Δωσίλογοι που εξοντώθηκαν από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ




Η μελέτη της ιστορίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες δωσίλογοι – γερμανόφιλοι – φιλοναζιστές που τιμωρήθηκαν παραδειγματικά μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι περισσότεροι δωσίλογοι – ρουφιάνοι – συνεργάτες των Γερμανών διέφυγαν στο εξωτερικό (π.χ. Αριστείδης Ανδρόνικος, Ευάγγελος Κυριάκης, Κύρος Γραμματικόπουλος, Γεώργιος Καζάνας κ.α.) ή φυλακίστηκαν για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Πολυάριθμοι Ταγματασφαλίτες – Γερμανοτσολιάδες όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν εις θάνατον από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά κατέλαβαν κιόλας διάφορες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Ή Ελλάδα του 1945, ή μεταπελευθερωτική Ελλάδα τής άγγλικής κατοχής πρόσφερε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ένα πολιτικό θέαμα τραγικό. Τη στιγμή πού ή Γαλλία καταδίκαζε σε θάνατο τον στρατάρχη Πεταίν, και τον στιγμάτιζε σαν σύμβολο τής προδοσίας και του «πνεύματος του Βισύ». Τη στιγμή πού στις χώρες τής Δυτικής Ευρώπης, όπως την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, και τη Δανία, συνέχιζαν την αιματηρή κάθαρση του άγους τής εθνικής προδοσίας, για να στεριώσουν σε εθνικά και πατριωτικά θεμέλια τη νέα δημοκρατική και αντιφασιστική ζωή τους, ή Ελλάδα προήγαγε στο βαθμό του υποστράτηγου τον προδότη συνταγματάρχη Διονύση Παπαδόγκονα πού λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση του 1944 τηλεγραφούσε στον Χίτλερ (έπί τή διασώσει του): «... Άπό τής Ίερας Γής τής ’Αρχαίας Σπάρτης ύψούται ή προσευχή μας ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕ ΤΟΝ ΦΥΡΕΡ ΜΑΣ"».

Στις 27 Νοεμβρίου του 1945, το Β’ Δικαστήριο Δοσιλόγων απάλλαξε τον Νικόλαο Μπουραντά από όλες τις κατηγορίες εναντίον του, σκορπώντας κύμα αγανάκτησης, σε όλη τη χώρα, ακόμα και μέσα στο ίδιο το υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Παρόλες τις μαρτυρίες, παρόλα τα αδιάσειστα στοιχεία για τη συνεργασία του με τους Γερμανούς, ο αρχηγός της μηχανοκίνητης ομάδας της Αστυνομίας Πόλεως, αθωώθηκε. Περιβόητος για τον ενεργό προδοτικό του ρόλο στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, ο Μπουραντάς όχι μόνο θα αφηνόταν ελεύθερος αλλά λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν και αστυνομικός διευθυντής Αθηνών. Το 1950 θα εκλεγόταν και βουλευτής Αττικοβοιωτίας με το κόμμα της ‘Ελληνικής Αναγέννησης’, του Κωνσταντίνου Μανιαδάκη, αμετανόητου συνεργάτη του Μεταξά, που βασάνιζε τους συλληφθέντες αναγκάζοντάς τους να πίνουν ρετσινόλαδο.

Διασταυρώνοντας ονόματα και στοιχεία από διάφορα ιστορικά βιβλία, φτιάχτηκε η παρακάτω λίστα, η οποία δεν είναι πλήρης. Μέσα σε αυτή τη λίστα υπάρχουν τα ονόματα ορισμένων ατόμων που ανήκαν στους γερμανόφιλους – φιλοναζιστές – δωσίλογους που εξοντώθηκαν από το ΕΑΜΕΛΑΣ, την ΟΠΛΑ και το ΔΣΕ.



  1. Αγήνορας Αλέξανδρος - (Ο Αγήνωρ ήταν δωσίλογος που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και έγινε αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Μπουντ. Στο τέλος κατέφυγε στη Βιέννη. Ο αστυνομικός διευθυντής Ν. Αρχιμανδρίτης κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων ότι ο Αγήνορας εκτελέστηκε στη Βόρεια Ελλάδα από αντάρτες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.)
  2. Αδόσογλου Νικόλαος - (Ήταν μέλος του Τάγματος του ναζιστή Γεωργίου Πούλου στη Μακεδονία. Σκοτώθηκε στη Χαλκηδόνα, σε μάχη ενάντια στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.)
  3. Αλεξίου Κώστας - (Κάτοικος Μερκάδας Φθιώτιδας. Εκτελέστηκε από το ΕΑΜ τη διάρκεια της Κατοχής).
  4. Αλεξόπουλος Δημήτρης - (Ταγματάρχης Χωροφυλακής. Εκτελέστηκε στη Νέα Ιωνία από μέλη του ΚΚΕ στις 27-9-1943. Η εκτέλεση του Αλεξόπουλου θεωρήθηκε η γενέθλιος πράξη της οργάνωσης ΟΠΛΑ.)
  5. Αλμπάνης - (Μέλος αντικομμουνιστικής οργάνωσης στον Βόλο, κατέδωσε τον Μηνά Σαμπετάι στους Γερμανούς. Αργότερα, συνελήφθη από την ΟΠΛΑ. Μαρτυρία Μηνά Σαμπετάι).
  6. Αποστολίδης Αγαμέμνων - (Σκοτώθηκε σε μάχη ενάντια στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στις 28-7-1944.)
  7. Αποστόλου Γεώργιος (Αηδονάς) - (Εκτελέστηκε από την οργάνωση ΟΠΛΑ στις 20-10-1944.)
  8. Απέργης Μάρκος του Μάρκου - (Κάτοικος Χαριλάου. Εκτελέστηκε από την οργάνωση ΟΠΛΑ στις 17-10-1944.)
  9. Βαλλίδης Νικόλαος - (Υπενωμοτάρχης εκατονταρχίας χωροφυλακής, καταδότης και μέλος της δωσιλογικής οργάνωσης του Δάγκουλα. Εκτελέστηκε από μέλη της ΟΠΛΑ στις 30-10-1944.)
  10. Βαρδινογιάννης Ιωσήφ (Σήφης) - (Γιατρός, αρχηγός του ΕΔΕΣ Πειραιά, δωσίλογος, συνεργάτης του γερμανικού στρατού κατοχής, των Ταγματασφαλιτών και της Ειδικής Ασφάλειας. Παραπλανήθηκε από μέλη της ΟΠΛΑ Παλιάς Κοκκινιάς που φορούσαν γερμανικές στολές, τον έπεισαν να μπει σε ένα αυτοκίνητο και τον σκότωσαν στις 22-9-1944. Στη ριψοκίνδυνη επιχείρηση της ΟΠΛΑ συμμετείχε και ένας νεαρός Γερμανός αντιφασίστας με το όνομα Βίλλυ που φορούσε στολή αξιωματικού της Γκεστάπο για να ξεγελάσει το Βαρδινογιάννη.)
  11. Βασιλείου Ερατοσθένης - (Εκτελέστηκε από κομμουνιστές το 1942.)
  12. Βελισσαρίδης Ιωάννης - (Ήταν μέλος του Τάγματος του ναζιστή Γεωργίου Πούλου και είχε ενεργό συμμετοχή στην πυρπόληση του Λεχόβου. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στην Καλαμαριά στις 20-5-1944.)
  13. Βλαχόπουλος Ευάγγελος - (Δημοτικός υπάλληλος και πρώην χωροφύλακας. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 12-8-1944.)
  14. Βολουδάκης Ευάγγελος - (Υπηρέτησε στην Ειδική Ασφάλεια. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 5-10-1944.)
  15. Βουγιουκλάκης Ιωάννης - (Δικηγόρος από τη Λάγια Λακωνίας. Τον Μάιο του 1941 διορίστηκε Νομάρχης Αρκαδίας από την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, με έδρα την Τρίπολη. Παραιτήθηκε το 1942. Συνελήφθη και εκτελέστηκε από αντάρτες του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Κυνουρίας στις 31 Δεκεμβρίου 1943).
  16. Βούτσος Χριστόφορος - (Κάτοικος Μερκάδας Φθιώτιδας. Εκτελέστηκε από το ΕΑΜ στη διάρκεια της Κατοχής).
  17. Γιαννόπουλος Γεώργιος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ το Σεπτέμβριο του 1944.)
  18. Γκαρίπης Νικόλαος ή Καρίπης - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 10-4-1944.)
  19. Γκιουζέλης, Γιώργος - (Γαμπρός επ' αδελφή της Δήμητρας Ρουμπέση. Στην Κατοχή υπηρετούσε στην Ειδική Ασφάλεια του Πειραιά και εκτελέστηκε από μια ομάδα της ΟΠΛΑ στην Οδό Αγίου Δημητρίου στις 17 Σεπτεμβρίου 1944).
  20. Γκιουλέκας Γεώργιος - (Κουτσόβλαχος έμπορος και στέλεχος της αποσχιστικής «Ρωμαϊκής Λεγεώνας». Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 28-9-1944.)
  21. Γκλάνης Βασίλειος - (Χωροφύλακας. Εκτελέστηκε από κομμουνιστές το 1941.)
  22. Γραμμένος Σπυρίδων - (Χωροφύλακας και κάτοικος Νεάπολης. Εκτελέστηκε από κομμουνιστές στις 3-3-1942.)
  23. Γριεζιώτης Σωτήριος - (Ταγματάρχης Πεζικού και μέλος της οργάνωσης ΠΑΟ. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 30-10-1944.)
  24. Γρήγουρας Κωνσταντίνος - (Αξιωματικός του ελληνικού στρατού, συνεργάτης των αρχών Κατοχής. Την περίοδο της Κατοχής ήταν απόστρατος συνταγματάρχης Μηχανικού. Τον Ιούνιο του 1944 διορίστηκε Νομάρχης Στρυμώνος, με έδρα την κωμόπολη της Νιγρίτας. Εκτελέστηκε από αντάρτες του ΕΛΑΣ στις 22 ή 23 Ιουλίου 1944 μπροστά στον ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νιγρίτα. Σε αντίποινα συνελήφθησαν 105 κάτοικοι της Νιγρίτας εκ των οποίων οι 65 εκτελέστηκαν).
  25. Δελόπουλος Δημήτριος - (Χωροφύλακας. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 20-10-1944.)
  26. Δημητρόπουλος Διονύσιος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 18-8-1944.)
  27. Ζαχαράκης - (Αξιωματικός των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας και βασανιστής της Γκεστάπο στον Πειραιά. Συνήθιζε να φέρεται με μεγάλη βαρβαρότητα στα θύματά του και να χρησιμοποιεί ξυράφι κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, γι’ αυτό οι Γερμανοί τον αποκαλούσαν «φλάισερ», δηλαδή χασάπη. Συνοδευόταν πάντα από ένοπλους φρουρούς. Η ΟΠΛΑ Πειραιά παρακολούθησε προσεκτικά τις κινήσεις του και αποφάσισε να δράσει. Όταν ο Ζαχαράκης επισκέφτηκε, κατά την προσφιλή του συνήθεια, ένα συγκεκριμένο κουρείο στην Καστέλα, έπεσε θύμα έκπληξης. Ο βοηθός του κουρέα που ήταν μέλος της ΟΠΛΑ, αφού πρώτα έδεσε και φίμωσε τον κουρέα, στη συνέχεια προθυμοποιήθηκε να φροντίσει ο ίδιος το Ζαχαράκη, αλλά τελικά του έκοψε το λαιμό.)
  28. Θεοδώρου Νικόλαος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 25-9-1944.)
  29. Θεοφάνους Ηλίας - (Ήταν ιδρυτικό μέλος της δωσιλογικής οργάνωσης ΠΟΕΤ. Εκτελέστηκε από αντάρτες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ το Δεκέμβριο του 1944.)
  30. Ιωάννου Νικόλαος - (Ήταν Διοικητής της Ειδικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 28-10-1944.)
  31. Καζαντζής Κωνσταντίνος - (Καθηγητής στη Σχολή Ικάρων και ιδρυτικό μέλος της ΕΦΧ (Ένωσις Φίλων Χίτλερ). Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στο τέρμα Κουπονίων, τον Οκτώβριο του 1944.)
  32. Καλύβας Νικόλαος - (Κατοχικός Υφυπουργός Εργασίας και διορισμένος Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ. Εκτελέστηκε στο αυτοκίνητό του, στην πλατεία Κολωνακίου, από μέλη της ΟΠΛΑ τον Ιανουάριο του 1944.)
  33. Καπέλλας Αθανάσιος - (Γιατρός από την Κορινθία. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ το Μάιο του 1944.)
  34. Καραμήτσος Αθανάσιος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 20-10-1944.)
  35. Καρατζάς Ηλίας - (Κατοχικός Δήμαρχος Καλαμάτας. Καταδικάστηκε από Λαϊκό Δικαστήριο και εκτελέστηκε από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ το Σεπτέμβριο του 1944.)
  36. Κατσικάτσου Γεωργία - (Σύζυγος του Νικολάου Βαλλίδη. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ.)
  37. Κεμερίδης Ηλίας - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 12-9-1944.)
  38. Κιζιρίδης Χρήστος - (Ήταν μέλος του Τάγματος του ναζιστή Γεωργίου Πούλου. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 8-3-1944.)
  39. Κιορπές Κωνσταντίνος - (Εφημεριδοπώλης. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 19-10-1944.)
  40. Κλήμης, Παναγιώτης - (Αντιστασιακός, μέλος της ΕΠΟΝ και αντάρτης του ΕΛΑΣ Αθήνας από του Ζωγράφου. Το 1944 συνελήφθη από τις αρχές Κατοχής και έπειτα από βασανιστήρια δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί τους. Χρησιμοποιήθηκε ως πληροφοριοδότης στο Μπλόκο του Ζωγράφου (28 Ιουνίου 1944) προδίδοντας τους πρώην συναγωνιστές του. Τον Αύγουστο του 1944 εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ).
  41. Κοζαπουγερακίδης Ηρακλής - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ τον Οκτώβριο του 1945.)
  42. Κοκοτάκης Αθανάσιος - (Απόστρατος Ενωμοτάρχης. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ τον Αύγουστο του 1944.)
  43. Κουρεμένος Χρήστος - (Υπαστυνόμος της Διεύθυνσης Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών.)
  44. Κουτσιάκογλου Αβραάμ - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ τον Απρίλιο του 1944.)
  45. Κωνσταντινίδης Σταύρος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 19-8-1944.)
  46. Κοφίτσας Δημήτρης – (Μοίραρχος υποδιοικητής της Εθνικής Ασφάλειας και εισηγητής του Εκτάκτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης. Εκτελέστηκε στις 6 Οκτωβρίου 1946 στην Πλατεία Δικαστηρίων από την Στενή Αυτοάμυνα).
  47. Λαδάς Χρήστος - (Δικηγόρος, βενιζελικός βουλευτής, φανατικός αντικομμουνιστής και Υπουργός Δικαιοσύνης. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 1-5-1948, τη στιγμή που βρισκόταν στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο. Την εκτέλεση πραγματοποίησε ο νεαρός Ευστράτιος Μουτσογιάννης, που φορούσε στολή σμηνία και έριξε μέσα στο αυτοκίνητο μια χειροβομβίδα με αποτέλεσμα ο Λαδάς να τραυματιστεί βαριά, να μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό και να εκπνεύσει το βράδυ. Ο Μουτσογιάννης συνελήφθη λίγο μετά, τραυματισμένος στο θώρακα και στο μηρό και αφού προηγουμένως είχε ρίξει δύο χειροβομβίδες στους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, προκαλώντας το θάνατο του αστυφύλακα Αθανάσιου Πινακούλια.)
  48. Λέκκας, Κωνσταντίνος - (Διερμηνέας και συνεργάτης των γερμανικών αρχών Κατοχής στην Τρίπολη. Εκτελέστηκε από μια ομάδα της ΟΠΛΑ στις 9 Φεβρουαρίου 1944 μέσα στο κτίριο του Επισκοπείου Τρίπολης).
  49. Λόλας Γεώργιος - (Χωροφύλακας και κάτοικος Θεσσαλονίκης. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 6-9-1944.)
  50. Μακεδών Τάκης - (Αρχηγός της προδοτικής - δωσιλογικής οργάνωσης ΕΑΣΑΔ που έδρασε στη Θεσσαλία και πρώην υπαξιωματικός της Χωροφυλακής. Εκτελέστηκε από αντιστασιακούς της οργάνωσης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ το χειμώνα του 1944.)
  51. Μακρής Πέτρος – (Χωροφύλακας στην Θεσσαλονίκη, εκτελέστηκε στις 2 Οκτωβρίου 1946 από την Στενή Αυτοάμυνα).
  52. Μαλτέζος Κωνσταντίνος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 15-10-1944.)
  53. Μανιάς ή Μανιουδάκης - (Συνεργάτης των γερμανικών αρχών Κατοχής από τα Μεσκλά Χανίων. Υπεύθυνος για την κατάδοση αντιστασιακών. Εκτελέστηκε από τον Σταύρο Παπουτσάκη το 1945-46 ως εκδίκηση για την κατάδοση και τον θάνατο του αδελφού του Βασίλη).
  54. Μανιώτης Αθανάσιος - (Κάτοικος Επταπυργίου. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 15-10-1944.)
  55. Μανωλέας Μανώλης - (Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεσσηνία. Υπήρξε μέλος και βουλευτής του ΚΚΕ, αλλά σταδιακά απαρνήθηκε την κομμουνιστική ιδεολογία και υπέγραψε δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού. Συνελήφθη από τη δικτατορία του Μεταξά, αλλά λίγο καιρό αργότερα μετατράπηκε οικειοθελώς σε πράκτορα της Ασφάλειας της δικτατορίας. Η δικτατορία τον αποφυλάκισε το 1938. Στη συνέχεια ο Μανωλέας εντάχθηκε στην ΕΟΝ και αργότερα στη ναζιστική οργάνωση ΕΣΠΟ. Από το 1943 και μετά συνεργάστηκε με τις γερμανικές αρχές στο κατοχικό ραδιόφωνο και το Γραφείο Τύπου της γερμανικής πρεσβείας. Η δοσιλογική του δράση δεν έμεινε ατιμώρητη. Τον εκτέλεσε η οργάνωση ΟΠΛΑ τον Απρίλιο του 1944 στην Καλλιθέα. Δύο μέλη της ΟΠΛΑ έχοντας υποπολυβόλα Sten κρυμμένα μέσα στις καμπαρντίνες τους, ανέβηκαν σε ένα τραμ στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα. Εντόπισαν και αιφνιδίασαν τον Μανωλέα, οδηγώντας τον έξω και πυροβολώντας τον.)
  56. Μαρούδας Στυλιανός - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 20-6-1944.)
  57. Μελεμενλής Θεόδωρος - (αρχικά ήταν μέλος της φασιστικής μεταξικής ΕΟΝ και στη συνέχεια επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο του ναζισμού. Έγινε στενός συνεργάτης του ναζιστή Γεωργίου Πούλου και υπασπιστής του. Το καλοκαίρι του 1944 δέχθηκε επίθεση από μέλος της οργάνωσης ΟΠΛΑ, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Γερμανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Ιουνίου 1944. Τα δύο του αδέλφια, Παναγιώτης και Ιωάννης, συνεργάστηκαν και αυτά με τον Πούλο.)
  58. Μεταξάς, Αγαμέμνων - (Αντιστράτηγος του ελληνικού στρατού (1889-1944), διοικητής της ΧVI Μεραρχίας Πεζικού. Απήχθη από αντάρτες του ΕΛΑΣ κατά τα Δεκεμβριανά του 1944 και εκτελέστηκε).
  59. Μετεκίδης Ιωάννης - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 27-12-1943.)
  60. Μιχαηλίδης Μιχαήλ - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ το 1943.)
  61. Μιχαλόπουλος Μιλτιάδης - (Απόστρατος αντισυνταγματάρχης και γερμανόφιλος δωσίλογος. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ τον Οκτώβριο του 1944.)
  62. Μιχαλόπουλος Κωνσταντίνος - (Γιος του απόστρατου αντισυνταγματάρχη Μιλτιάδη Μιχαλόπουλου. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ τον Οκτώβριο του 1944.)
  63. Μπάκος Γεώργιος (1892 - 1945) - (Ο Μπάκος γεννήθηκε στη Μάνη και ήταν υποστράτηγος, γερμανόφιλος και στενός συνεργάτης του κατοχικού πρωθυπουργού Τσολάκογλου. Τον αναφέρουμε εδώ, διότι κατείχε σημαντική θέση στις κατοχικές κυβερνήσεις. Διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις κυβερνήσεις Τσολάκογλου και Λογοθετόπουλου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μπάκος είχε προτείνει να δημιουργηθεί ένα στρατιωτικό σώμα Ελλήνων εθελοντών («κυανόλευκη μεραρχία»), το οποίο θα έστελναν στο ανατολικό μέτωπο για να πολεμήσει στο πλευρό του γερμανικού στρατού. Την ίδια ακριβώς επιθυμία με το Μπάκο είχε και η οργάνωση ΕΣΠΟ. Μάλιστα στην οδό Φιλελλήνων, στο Σύνταγμα, είχαν στηθεί γραφεία στα οποία όποιος επιθυμούσε μπορούσε να συμπληρώσει μια αίτηση για να καταταγεί στην «κυανόλευκη μεραρχία». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε ο Τσολάκογλου, στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν περίπου 2.000 αιτήσεις από εθελοντές και στην Αθήνα περίπου 200. Στις 12 Αυγούστου 1941 ο Άλτενμπουγκ τηλεγράφησε στο Βερολίνο για να πάρει τις τελικές οδηγίες για τη συγκρότηση της μεραρχίας. Όμως ο Τσολάκογλου δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα του Μπάκου και προέκυψαν έντονες αντιδράσεις από την ιταλική πλευρά. Το αποτέλεσμα ήταν να ματαιωθεί το σχέδιο συγκρότησης της μεραρχίας. Οι γερμανικές αρχές κατοχής ανακοίνωσαν πως «για λόγους τεχνικούς δεν είναι δυνατόν να σταλεί η Λεγεώνα εις την Ρωσίας». Στα Δεκεμβριανά του 1944 ο Μπάκος συνελήφθη από αντάρτες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Στην αρχή κρατήθηκε όμηρος στη βίλα Παπαλεονάρδου. Αργότερα μεταφέρθηκε σε άλλες περιοχές. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε από τους αντάρτες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στις 6 Ιανουαρίου 1945 στο χωριό Κρώρα Βοιωτίας.)
  64. Μπεκσής Γεώργιος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 17-6-1944.)
  65. Μπίτσος Παναγιώτης - (Λοχαγός. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ τον Αύγουστο του 1944.)
  66. Μπόμπαρης Κωνσταντίνος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 8-8-1944.)
  67. Μπόνης Εμμανουήλ - (Διερμηνέας Γενικής Ασφάλειας. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ το Μάιο του 1944.)
  68. Ξανθόπουλος Ιωάννης - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 9-9-1944.)
  69. Ξανθόπουλος Μιχαήλ - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ το 1943.)
  70. Ξεππαπαδάκης Ιωάννης - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 11-5-1944.)
  71. Ξηροτύρης - (Δικηγόρος από τη Λαμία και μέλος της ναζιστικής οργάνωσης ΟΕΔΕ. Όταν είδε ότι πλησίαζε η ήττα της Γερμανίας, αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο για να σώσει το τομάρι του. Εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Σε ένα χωριό συναντήθηκε τυχαία με τον αρχικαπετάνιο του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη. Ο Άρης Βελουχιώτης γνωρίζοντας την προδοτική του δράση, άρχισε νευριασμένος να τον ρωτάει πώς έφθασε εκεί. Κλότσησε τον Ξηροτύρη στην κοιλιά, τράβηξε το περίστροφο και τον σκότωσε με δύο σφαίρες στο κεφάλι.)
  72. Οθωναίος Ονούφριος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 19-8-1944.)
  73. Ορκόπουλος Κωνσταντίνος - (Ήταν μέλος του Τάγματος του ναζιστή Γεωργίου Πούλου. Σκοτώθηκε στη Χαλκηδόνα το 1944, σε μάχη ενάντια στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.)
  74. Παγώνης Χρήστος – (υπενωμοτάρχης, εκτελέστηκε την 1η Νοεμβρίου 1946 στην πλατεία της Αγίας Σοφίας από την Στενή Αυτοάμυνα).
  75. Παναγιωτίδης Βύρων - (Φοιτητής. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ το 1944.)
  76. Παναγόπουλος Αναστάσιος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 2-2-1944.)
  77. Πανολιάσκος Αχιλλέας - (Χωροφύλακας στην Ειδική Ασφάλεια. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στο Μεταξουργείο στις 25-1-1944.)
  78. Πάνος Ηλίας - (Υπενωμοτάρχης. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 23-9-1943.)
  79. Παντελόγλου Γεώργιος - (Ήταν αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης ΟΕΔΕ. Δολοφονήθηκε στα Δεκεμβριανά του 1944.)
  80. Παπαγεωργίου, Νίκος - (Μόνιμος αξιωματικός και συνεργάτης των αρχών Κατοχής (Αθήνα 1921-Αθήνα 1944). Εισήλθεστην Σχολή Ευελπίδων το 1940. Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στην Οργάνωση Χ και συγκρότησε ένοπλη ομάδα με έδρα το σπίτι του στο Παγκράτι, συνεργαζόμενος ενεργά με τις αρχές ασφαλείας εναντίον του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στις ανατολικές συνοικίες. Εκτελέστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 στην οδό Ευτυχίδου στο Παγκράτι από την ΟΠΛΑ).
  81. Παπαγιαννάκης Γεώργιος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 30-8-1944.)
  82. Παπαδάκη Ελένη - (Ηθοποιός που διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Γερμανούς κατακτητές και δεσμό με τον κατοχικό πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη. Στις 21-12-1944 συνελήφθη από τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή Πατησίων - Γαλατσίου στο σπίτι του Γραμματέα του ΕΑΜ Θεάτρου, Δημήτρη Μυράτ. Το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου 1944 η Ελένη Παπαδάκη μεταφέρθηκε στην Ούλεν, όπου και δολοφονήθηκε από ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καπετάν Ορέστης, στέλεχος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Πατησίων. Μετά τη δολοφονία της Παπαδάκη, όπως σημειώνει ο Σπύρος Κωτσάκης (Νέστορας), καπετάνιος του Α΄ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας: «Ο Ανδρικίδης εντόπισε γρήγορα σαν υπεύθυνους του εγκλήματος τον Ορέστη της Πολιτοφυλακής των Πατησίων και δύο αμέσως συνεργάτες του. Ερεύνησε τη ζωή και τη δράση του και ανακάλυψε κι άλλες πράξεις και ενέργειές του βρώμικες και ύποπτες. Προχωρώντας η ανάκριση, αποκαλύφθηκε ότι ο Ορέστης ήταν πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις στις γραμμές μας»)
  83. Παπαδάκης Κωνσταντίνος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 3-5-1944.)
  84. Πατιερίδης Ιορδάνης - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 25-1-1944.)
  85. Πατυχάκης, Αριστείδης - (Μόνιμος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού, διοικητής λόχου στο Ι Τάγμα του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων στην περιοχή της Φωκίδας. Εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ στις 17 Απριλίου 1944 στο Κλήμα Δωρίδας, κατά την τρίτη και οριστική διάλυση του Συντάγματος από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ).
  86. Πειρουνάκης Γεώργιος - (Αστυνομικός και υφυπουργός την περίοδο της κατοχής. Παντρεύτηκε την αρκετά μεγαλύτερή του Λαίδη Λω (Καίτη Χατζοπούλου), η οποία ήταν αντιβασίλισσα της Ινδίας. Στα Δεκεμβριανά του 1944, συνελήφθη από αντάρτες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Αρχικά οι αντάρτες τον έβαλαν στη βίλα Παπαλεονάρδου. Τον Ιανουάριο του 1945 τον μετέφεραν στα Κρώρα Βοιωτίας και τον εκτέλεσαν.)
  87. Πενταράκης Κωνσταντίνος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 30-8-1944.)
  88. Πινότσης Αθανάσιος - (Εθνικιστής και αντικομμουνιστής Υποναυάρχος ε.α., Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδάτων. Είχε καταδώσει στους Γερμανούς κατακτητές 20 μέλη του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου στις 5-1-1944.)
  89. Ράλλης Δημήτριος - (Ήταν μέλος του Τάγματος του ναζιστή Γεωργίου Πούλου στη Μακεδονία. Σκοτώθηκε σε μάχη ενάντια στο ΔΣΕ στις 14-1-1949.)
  90. Ρεμούνδος Κωνσταντίνος - (Χωροφύλακας της Ειδικής Ασφάλειας. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στην οδό Αριστείδου στην Αθήνα στις 14-7-1944.)
  91. Ροδόπουλος Άρης - (Διερμηνέας του Γερμανικού Φρουραρχείου Αθηνών. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 5-5-1944.)
  92. Ρουγγέρης Ιωάννης - (Διερμηνέας του Γερμανικού Φρουραρχείου Αθηνών. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 5-5-1944.)
  93. Σαμαράς Γεώργιος - (Μέλος της δωσιλογικής οργάνωσης ΕΕΕ. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ τον Οκτώβριο του 1944.)
  94. Σεφεριάν Σαικ Χατζίκ - (Φοιτητής. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ το 1944.)
  95. Σίκας Μιχαήλ - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 27-10-1944.)
  96. Σκανδάλης Βασίλης - (Ηγετικό στέλεχος της ρατσιστικής οργάνωσης ΕΕΕ. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ τον Αύγουστο του 1944, στα γραφεία της ΕΕΕ στου Ρέντη.)
  97. Σουβλατζόγλου Αλέξανδρος - (Ήταν μέλος του Τάγματος του ναζιστή Γεωργίου Πούλου. Σκοτώθηκε στη Χαλκηδόνα, σε μάχη ενάντια στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.)
  98. Σπέρας Κωνσταντίνος - (Συνδικαλιστής διαγραμμένος από τη ΓΣΕΕ και συνεργάτης του ναζιστή Γεωργίου Μερκούρη. Συνελήφθη το 1943 από αντάρτες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και εκτελέστηκε.)
  99. Σταθόπουλος Ιωάννης - (Διευθυντής Σανατορίου Ασβεστοχωρίου. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 13-7-1944.)
  100. Τζεβελέκης Αντώνιος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 13-10-1944.)
  101. Τζιώρτζης Πέτρος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 7-5-1944.)
  102. Τρύφων Ευστάθιος - (Κατοχικός πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου των ΣΠΑΠ. Σκοτώθηκε στις 14-9-1944.)
  103. Τσαγκαλίδου Μαρία - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ.)
  104. Τσαλικίδης Στέργιος - (Ήταν μέλος του Τάγματος του ναζιστή Γεωργίου Πούλου. Σκοτώθηκε σε μάχη ενάντια στο ΔΣΕ το 1948.)
  105. Τσιριμιάγκος Ιωάννης - (Εκτελέστηκε από κομμουνιστές το 1942.)
  106. Τσομάκας Κωνσταντίνος - (Ήταν μέλος του Τάγματος του ναζιστή Γεωργίου Πούλου. Σκοτώθηκε την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, σε μάχη ενάντια στο ΔΣΕ στις 6-5-1948.)
  107. Τσουτσουγιαννίδης Αλέξανδρος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 17-10-1944.)
  108. Τυρίμος Μιχάλης (1908 - 1945) - (Γεννήθηκε στη Λέσβο. Το 1926 εντάχθηκε στο ΚΚΕ και το 1936 εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ. Όμως το 1939 υπέγραψε δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού και μετατράπηκε οικειοθελώς σε πράκτορα της μεταξικής δικτατορίας και συνεργάτη του Μανιαδάκη. Το καλοκαίρι του 1941 έγινε υπαρχηγός στο ναζιστικό κόμμα του Γεωργίου Μερκούρη. Την τελευταία περίοδο της κατοχής, ο Τυρίμος κατηγορήθηκε μαζί με τον Γιάνναρο για την «απογύμνωσιν» της Εφορίας Υλικού Πολέμου και για ύποπτες συναλλαγές με μαυραγορίτες. Το 1944 συμμετείχε στη συγκρότηση των Ταγμάτων Ασφαλείας της Εύβοιας. Αμέσως μετά την απελευθέρωση συνελήφθη από αντιστασιακούς του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Τον Ιανουάριο του 1945 εκτελέστηκε από την οργάνωση ΟΠΛΑ ως δοσίλογος.)
  109. Φάρδης Αντώνης - (Στενός συνεργάτης του Καλύβα και γενικός γραμματέας της Ένωσης Εργατών Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Προλιμένος Πειραιώς. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ.)
  110. Φόης Γεώργιος - (Χωροφύλακας της Ειδικής Ασφάλειας. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στην οδό Αριστείδου στην Αθήνα στις 14-7-1944.)
  111. Φραγκούλης Ιωάννης - (Κατοχικός Νομάρχης Έβρου. Εκτελέστηκε στο Διδυμότειχο από δύο μέλη του ΚΚΕ στις 13-5-1942.)
  112. Φρατζούλας Νικόλαος - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ.)
  113. Χαραλαμπίδης Κ. - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 29-1-1944.)
  114. Χαρατζίδης Ηρακλής - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 20-4-1945.)
  115. Χαρμπής Σπυρίδων - (Μέλος του Τάγματος του ναζιστή Γεωργίου Πούλου. Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 20-8-1944.)
  116. Χατσαδουριάν Ισραέλ Δεβόν - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 19-10-1944.)
  117. Χορχορούνη Κεβόρκ Χαμπίκ - (Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 29-10-1944.)


Τελειώνοντας με την παραπάνω λίστα, θα ήταν καλό να παραθέσουμε λίγες πληροφορίες για την οργάνωση ΟΠΛΑ. Η ΟΠΛΑ (Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα) ιδρύθηκε στα χρόνια της κατοχής ως ένοπλη μυστική οργάνωση, με απόφαση του ΚΚΕ. Αρχηγός της ήταν ο Στέργιος Αναστασιάδης (1906 - 1949), μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, σύμβολο της ΟΠΛΑ ήταν το ρολόι με τους δείκτες σταματημένους στις 12 παρά 5. Η συγκεκριμένη οργάνωση επεδίωκε να παίξει το ρόλο του λαϊκού τιμωρού και του εκδικητή. Πρώτη θέση μεταξύ των θυμάτων της είχαν οι δωσίλογοι (δηλαδή οι Έλληνες που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές) και διάφορες ένοπλες ακροδεξιές οργανώσεις. Η Ο.Π.Λ.Α. κατάφερε να δημιουργήσει ένα αρκετά επιτυχημένο δίκτυο πληροφοριών. Γρήγορα απέκτησε πληροφοριοδότες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες και σε πολλά ιδρύματα των κατακτητών. Δικά της άτομα είχαν καταφέρει να διεισδύσουν μέσα την Αστυνομία, τη Χωροφυλακή, τη Γενική Ασφάλεια, την Ειδική Ασφάλεια, το Υπουργείο Εσωτερικών της κατοχικής κυβέρνησης, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά και σε διάφορες αντίπαλες οργανώσεις. Για παράδειγμα, υπήρχαν άνθρωποι της ΟΠΛΑ μέσα στην οργάνωση Χ (όπως π.χ. ο Γιάννης Βαζούρας), αλλά και σε άλλες οργανώσεις όπως ΕΔΕΣ, ΕΕ, ΠΑΤ.
Η οργάνωση Ο.Π.Λ.Α. ήταν γνωστή και ως «Εθνική Πολιτοφυλακή» και «Στενή Αυτοάμυνα».

Ενδεικτική Βιβλιογραφία :

- Στράτος Δορδανάς, «Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη», Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2011
- Τάσος Κατσαρός, «Μια απόφαση. Μάχομαι μέχρι το τέλος. Στενή Αυτοάμυνα (ΟΠΛΑ). Θεσσαλονίκη 1946-47», Β΄ έκδοση, 2011
- Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, «Μέρες» της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη. Τα χρώματα της βίας (1941-1945), Επίκεντρο, 2013
-Ιάσονας Χανδρινός, «Το τιμωρό χέρι του λαού», Θεμέλιο, 2012
- Ιάκωβος Χονδροματίδης, «Η μαύρη σκιά στην Ελλάδα», Περισκόπιο, 2001
- ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΌΣ ΘΗΣΑΥΡΌΣ 2018, ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΔΡ. ΙΑΣΟΝΑΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ, ΔΡ. ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΜΠΟΥΚΗ, ΔΡ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΚΕΡΑΣΙΑ-ΕΡΣΗ ΜΑΛΑΓΙΩΡΓΗ.

Επίσης να ευχαριστήσουμε τον panther1924 για την προσφορά του.



Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)

Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.

Εθνική Αντίσταση-ΔΣΕ στο Facebook


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.


© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved