Ζαχαρίας Δρόσος: Η Δυτική Μακεδονία στ' άρματα 'Φαρδύκαμπος'.



Αγαπητέ Αναγνώστη.

Στις σελίδες που ακολουθούν εξιστορούνται αντιστασιακά γεγονότα με βάση μαρτυρίες συναγωνιστών, στοιχεία από τον αντιστασιακό τύπο και δικά μου βιώματα. Αφορούν μεγάλο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως την περιφέρεια Γρεβενών.
Η εξιστόρηση των γεγονότων αρχίζει με λίγες εικόνες από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο τού 1940 - 41. Αυτό είναι φυσικό: Η ένοπλη αντίσταση ενάντια στον εξωτερικό αλλά και τον εσωτερικό φασισμό άρχιζε στις 28 του Οκτώβρη 1940.
Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η μάχη του Φαρδύκαμπου. Τη θεωρώ μια από τις σημαντικότερες, αν όχι την πιο σημαντική του εθνικοαπελευθερωτικού ένοπλου αγώνα 1941 - 1944, για τούς παρακάτω λόγους:
Ήταν μια μάχη παλλαϊκή πήρε μέρος σύσσωμος ο λαός της περιοχής με όλα τα μέσα που διέθετε.
Ήταν μια σκληρή στρατιωτική σύγκρουση που κράτησε τρεις μέρες. Ο εχθρός αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει πυροβολικό και αεροπορία. Έληξε με την αιχμαλωσία ολό­κληρου του ιταλικού τάγματος με δύναμη 603 άντρες και τον οπλισμό του.
Η στρατηγική σημασία της νίκης ήταν πολλαπλή: Εξοπλίστηκαν ισχυρά μόνιμα στρατιωτικά απελευθερωτικά τμήματα της περιοχής. Μια μεγάλη περιοχή της χωράς απελευθερώθηκε οριστικά από την ξένη κατοχή. Τέθηκε κάτω από οριστικό ελληνικό πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο η εθνικά ευαίσθητη περιοχή της χώρας όπου οι Ιταλοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν το «Πριγκιπάτο» της Πίνδου με τους ρουμανίζοντες και ο Κάλτσεφ προπαγάνδιζε ανοιχτά την προσάρτηση εδαφών μας στη Βουλγαρία.
Δεν ήταν όμως η μάχη του Φαρδύκαμπου κεραυνός σε ξάστερο ουρανό. Υπήρξε το αποτέλεσμα και το αποκορύφωμα οργάνωσης, ζυμώσεων, γεγονότων. Για το λόγο αυτό αναλύονται τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και όσα διαδραματίστηκαν ευθύς αμέσως.
Το θέμα της Εθνικής Αντίστασης στη Δυτική Μακεδονία, ούτε καν στην περιοχή Γρεβενών, δεν εξαντλείται με κείμενο αυτό ευχή και ελπίδα μας είναι η ιστορία της αντίστασης του τόπου μας να συμπληρωθεί και από άλλους, ιδιαίτερα πρωταγωνιστές του αγώνα.

Αθήνα, Απρίλης 1984
Ζαχαρίας Π. Δρόσος






Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)

Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.


© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved