Διαδραστικοί Χάρτες γεγονότων 1941-1949
(Χρονολόγιο του Ενοπλου Αγώνα: ΕΛΑΣ - ΕΛΑΝ - Μπλόκα, Ολοκαυτώματα, Εκτελέσεις - ΔΣΕ - Μνημεία)



Ελληνικός Λαϊκός Απευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ)

Η δράση του ΕΛΑΣ ανά έτος:
1941 Οι πρώτες ένοπλες ομάδες και οι πρώτες συγκρούσεις με τους κατακτητές.
1942 Η ίδρυση του ΕΛΑΣ, οι πρώτες μάχες.
1943 Μάχες με τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
1944 Μεγάλες μάχες, ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τις πόλεις.
Δεκέμβρης του '44, τα Δεκεμβριανά μέρα τη μέρα.



ΕΛΑΣ



Ανοίξτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ




-----------------------------------

Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (ΕΛΑΝ)

Η δράση των ναυτικών Μοιρών του Ηρωικού ΕΛΑΝ.



ΕΛΑΝ



Ανοίξτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ




-----------------------------------

Θηριωδίες των Φασιστών και ντόπιων συνεργατών τους 1941-1944

Οι Γερμανοί (και οι Ιταλοί καθώς και οι Βούλγαροι) εφάρμοσαν ένα προμελετημένο σχέδιο προκειμένου να κάμψουν το ηθικό του ελληνικού πληθυσμού (κάτι που βέβαια δεν κατάφεραν) την θεωρία των αντιποίνων, με βάση την οποία για κάθε απώλεια δικών τους σε μια μάχη ή σε ενέδρα των ανταρτών πυρπολούσαν, μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, τα πλησιέστερα χωριά.
1170 ήταν τα χωριά που έκαψαν σε όλη την επικράτεια, όπως φαίνονται στον χάρτη της σελίδας, με τις κόκκινες κουκκίδες. Οι ψυχροί αριθμοί είναι ανίκανοι να δείξουν τη φρίκη, βοηθούσης όμως της φαντασίας, και με την ανθρώπινη ευαισθησία, οι αριθμοί συντελούν στο να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε ίσως το μέγεθος του ολέθρου.





Ανοίξτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ




-----------------------------------

Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ)

Ο ένοπλος αγώνας του λαού μας στα χρόνια 1946-1949, δεν ήταν απλώς ένας αγώνας δίκαιος, συνέχεια των αγώνων της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στη γερμανική ιμπεριαλιστική κατοχή, ενάντια στην ένοπλη επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών το Δεκέμβρη του 1944, αλλά αγώνας ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός με την ευρύτερη διεθνιστική έννοια. Στρεφόταν όχι μόνο ενάντια στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών για την Ελλάδα, και στο ντόπιο αντιδραστικό αστικό καθεστώς που είχε εγκαθιδρυθεί στηριγμένο στα δικά τους όπλα, αλλά και στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις τους στα Βαλκάνια, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ενα καθεστώς που οδήγησε το λαό στον ένοπλο αγώνα και στον εμφύλιο πόλεμο, αφού δεν μπορούσε διαφορετικά να εδραιώσει την αστική εξουσία. Ζήτημα το οποίο δε σταμάτησε να απασχολεί την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, ούτε στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, όπως απασχολούσε επίσης και την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στην κοινωνικοπολιτική συμμαχία του ΕΑΜ. Ουσιαστικά σ' όλη την πορεία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δε βρισκόταν σε πρωτεύουσα θέση των εξελίξεων, αντικειμενικά κρινόταν το «ΠΟΙΟΣ - ΠΟΙΟΝ», στο ζήτημα της εξουσίας. Η μελέτη και γνώση της ιστορίας του ΔΣΕ και γενικότερα της περιόδου '40 - '49 είναι, μπορούμε να πούμε χωρίς επιφυλάξεις, σχεδόν υποχρεωτική. Είναι υποχρεωτική γιατί προσφέρει άφθονα διδάγματα για τα τωρινά και κυρίως για τα μελλοντικά καθήκοντα των κομμουνιστών.





Ανοίξτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ




-----------------------------------

Μνημεία αγώνων του λαού - (ΕΑΜικής Αντίστασης-ΔΣΕ-Εργατκών Αγώνων)

Τοποθετημένα στον χάρτη τα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και των Εργατικών Αγώνων σας περιμένουν να τα επισκευθείτε!





Ανοίξτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ




Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)



Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.

Εθνική Αντίσταση-ΔΣΕ στο Facebook


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.



© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved