ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΗ:
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΔΣΕ 1946-4949.
ΤΟΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ 23/12/1948 - 5/5/1949Το βιβλίο του Κατσή είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο της εποχής που άρχισε ν' ανάβει ο πόλεμος στο εσωτερικό της χώρας, ένα χρόνο μετά την "συμφωνία" της Βάρκιζας και συνεχίστηκε μέχρι το 1949.
Τα προσωπικά του γεγονότα που αναφερονται στο βιβλίο και τα γεγονότα του χωριού του, όπως και των γύρω χωριών, αποδείχνουν κατακάθαρα γιατί, πώς και ποιοι προκάλεσαν τον πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας στην περίοδο 1946-1949. Ποιοι τον θέλανε αυτό τον πόλεμο και ποιοι προσπάθησαν όσο μπορούσαν να τον αποφύγουν. Ο Κατσής βέβαια δεν είναι ιστορικός, αλλά αυτά που γράφει αποτελούν και συνθέτουν αναμφισβήτητες πηγές για τον ιστορικό, που θέλει να καθορίσει με ακρίβεια και να δώσει το στίγμα εκείνης της εποχής. Να αποδώσει ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν, αρκεί βέβαια να μην είναι "φτιαχτός" ιστορικός κομματικής παράταξης και "ιστορικός" που να σκοπεύει απ' την κομματική και την ιδιοτελή προσωπική του σκοπιά. Τέτοιους βέβαια "ιστορικούς" δυστυχώς έχουμε πολλούς που συνειδητά σκοτινιάζουν να πράγματα αντι να τα ξεκαθαρίζουν, προσπαθώντας, με εντολή τις πιο πολλές φορές, το καλό να το μετατρέπουν σε επιζήμιο και το καταστροφικό να το παρουσιάζουν σαν ωφέλιμο. Πολλοί από αυτούς τους "ιστορικούς" αρνούνται τις πηγές που θέλουν κόπο, διερεύνηση και σωστή στοιχειοθέτηση και αρκούνται σε απόψεις σκέτες κομματικές που τους προορίζουν όμως, κατά την γνώμη τους, τον τίτλο του προοδευτικού. Η πρόοδος για να είναι πρόοδος στηρίζεται μόνο στην αλήθεια.
Το βιβλίο λοιπόν του Κατσή είναι, σε αρκετές σελίδες του, μια αλάθητη πηγή για τον ιστορικό το σημερινό, όπως και για τον ιστορικό που θα καταπιαστεί μ’ εκείνα τα γεγονότα του πολέμου στο εσωτερικό της χώρας το 1946-1949, στο μέλλον.


Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)

Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.


© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved