ΕΑΜ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ 1941-1945
μπροσούρα του Ε.Α.ΜΤο ιστορικό ντοκουμέντο "ΕΑΜ Ανατολικές συνοικίες Αθήνας 1941-1945" κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 1945 στα τετράχρονα του ΕΑΜ. Πρωτοανατυπώθηκε τον Οκτώβρη του 1991 στα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ. (27 Σεπτέμβρη 1941). Δύο μήνες πριν την υποστολή της σοβιετικής σημαίας από το Κρεμλίνο, που σήμανε και την ολοκλήρωση των αντεπαναστατικών ανατροπών στις σοσιαλιστικές χώρες, μια τέτοια έκδοση προέβαλε ως ιερό καθήκον.
Όταν η καταχνιά αυτών των δραματικών, για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και τους λαούς όλου του κόσμου, στιγμών σκέπαζε τα πάντα, όταν οι ιμπεριαλιστές κήρυτταν το τέλος της Ιστορίας και την οριστική νίκη του καπιταλισμού, κείμενα σαν αυτό έρχονταν να υπενθυμίσουν ότι ο λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Σήμερα, ενώ κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι της ιστορίας, η ιστορία και το μεγαλείο του ΕΑΜ συνεχίζει ν' ακτινοβολεί. Σε μια περίοδο όπου νέα βάσανα και ανείπωτες δοκιμασίες "γεύεται" η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου να αποτελούν τον καπιταλιστικό μονόδρομο στην εποχή του ιμπεριαλισμού, η πανάκριβη κληρονομιά του ΕΑΜικού κινήματος αποκαλύπτει τις αστείρευτες δυνάμεις και τις ανεξίτηλες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας.
Θα αρκούσε ίσως ο άφταστος ηρωισμός, που αναδύεται από κάθε σελίδα αυτού του συλλεκτικού ντοκουμέντου, για να θεωρηθεί πολύτιμος οδηγός για τους αγώνες του σήμερα, για την εκπλήρωση των αδικαίωτων οραμάτων ενός λαού που κατέθεσε ποταμούς αίματος στην υπόθεση της ανεξαρτησίας και ταυτόχρονα της κοινωνικής απελευθέρωσης. Πολύ περισσότερο όταν στις σελίδες του συμπυκνώνεται η πείρα από μια περιοχή της Αθήνας, τις Ανατολικές Συνοικίες, όπου δόθηκαν σκληρές και αιματηρές μάχες ενάντια στους φασίστες κατακτητές, αλλά και ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους και μετά την Απελευθέρωση. (Κατοχή - Ηρωικός Δεκέμβρης '44) Καισαριανή, Βύρωνας, Ζωγράφου γίναν αληθινά φρούρια και προπύργια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και της πάλης να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του.
Όμως, η πολύτιμη πείρα που περιέχει η μπροσούρα αποτελεί συνάμα μια ηχηρή απάντηση στις πολλαπλές απόπειρες διαστρέβλωσης και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας και της προσφοράς του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ από την άρχουσα τάξη και από διάφορους καλοθελητές αναθεωρητές. Όλων όσοι, δηλαδή, επιχείρησαν κατά καιρούς να συκοφαντήσουν, να μικρύνουν, να κόψουν στα μέτρα τους ή να ευνουχίσουν τα διδάγματα της ΕΑΜικής κληρονομιάς. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει αυτό που έχει μείνει άσβεστο στη συλλογική λαϊκή συνείδηση και μνήμη:
Ότι το ΕΑΜ, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην πάλη για την αποτίναξη του φασιστικού ζυγού και κάθε εξάρτησης, αλλά και γύρω από το στόχο της Λαοκρατίας, της κοινωνικής χειραφέτησης. Ότι στις γραμμές του συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές, αλλά και τους πόθους για ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή ευημερία, για την κοινωνία του μέλλοντος, το σοσιαλισμό. Κι ότι, εφτάμισι δεκαετίες μετά, ο επίλογος του αγώνα αυτού θα γραφτεί με χρυσά γράμματα όταν ο λαός αντιληφθεί τη δύναμή του και πάρει την τύχη του στα χέρια του. Ας αποτίσουμε λοιπόν με τον τρόπο αυτό φόρο τιμής στην ηρωική αυτή περίοδο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον...


Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)

Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.


© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved