Ε.Λ.Α.Σ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
1941: Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα

Στις 27 Απρίλη 1941 γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα . Ολος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του.


Γερμανοί στρατιώτες μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου ΣτρατιώτηΓερμανοί στρατιώτες μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη

Τα όσα προηγήθηκαν απέδειξαν τον πραγματικό χαρακτήρα της άρχουσας τάξης, του Παλατιού και των αστικών πολιτικών κομμάτων.
Στις 21 Απρίλη, στο Βοτονόσι Μετσόβου υπογράφεται το «Πρωτόκολλο Παραδόσεως» της Ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου - Μακεδονίας. Το πρωτόκολλο υπογράφουν από την Ανώτατη Γερμανική Διοίκηση ο αντιστράτηγος Γκρίφεμπεργκ και από την ελληνική πλευρά ο στρατηγός Γ. Τσολάκογλου. Ακολουθεί η κατάρρευση και η διάλυση του στρατού.

Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και δεν ξέρει καν πού βρίσκονται οι Γερμανοί . Το μόνο που ενδιαφέρει τους αξιωματούχους του καθεστώτος είναι να φύγουν το γρηγορότερο από τη χώρα. Από τις 17 Απρίλη, ενώ δίνονταν ακόμη μάχες στον Ολυμπο και τη Δυτ. Μακεδονία, έφυγαν οι πρίγκιπες, οι πριγκίπισσες και πολλοί αυλικοί. Τη νύχτα 22 προς 23 Απρίλη υπουργοί και άλλοι επίσημοι στοιβάχτηκαν στα πολεμικά πλοία που περίμεναν στον Πειραιά.

«Οι πλείστοι με τα οικογενείας των - γυναίκαι, τέκνα, πεθερές, κουβερνάντες - και με τας αποσκευάς των - μπαούλα, βαλίτσες με τουαλέτες, τζάντες με ρουχισμό, μερικοί με παιχνίδια των παιδιών των και κάποιοι με τα χρυσαφικά τους», γράφει ο ναύαρχος Σακελαρίου και συνεχίζει: «Φαίνεται όμως ότι η θέα τοσούτον ασυνηθίστου διά πολεμικόν πλοίον φορτίου και δη εν καιρώ πολέμου εξηρέθισε τα πληρώματα εις τοιούτον βαθμόν ώστε εις την Σούδαν εξεδηλώθη μικρά στάσις επί της Βασιλίσσης Ολγας».Γερμανοί στρατιώτεςΓερμανοί στρατιώτες στην ακρόπολη

Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών , ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη αφήνοντας ...σαν οπισθοφυλακή τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος Κ. Μανιαδάκη, ο οποίος είχε και τη ...φροντίδα να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.

Την προηγούμενη μέρα της κατάληψης της Αθήνας , η Ανεξάρτητη Κομμουνιστική Οργάνωση, με επικεφαλής τον Σπύρο Καλοδίκη, οργάνωσε λαϊκή συγκέντρωση στην Ομόνοια και την οποία είχε απαγορεύσει ο στρατηγός Καβράκος. Εκεί αντήχησαν τα συνθήματα "Αντίσταση στους επιδρομείς", "Οπλα στο λαό", "Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας". Ηταν μια από τις πρώτες αντιστασιακές εκδηλώσεις των κομμουνιστών κατά των κατακτητών.

Δυο μέρες αργότερα 29 Απρίλη συντελείται ένα πρωτοφανές εθνικό έγκλημα: Οι "Ελληνες" φασίστες, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Πέτερη, παραδίδουν με... πρωτόκολλο στους κατακτητές τούς 625 δεσμώτες κομμουνιστές, από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, στην Ακροναυπλία.

Την ίδια ημέρα, μέσα στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας ορκίζεται από έναν παπά - ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αρνήθηκε - η πρώτη προδοτική κυβέρνηση υπό τον Στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου, με "υπουργούς" τους στρατηγούς Π. Δεμέστιχα, Γ. Μπάκο, Χ. Χατζημήτρο, Ν. Μάρκου, Σ. Μουτούση, τον Πλοίαρχο Ι. Παπαδόπουλο, τους καθηγητές Α. Λιβιεράτο. Κ. Λογοθετόπουλο, Ν. Λούβαρη και τον μεγαλέμπορο Π. Χατζημιχάλη.


Print Friendly and PDF

Η σελίδα μας στο FB