Εφημερίδα ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ
Στις 1 Νοέμβρη συμπληρώνονται 76 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τους ναζί κατακτητές.
Να πως περιγράφει η εφημερίδα «ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ» – εφημερίδα της Επαρχιακής Επιτροπής Φλώρινας του ΕΑΜ – εκείνη τη μέρα:
«Η Φλώρινα ελευθερώθηκε τη 1 Νοέμβρη 1944, μετά από φασιστική και ναζιστική σκλαβιά 1700 ημερών και ο λαός της ανέπνευσε τον αέρα της λευτεριάς. Η Λευτεριά αποχτήθηκε με σκληρούς τρίχρονους αγώνες για τη ζωή και το διώξιμο του ξένου κατακτητή και βγήκε σαν ώριμος καρπός από το αίμα δεκάδων ηρώων.
Ο Λαός δε λύγισε, οδηγημένος από το ΕΑΜ γινόταν μαχητικότερος, δίνοντας χτυπήματα με τον ΕΛΑΣ…».
«… Στην Φλώρινα μαθεύτηκε ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται, πριν φύγουν, να προχωρήσουν σε εκτεταμένες δολιοφθορές καταστρέφοντας το δίκτυο ύδρευσης, σταθμούς ηλεκτρικού, δρόμους και γέφυρες, εκτελώντας πατριώτες. Έτσι την νύχτα της 31ης Οκτώβρη προς 1 Νοέμβρη του 1944, κινήθηκαν αμέσως τμήματα του 27ου Συντάγματος Πεζικού του ΕΛΑΣ και απελευθέρωσαν στις 1 Νοέμβρη την πόλη της Φλώρινας.
Η υποδειγματική ομάδα ΕΠΟΝ του ΙΙΙ/27 Τάγματος στις 8:30΄ π.μ. κατέλαβε την ακρόπολη και τις γύρω τοποθεσίες, απελευθέρωσε το σιδηροδρομικό σταθμό, αιχμαλωτίζοντας ταυτόχρονα και δύο αυτοκίνητα με πολεμικό υλικό.
Η μάχη γενικεύτηκε και οι Γερμανοί και λίγοι ελληνόφωνοι συνεργάτες τους που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης άρχισαν να βάλουν με αυτόματα, όλμους και αντιαρματικά, μα τα πυρά δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την ορμητικότητα των ανταρτών μας.
Τμήματα του 2ου Λόχου του Ι/28 Τάγματος κατέλαβαν από τη βόρεια πλευρά της πόλης τους πρώτους συνοικισμούς και έφτασαν ως το γυμναστήριο της πόλης.
Ακολούθησαν σκληρές οδομαχίες στο κέντρο και στα ανατολικά της Φλώρινας μέχρι τις 5:00΄ μ.μ., οπότε και η Φλώρινα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς.
Ο καταχτητής άφησε πίσω σαράντα νεκρούς και τριάντα πέντε τραυματίες στρατιώτες και βαθμοφόρους τους.
Απελευθερώθηκαν κρατούμενοι πατριώτες και αποφεύχθηκαν οι σχεδιαζόμενες καταστροφές…
… Ο λαός της πόλης υποδέχθηκε τον ελευθερωτή ΕΛΑΣ με ενθουσιασμό και παραληρήματα χαράς. Η πόλη γέμισε σημαίες και συνθήματα. Ο Λαός κυκλοφορούσε πλέον ελευθέρα τραγουδώντας τη Λευτεριά…»
Πηγή: l-sysp-florinas.blogspot.com/
ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)
Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε