Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ: ​Διάγγελμα προς το λαό 9 του Μάη 1945




9η ΜΑΗ 1945:
Μέρα νίκης των λαών
μέρος 2ο


Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ 
​Διάγγελμα προς το λαό 9 του Μάη 1945


«Σύντροφοι! Πατριώτες και πατριώτισσες!

Εφτασε η μεγάλη μέρα της νίκης ενάντια στη Γερμανία. Η φασιστική Γερμανία, γονατισμένη από τον Κόκκινο Στρατό και τα στρατεύματα των συμμάχων μας, αναγνώρισε πως είναι ηττημένη και δέχτηκε να συνθηκολογήσει δίχως όρους.

Στις 7 του Μάη στην πόλη Ρέιμς υπογράφτηκε το προκαταρκτικό πρωτόκολλο συνθηκολόγησης. Στις 8 του Μάη οι αντιπρόσωποι της γερμανικής ανώτατης διοίκησης, μπροστά στους αντιπροσώπους της ανώτατης διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων και της ανώτατης διοίκησης των σοβιετικών στρατευμάτων, υπέγραψαν στο Βερολίνο το τελικό έγγραφο της συνθηκολόγησης, που η εφαρμογή του άρχισε από την 24η ώρα της 8 του Μάη.

Ξέροντας τη συνήθεια των Γερμανών λύκων να θεωρούν κουρελόχαρτα τα σύμφωνα και τις συνθήκες, δεν έχουμε καμιά βάση να πιστεύουμε στο λόγο τους. Ωστόσο, σήμερα από το πρωί, τα γερμανικά στρατεύματα, σε εκτέλεση της πράξης της συνθηκολόγησης, άρχισαν να καταθέτουν τα όπλα κατά μάζες και να παραδίνονται αιχμάλωτα στα στρατεύματά μας. Αυτό πια δεν είναι κουρελόχαρτο. Είναι η πραγματική συνθηκολόγηση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας. Είναι αλήθεια πως μια ομάδα γερμανικά στρατεύματα στην περιοχή της Τσεχοσλοβακίας αρνείται ακόμα τη συνθηκολόγηση. Αλλά ελπίζω πως ο Κόκκινος Στρατός θα κατορθώσει να τους κάνει να συνέλθουν.

Τώρα μπορούμε να δηλώσουμε με πεποίθηση, πως έφτασε η ιστορική μέρα της τελικής συντριβής της Γερμανίας, μέρα της μεγάλης νίκης του λαού μας ενάντια στο γερμανικό ιμπεριαλισμό.

Οι μεγάλες θυσίες που προσφέραμε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, οι αμέτρητες στερήσεις και βάσανα που πέρασε ο λαός μας στο διάστημα του πολέμου, η γεμάτη υπερένταση εργασία στα μετόπισθεν και στο μέτωπο, που προσφέρθηκαν στο βωμό της πατρίδας, δεν πήγαν χαμένα και στεφανώθηκαν με την πλέρια νίκη πάνω στον εχθρό. Η προαιώνια πάλη των σλαβικών λαών για την ύπαρξή τους και την ανεξαρτησία τους, τέλειωσε με τη νίκη πάνω στους Γερμανούς επιδρομείς και στη γερμανική τυραννία.

Από δω και μπρος πάνω στην Ευρώπη θα κυματίζει η μεγάλη σημαία της ελευθερίας των λαών και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς. Πριν από τρία χρόνια ο Χίτλερ δήλωσε δημόσια, πως μέσα στα καθήκοντά του περιλαμβάνεται και ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ενωσης και η απόσπαση από αυτήν του Καυκάσου, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, των Βαλτικών και άλλων περιοχών. Δήλωσε ξεκάθαρα: "Θα εξοντώσουμε τη Ρωσία ώστε να μην μπορέσει ποτέ πια να σηκωθεί". Αυτά ήταν πριν τρία χρόνια. Δεν ήταν όμως τυχερό να πραγματοποιηθούν οι παράφρονες ιδέες του Χίτλερ, η πορεία του πολέμου τις εξανέμισε. Στην πραγματικότητα, έγινε κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν μέσα στο παραλήρημά τους οι χιτλερικοί. Η Γερμανία τσακίστηκε κατακέφαλα. Τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολογούν. Η Σοβιετική Ενωση πανηγυρίζει τη νίκη, αν και δεν ετοιμάζεται ούτε να διαμελίσει, ούτε να εκμηδενίσει τη Γερμανία.

Σύντροφοι! Ο μεγάλος πόλεμος για την πατρίδα τελείωσε με την πλέρια νίκη μας. Η περίοδος του πολέμου στην Ευρώπη τελείωσε. Αρχισε η περίοδος της ειρηνικής εξέλιξης.

Σας συγχαίρω για τη νίκη σας, αγαπητοί μου πατριώτες και πατριώτισσες!

Δόξα στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό μας, που υπεράσπισε την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και κατάκτησε τη νίκη πάνω στον εχθρό!

Δόξα στο μεγάλο μας λαό, το λαό - νικητή!

Αιώνια δόξα στους ήρωες που έπεσαν στις μάχες ενάντια στον εχθρό και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας!».

Ι. Β. Στάλιν: «Ο Μεγάλος Πόλεμος για την Πατρίδα», εκδόσεις «ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ», Αθήνα 1946, σελ. 136-137


Το Ράιχσταγκ έπεσε. Σε πρώτο πλάνο ο στρατάρχης Γκ. Ζούκοφ


Οι επιδιώξεις των Αγγλοαμερικανών

Το Μάρτη του 1945, οι Αγγλοαμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές, με έγκριση των κυβερνήσεών τους, ήρθαν σε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική διοίκηση στο Δυτικό Μέτωπο και επιτεύχθηκε συμφωνία να μην εμποδίζουν οι χιτλερικοί τα στρατεύματά τους στην προώθησή τους στην Ανατολή, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνσή των χιτλερικών στους όρους ανακωχής. Στη Βέρνη είχαν αποκατασταθεί επαφές ανάμεσα στον αρχηγό της κατασκοπίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη Α. Ντάλες και τους εκπροσώπους της υπηρεσίας κατασκοπίας της συμμαχικής διοίκησης, με τον απεσταλμένο του Χίτλερ στρατηγό των Ες-Ες Κ. Βολφ, για τερματισμό της αντίστασης των φασιστικών στρατευμάτων στην Ιταλία και επιστροφή τους στη Γερμανία. Αυτές οι διαπραγματεύσεις επιδοκιμάστηκαν από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Οι ενέργειες για ξεχωριστή συνθηκολόγηση

​Στις 16 Μάρτη 1945 ο λαϊκός επίτροπος των Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Β. Μολότοφ έστειλε προς τον πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ Χάριμαν επιστολή με το παρακάτω περιεχόμενο που αποκαλύπτει τις ενέργειές τους:
«Σχετικώς με την επιστολήν Σας που έλαβα την 16 Μαρτίου περί των εν Βέρνη διαπραγματεύσεων, Σας πληροφορώ τα εξής:
Την 12 Μαρτίου ε.ε. με επληροφορήσατε ότι την 9 Μαρτίου έφθασε εις Βέρνην o Γερμανός στρατηγός Καρλ Βολφ, και οι συνοδεύοντες αυτόν Ντόλμαν και Ζίμμερ, προς εξέτασιν από κοινού με τους εκπροσώπους του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρεταννίας του ζητήματος της συνθηκολογήσεως των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων εις την Βορείαν Ιταλίαν. Με επληροφορήσατε επίσης ότι εις τον στρατάρχην Αλεξάντερ είχε ανατεθή η αποστολή ιδικών του αξιωματικών εις την Βέρνην, διά να συναντηθούν με τα πρόσωπα αυτά, και εζητήσατε την γνώμην της Σοβιετικής Κυβερνήσεως επ' αυτού του ζητήματος.

Την ιδίαν ημέραν, 12 Μαρτίου, Σας επληροφόρησα ότι η Σοβιετική Κυβέρνησις δεν έχει αντίρρησιν διά τας διαπραγματεύσεις με τον στρατηγόν Βολφ εις την Βέρνην, υπό τον όρον όμως ότι εις τας διαπραγματεύσεις αυτάς θα λάβουν μέρος αξιωματικοί, αντιπροσωπεύοντες την Σοβιετικήν Στρατιωτικήν Διοίκησιν. Η Σοβιετική Κυβέρνησις δίδουσα την απάντησιν αυτήν δεν αμφέβαλλε Οτι η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών θα ανταποκριθή θετικώς εις την πρότασίν της περί συμμετοχής Σοβιετικών αξιωματικών εις τας διαπραγματεύσεις με τον Γερμανόν στρατηγόν Βολφ εις την Βέρνην και κατωνόμασε αμέσως τότε τους αντιπροσώπους της.Σήμερα, την 16 Μαρτίου, έλαβα επιστολήν Σας, από την οποίαν προκύπτει ότι η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών αρνείται εις τους Σοβιετικούς αντιπροσώπους το δικαίωμα συμμετοχής εις τας διαπραγματεύσεις της Βέρνης. Η άρνησις της Κυβερνήσεως των ΗΠΑ διά την συμμετοχήν των Σοβιετικών αντιπροσώπων εις τας διαπραγματεύσεις της Βέρνης υπήρξε διά την Σοβιετικήν Κυβέρνησιν εντελώς απροσδόκητος και ακατανόητος από της σκοπιάς των συμμαχικών σχέσεων που υφίστανται μεταξύ των χωρών μας. Κατόπιν αυτού η Σοβιετική Κυβέρνησις θεωρεί αδύνατον να δώση την συγκατάθεσίν της διά διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Βρεταννών αντιπροσώπων με αντιπροσώπους του Γερμανού διοικητού εις Βέρνην, και επιμένει όπως αι διαπραγματεύσεις που ήρχισαν ήδη εις την Βέρνην διακοπούν.

Επιπλέον η Σοβιετική Κυβέρνησις επιμένει όπως και εις το μέλλον αποκλεισθή το ενδεχόμενον της διεξαγωγής χωριστών διαπραγματεύσεων της μιας ή των δύο συμμάχων δυνάμεων με Γερμανούς αντιπροσώπους, χωρίς την συμμετοχήν και της τρίτης συμμάχου δυνάμεως».

Μια δεύτερη επιστολή του Β. Μολότοφ στις 22 Μάρτη 1945 στον Χάριμαν επιβεβαιώνει τις επιδιώξεις των Αγγλοαμερικάνων.
«Επιβεβαιών την λήψιν της από 21 Μαρτίου ε.ε. επιστολής Σας, σχετικώς με την εν Βέρνη συνάντησιν του Γερμανού στρατηγού Βολφ και αξιωματικών του επιτελείου του στρατάρχου Αλεξάντερ, οφείλω να δηλώσω ότι δε βλέπω να υπάρχη οποιαδήποτε βάσις διά την δήλωσίν Σας ότι η Σοβιετική Κυβέρνησις εσχημάτισε εσφαλμένην εντύπωσιν περί του σκοπού της επαφής εις την Βέρνην μεταξύ του Γερμανού στρατηγού Βολφ και των αντιπροσώπων του στρατάρχου Αλεξάντερ, δεδομένου ότι εις την υπόθεσιν αυτήν δεν πρόκειται περί εσφαλμένης εντυπώσεως ως προς τον σκοπόν της επαφής, ούτε περί παρεξηγήσεως, αλλά διά κάτι χειρότερον.

Από την επιστολήν Σας της 12 Μαρτίου προκύπτει ότι ο Γερμανός στρατηγός Βολφ και τα συνοδεύοντα αυτόν πρόσωπα έφθασαν εις Βέρνην προς διεξαγωγήν με τους αντιπροσώπους της αγγλο-αμερικανικής διοικήσεως διαπραγματεύσεων περί συνθηκολογήσεως των γερμανικών στρατευμάτων εις την Βορείαν Ιταλίαν. Οταν η Σοβιετική Κυβέρνησις εδήλωσε ότι είναι απαραίτητον να συμμετάσχουν εις αυτάς τας διαπραγματεύσεις και αντιπρόσωποι της Σοβιετικής Στρατιωτικής Διοικήσεως, η Σοβιετική Κυβέρνησις έλαβε επ' αυτού αρνητικήν απάντησιν.
Ούτω εις Βέρνην επί δύο ήδη εβδομάδας διεξάγονται, πίσω από την ράχιν της Σοβιετικής Ενώσεως, που φέρει το κύριον βάρος του πολέμου εναντίον της Γερμανίας, διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της γερμανικής στρατιωτικής διοικήσεως αφ' ενός και εκπροσώπων της αγγλικής και αμερικανικής διοικήσεως αφ' ετέρου. Η Σοβιετική Κυβέρνησις θεωρεί τούτο εντελώς απαράδεκτον και επιμένει επί της δηλώσεώς της που εκτίθεται εις την επιστολήν μου της 16 Μαρτίου ε.ε.».

(«Αλληλογραφία Στάλιν - Τσόρτσιλ - Ατλη - Ρούσβελτ - Τρούμαν», εκδόσεις «Μέλισσα», τόμος α΄, σελ. 189-190).


Ο Γκ. Ζούκοφ υπογράφει το κείμενο για άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας


Το μήνυμα του Στάλιν και η επιβεβαίωση του Τσόρτσιλ

Σχετικά μ' αυτές τις ενέργειες ο Ι. Β. Στάλιν σε μήνυμά του προς τον Ρούσβελτ, στις 3/4/1945, ήταν κατηγορηματικός: «Ισχυρίζεσθε ότι κανενός είδους διαπραγματεύσεις δεν έγιναν ακόμη. Πρέπει να υποθέσω ότι δε Σας ενημέρωσαν πλήρως. Οσον αφορά τους στρατιωτικούς συναδέλφους μου ούτοι βάσει των στοιχείων που έχουν εις την διάθεσίν τους δεν αμφιβάλλουν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν και ετερματίσθησαν διά συμφωνίας με τους Γερμανούς, συμφώνως προς την οποίαν ο Γερμανός διοικητής εις το δυτικόν μέτωπον στρατάρχης Κέσσελριγκ εδέχθη να ανοίξη το μέτωπον και να αφήση να διέλθουν προς ανατολάς τα αγγλο-αμερικανικά στρατεύματα και οι Αγγλο-αμερικανοί υποσχέθηκαν αντ' αυτού να ελαφρύνουν διά τους Γερμανούς τους όρους της ανακωχής. Εγώ νομίζω ότι οι συνάδελφοί μου ευρίσκονται πλησίον εις την αλήθειαν. Εις αντίθετον περίπτωσιν θα ήτο ακατανόητον διατί οι Αγγλο-αμερικανοί ηρνήθησαν εις τους αντιπροσώπους της σοβιετικής διοικήσεως να μεταβούν εις Βέρνην διά να μετάσχουν εις τας διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς. Μου είναι επίσης ακατανόητος και η σιωπή των Αγγλων, οι οποίοι ανέθεσαν εις Σας την διεξαγωγήν της αλληλογραφίας μαζί μου διά το δυσάρεστον τούτο θέμα, ενώ οι ίδιοι εξακολουθούν να σιωπούν, αν και είναι γνωστόν ότι η πρωτοβουλία εις όλην αυτήν την ιστορία των διαπραγματεύσεων της Βέρνης ανήκει στους Αγγλους».

(«Αλληλογραφία Στάλιν - Τσόρτσιλ - Ατλη - Ρούσβελτ - Τρούμαν», εκδόσεις «Μέλισσα», τόμος α', σελ. 200)

Μετά τον πόλεμο, ο Τσόρτσιλ παραδέχθηκε ότι, λίγο πριν τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, τηλεγράφησε στον Μοντγκόμερι ζητώντας του να συγκεντρώσει γερμανικά όπλα, ώστε αργότερα να είναι εύκολο να τα ξαναμοιράσει στους Γερμανούς στρατιώτες «με τους οποίους εμείς θ' αναγκαζόμασταν ίσως να συνεργαστούμε, εάν η σοβιετική επίθεση συνεχιζόταν». Και ο Μοντγκόμερι υπάκουσε στην εντολή του Τσόρτσιλ.


Ι. Στάλιν - Β. Μολότοφ


Τα γεγονότα αποκαλύπτουν

Αλλά ας παρακολουθήσουμε πώς καταγράφει τα ιστορικά αυτά γεγονότα ο Γκ. Ζούκοφ (Γ. Κ. Ζούκοφ: «Αναμνήσεις και Στοχασμοί», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», τόμος 2ος, σελ. 366- 372).

«Στις 27 Μαρτίου 1945 ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρώϋτερ στην 21η Ομάδα στρατιών του Κέμπελ σχετικά με την επίθεση των αγγλοαμερικανικών στρατευμάτων μετέδιδε: "Μη συναντώντας αντίσταση στο δρόμο τους προελαύνουν ορμητικά προς την καρδιά της Γερμανίας". Στα μέσα Απριλίου 1945 ο Αμερικανός σχολιαστής του ράδιο Τζων Γκρόβερ διαπίστωνε: "Το δυτικό μέτωπο στην ουσία δεν υπάρχει πια".

Πώς έγινε στην πραγματικότητα η "επίθεση" των αγγλοαμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ρήνου

Είναι γνωστό ότι οι χιτλερικοί είχαν εδώ αρκετά αδύνατη άμυνα. Υποχωρώντας έγκαιρα πέρα από το Ρήνο, οι Γερμανοί μπορούσαν να οργανώσουν σοβαρή αντίσταση. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Πρώτα απ' όλα γιατί οι βασικές δυνάμεις μετακινήθηκαν προς ανατολάς κατά των σοβιετικών στρατευμάτων. Ακόμα και στις κρίσιμες για την ομάδα του Ρουρ μέρες, η ανώτατη γερμανική διοίκηση σε βάρος της δυτικής της Ομάδας ενίσχυε το μέτωπο στην ανατολή κατά των σοβιετικών στρατευμάτων...

Στις 29 Μαρτίου, με εντολή του Γενικού Στρατηγείου πήγα πάλι στη Μόσχα έχοντας μαζί μου το σχέδιο του 1ου Λευκορωσικού μετώπου για την επιχείρηση του Βερολίνου... Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Ι. Β. Στάλιν με κάλεσε στο γραφείο του Κρεμλίνου. Ηταν μόνος, μόλις είχε τελειώσει η σύσκεψη με τα μέλη της Κρατικής Επιτροπής Αμυνας.

Σιωπηλός μου έτεινε το χέρι και σαν να συνέχιζε, όπως πάντα, μια πρόσφατα διακοπείσα συνομιλία, είπε:

"Το γερμανικό μέτωπο στη δύση κατέρρευσε οριστικά, και, προφανώς, οι χιτλερικοί δε θέλουν να πάρουν μέτρα για να αναχαιτίσουν την προέλαση των συμμαχικών στρατευμάτων. Στο μεταξύ προς όλες τις σοβαρότατες κατευθύνσεις ενισχύουν εναντίον μας τις ομάδες τους. Να ο χάρτης, κοιτάξτε τα τελευταία δεδομένα για τα γερμανικά στρατεύματα. Νομίζω ότι επίκειται σκληρή μάχη"...

Κατόπιν πλησίασε στο γραφείο του, ξεφύλλισε κάτι χαρτιά και μου έδωσε ένα γράμμα.

- Διαβάστε.

Το γράμμα ήταν από έναν ξένο φίλο. Μιλούσε για τις παρασκηνιακές συνομιλίες των χιτλερικών πρακτόρων με τους επίσημους εκπροσώπους των συμμάχων, από τις οποίες γινόταν φανερό ότι οι Γερμανοί πρότειναν στους συμμάχους να σταματήσει ο αγώνας εναντίον τους, αν συμφωνήσουν με τη σύναψη χωριστής ειρήνης, άνευ όρων.

Αναφερόταν επίσης ότι οι σύμμαχοι απέρριψαν τους εκβιασμούς των Γερμανών, παρ' όλα αυτά όμως δεν αποκλειόταν η πιθανότητα να ανοίξουν οι Γερμανοί δρόμο στα συμμαχικά στρατεύματα για να μπουν στο Βερολίνο.

- Τι μπορείτε να πείτε γι' αυτό ρώτησε ο Ι. Β. Στάλιν και χωρίς να περιμένει απάντηση, παρατήρησε αμέσως: Νομίζω ότι ο Ρούζβελτ δε θα παραβιάσει τη συμφωνία της Γιάλτας, αλλά από τον Τσώρτσιλ μπορείς όλα να τα περιμένεις.

Πλησιάζοντας και πάλι στα γραφείο του τηλεφώνησε στον Αντώνοφ και τον διέταξε να καταφθάσει αμέσως.

Σε 15΄ ο Αντώνοφ ήταν στο γραφείο του Στάλιν...

Ο Ι. Β. Στάλιν σιωπηλός του έδωσε να διαβάσει το γράμμα που μόλις μου είχε δείξει.

Ο Α. Ι. Αντώνοφ είπε:

"Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη των παρασκηνιακών μηχανορραφιών ανάμεσα στους χιτλερικούς και αγγλικούς κυβερνητικούς κύκλους"...».


Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)

Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.


© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved