Η Αριάδνη Δαλαρή ήταν θυγατέρα του άλλοτε εμπόρου Μακρακώμης Δημητρίου Δαλαρή. Γεννήθηκε το έτος 1911 στην ωραία Κωμόπολη Μακρακώμης - Φθιώτιδας της οποίας υπήρξε γέννημα - θρέμμα.
Από τα μικρά της χρόνια που γράφτηκε στο Δημοτικό Σχολείο μέχρι το τέλος των γυμνασιακών της σπουδών (Β' Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών), χάρη στο μεγάλο ζήλο της και την επιμέλειά της πάντοτε αρίστευε με τα συγχαρητήρια των Δασκάλων και Καθηγητών της.
Μετά το τέλος των γυμνασιακών της σπουδών, έχοντας πλέον την έφεση για περαιτέρω σπουδές κατόρθωσε με εξετάσεις να εισαχθεί από τις πρώτες στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χάρη στις άριστες επιδόσεις της και στην όλη ιδιαίτερη κατάρτισή της στο τεχνικό τμήμα της Σχολής, πήρε τό πτυχίο της Χειρούργου Οδοντιάτρου με τα συγχαρητήρια όλων των τότε Καθηγητών της και με την παρουσία μάλιστα του ζώντος τότε πατέρα της, που είχε κληθεί από τους Καθηγητές της να παραστεί κατά την επίδοση του διπλώματος. της.
Παράλληλα όμως με τις σπουδές της στην παραπάνω σχολή, δεν έπαυσε ούτε στιγμή να προσπαθεί για τη συμπλήρωση της μόρφωσής της με ξένες γλώσσες. Χάρη στην ευφυΐα της και τον υπέρμετρο ζήλο της κατόρθωσε να εκμάθει και να ομιλεί σε σύντομο χρονικό διάστημα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και πάρα πολύ καλά Ιταλικά, χωρίς ιδιαίτερες διδασκαλίες.
Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών της, ίδρυσε οδοντιατρική, χειρουργική κλινική στην πόλη της Λαμίας, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της. Παράλληλα, μετέβαινε μια φορά την εβδομάδα στη γενέτειρά της Μακρακώμη για την εξυπηρέτηση όλων των συμπολιτών και συμπατριωτών της περιφερείας της. Ετσι κατόρθωσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ν’ αγαπηθεί απ’ τον κόσμο της, χάρη στον ευγενικό χαρακτήρα της και την ευσυνείδητη εργασία της.
Είναι, πραγματικά αλήθεια, ότι εξυπηρέτησε πάρα πολύ κόσμο αφιλοκερδώς και γι' αυτό είχε την εκτίμησή του.
Η εξυπηρέτησή της, παράλληλα, είχε επεκταθεί τότε και προς την Εθνική Εαμική Αντίσταση, που με πολλούς τρόπους βοήθησε και αγωνίστηκε για την επιτυχία του αγώνα της.
Δυστυχώς για την ΑΡΙΑΔΝΗ ΔΑΛΑΡΗ, την εποχή εκείνη βρέθηκαν μερικοί συνάδελφοί της και άλλα πρόσωπα της περιφέρειας Λαμίας, που μέχρι τώρα είναι άγνωστα τα ονόματά τους, κινούμενα από επαγγελματική αντιζηλία και καθαρό μίσος για τον αγώνα της προς την Εθνική Αντίσταση, την κατέδωσαν στους Γερμανούς αξιωματούχους της φασιστικής Γερμανικής Κατοχής. Ετσι πέτυχαν την εξόντωσή της που με σχέδιο είχαν επιδιώξει. Είναι πραγματικά λυπηρό, γιατί οι καταδότες το πέτυχαν: Την 3η Ιουλίου 1944, πολύ πρωΐ, τα Γερμανικά Ες - Ες κύκλωσαν το σπίτι της στη Λαμία, τη συνέλαβαν, τη φυλάκισαν και με ομολογία των Ελλήνων διερμηνέων που υπηρετούσαν στις Γερμανικές αρχές, τη βασάνισαν, την κακοποίησαν με τον πλέον βάρβαρο τρόπο και τέλος στις 24 Ιουλίου 1944, μαζί με το ζεύγος του δικηγόρου Λαμίας Αμπλιανίτη και μια άλλη αγωνίστρια με το όνομα Τσάμη, την τουφέκισαν με εκτελεστικό απόσπασμα, μπροστά στους στρατώνες Λαμίας, αφού πριν λεηλάτησαν το σπίτι και την κλινική της.
Αυτή ήταν η μοίρα της αγωνίστριας της Εθνικής Εαμικής Αντίστασης, ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΔΗΜ, ΔΑΛΑΡΗ.
ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)
Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε