Το ελληνικό αντάρτικο κίνημα στη θάλασσα άρχισε να οργανώνεται μεθοδικά από τον Σεπτέμβριο του 1943. Πριν την ίδρυση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού, οι αντιστασιακές ενέργειες στη θάλασσα εκδηλωνόταν με ενέργειες ιδιωτικών πλοιαρίων που μετέφεραν τρόφιμα και στελέχη ή τμήματα του ΕΛΑΣ. Οι κινήσεις αυτές όμως σταμάτησαν εξαιτίας των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των κατακτητών τον Μάιο του 1943. Τότε ο ΕΛΑΣ για να αποφύγει τις επιχειρήσεις αυτές συνέπτυξε τις δυνάμεις του στα βουνά. Με τη λήξη των επιχειρήσεων την περίοδο καλοκαιριού – φθινοπώρου του ίδιου έτους, ο ΕΛΑΣ επανήλθε στις θέσεις του για να ξαναρχίσει η λειτουργία του ναυτικού του.
Οι ψαράδες της Πρέβεζας, οι θαλασσινοί και ναυτικοί του Αμβρακικού κόλπου και σε κάποιο βαθμό και της γειτονικής Λευκάδας, επάνδρωσαν την μονάδα του ΕΛΑΝ, άρχισαν την πατριωτική τους δράση με την κατάρρευση του Αλβανικού Μετώπου. Όταν τα Γερμανικά στρατεύματα έκλεισαν τους δημόσιους δρόμους Ιωαννίνων-Άρτας και Άρτας-Πρέβεζας και χιλιάδες αξιωματικοί και στρατιώτες της ΙΙΙ Μεραρχίας βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη μικρή χερσόνησο Νικόπολης-Πρέβεζας και κινδύνευαν να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου, οι ψαράδες για πολλές μέρες και νύχτες ανέλαβαν και τους μετέφεραν με τις ψαρόβαρκές τους, τα ψαροκάικα και με κάθε άλλο πλεούμενο που διέθεταν στις απέναντι από την Πρέβεζα ακτές του Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας.
Με πρωτοβουλία των στελεχών της Επαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ του Κρανιδίου, της Ερμιόνης και Ύδρας, αρχίζει από τέλος Σεπτεμβρίου 1943 η δημιουργία του αντάρτικου ναυτικού με την ονομασία «Ελεύθερες Ελληνικές Ναυτικές Δυνάμεις». Πρωτεργάτης και εμπνευστής ήταν ο γεωπόνος Τάσος Κακαβούτης από τις Σέρρες που εργάζονταν τότε στην Ερμιόνη με συνεπίκουρους άλλα στελέχη όπως ο Κοσμάς Σταματίου από την Ερμιόνη, οι Τάσος Γεωργοπαπαδάκος φιλόλογος, γραμματέας της Μητρόπολης Ύδρας
Ξεχωριστή είναι η δράση του ΕΛΑΝ Κορινθιακού, η οποία ξεκίνησε από έναν άνθρωπο που, κατά δήλωσή του, «δεν ήξερε ούτε μπάνιο». Τον Μάρτιο του 1944, ο δραστήριος διμοιρίτης του 34ου Συντάγματος, Κώστας Γεωργιάδης (ψευδώνυμο «Ζαχαριάς») βρέθηκε σε αποστολή στο Γαλαξίδι και οργάνωσε, με δική του πρωτοβουλία, την νυχτερινή αρπαγή ενός γερμανικού πλοίου που ναυλοχούσε στο λιμάνι με τους δύο επιβάτες του
Έμεινε στην ιστορία ο ΕΛΑΝ Θερμαϊκού-Χαλκιδικής για τις παράτολμες αποστολές του αλλά και τη δράση που τον είχε καταστήσει το φόβο και τον τρόμο στις Γερμανικές ναυτικές δυνάμεις στο Βόρειο Αιγαίο. Η απελευθέρωση 62 εξόριστων κομμουνιστών από το ξερονήσι του Άη-Στράτη, στις 17 Ιουνίου 1943, η αιχμαλωσία αρκετών γερμανικών πλοίων και επίτακτων από τους κατακτητές σκαφών και οι νικηφόρες ναυμαχίες με εχθρικά πλοία την τελευταία ιδιαίτερα περίοδο της κατοχής, έκαναν τους μαχητές ναυτικούς του ΕΛΑΝ να ξεχωρίσουν για τις παράτολμες ενέργειές τους.
Έμεινε στην ιστορία ο ΕΛΑΝ Θερμαϊκού-Χαλκιδικής για τις παράτολμες αποστολές του αλλά και τη δράση που τον είχε καταστήσει το φόβο και τον τρόμο στις Γερμανικές ναυτικές δυνάμεις στο Βόρειο Αιγαίο.
Εισαγωγή
Κεφάλαιο 1: Σκάφη και Οπλισμός του ΕΛΑΝ
Κεφάλαιο 2: Αποστολή και τακτική του ΕΛΑΝ
Κεφάλαιο 3: Επιχειρησιακή διάρθρωση του ΕΛΑΝ
Κεφάλαιο 4: Οι δυνάμεις κατοχής
Κεφάλαιο 5: Οι αντιανταρτικές επιχειρήσεις
Κεφάλαιο 6: Ιστορικό και δράση των Μοιρών του ΕΛΑΝ
Κεφάλαιο 7: Τα Γερμανικά αρχεία για το ΕΛΑΝ
Κεφάλαιο 8: Η Γερμανική αποχώρηση Απελευθέρωση
Κεφάλαιο 9: Δεκεμβριανά-Βάρκιζα Αποστράτευση του ΕΛΑΝ
Βιβλιογραφία.
Παραρτήματα Παραπομπές
Το 1943 ιδρύεται η ΟΕΝΟ, αποτελούμενη από 4 ναυτεργατικές οργανώσεις, την Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), την Ενωση Ναυτίλων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, την Ενωση Ραδιοτηλεγραφητών Εμπορικού Ναυτικού και την Ενωση Ναυτεργατών Μεγάλης Βρετανίας. Στην ηγεσία της ΟΕΝΟ βρίσκονται μεγάλοι αγωνιστές του ναυτεργατικού κινήματος. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Νίκος Καραγιάννης και γενικοί γραμματείς ο Αντώνης Αμπατιέλος, απ' τα πληρώματα και Βασίλης Μπεκάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ)
Στην σελίδα αυτή θα βρείτε σπάνια βιβλία για την Εθνική Αντίσταση, τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και την Εθνική Αλλυλεγγύη.
Kαλή ανάγνωση.
Στην σελίδα αυτή θα παρουσιάζουμε οπτικοακουστικό υλικό που έχει διασωθεί από την δράση του Ε.Α.Μ, Ε.Λ.Α.Σ, Ε.Λ.Α.Ν, Ε.Π.Ο.Ν και Δ.Σ.Ε καθώς και αφιερώματα.
Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.
Εθνική Αντίσταση-ΔΣΕ στο Facebook
Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε
ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.