Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ



Το εγχειρίδιο για την Λαϊκή Πολιτοφυλακή


Για να περιφρουρηθεί και να εξασφαλιστεί η τάξη στις ελεύθερες περιοχές αλλά και να ενισχυθεί το έργο του Δημοκρατικού Στρατού, το Γενικό του Αρχηγείο του ΔΣΕ προχώρησε στην Ίδρυση του σώματος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής που ορίστηκε ως ένοπλο σώμα με στρατιωτική ιεραρχία και υπαγόταν στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ. Σκοπός της ήταν η φρούρηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, σύμφωνα με τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και τις καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Επίσης αναλάμβανε να βοηθάει τα Λαϊκά Συμβούλια στην αντιμετώπιση των βιοτικών και των άλλων αναγκών του λαού και γενικά να ενεργεί για την τήρηση των νόμων και των αποφάσεων του Γενικού Αρχηγείου αλλά και των αποφάσεων των οργάνων της πολιτικής εξουσίας, δηλαδή των Λαϊκών Συμβουλίων και Δικαστηρίων. Έπρεπε να καταδιώκει κάθε φασιστική ενέργεια και δράση, κάθε προσπάθεια που αποσκοπούσε στη διαίρεση του ελληνικού λαού.

Εκτελούσε τα εντάλματα συλλήψεως, κατασχέσεως και δημεύσεως περιουσιών που εξέδιδαν τα Αρχηγεία, προέβαινε σε ανακρίσεις για θέματα της αρμοδιότητάς της. Αναλάμβανε πολλές φορές την ευθύνη της επιστράτευσης, της ενημέρωσης για τη λειτουργία της Λαϊκής Παιδείας, της συγκέντρωσης και τη διαβίβασης πληροφοριών, κ.α. Η κατάταξη στην Πολιτοφυλακή ήταν εθελοντική, μονοετής και μπορούσε να ανανεωθεί μόνο αν θεωρούνταν ευδόκιμη.

Η Λαϊκή Πολιτοφυλακή ιδρύθηκε στις 20 Οκτώβρη 1947 και ο αριθμός των πολιτοφυλάκων κάθε τμήματος ξεκινούσε από 5-6 άτομα, φτάνοντας τους 20-25 ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Σε κάθε νομό υπήρχε Διοίκηση Πολιτοφυλακής και σε κάθε επαρχία Υποδιοίκηση ενώ κάθε Τμήμα είχε υπό την ευθύνη του 3-5 χωριά.

Όλα αυτά γίνονταν στην Ελεύθερη Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι αγωνιστές που πάλεψαν κόντρα στους γερμανούς κατακτητές και στους νέους δυνάστες του λαού μας δικάζονταν στα έκτακτα στρατοδικεία της αστικής κυβέρνησης και εκτελούνταν.

Ο ΔΣΕ είχε στην σημαία του τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού. Ο ΔΣΕ είναι απόδειξη ότι αδυναμίες σε βασικές θέσεις του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, άρα και του ΚΚΕ, την κρίσιμη περίοδο του ΄40 δεν οφειλόντουσαν σε διάθεση συμβιβασμού. Ο ΔΣΕ εξέφραζε την ανώτερη μορφή πάλης για το ζήτημα της εξουσίας, γι’ αυτό και είναι «καρφί» στο μάτι της πλουτοκρατίας της χώρας μας και των υπερασπιστών της. Έχουν κάθε συμφέρον να τον πολεμούν και να πετούν λάσπη, γιατί θέλουν να κρύψουν ότι και τότε και τώρα μια χούφτα εκμεταλλευτές έκαναν κουμάντο σε έναν ολόκληρο λαό. Να κρύψουν ο λαός έχει δύναμη να αποφασίζει για την τύχη του και να μην περιμένει «σωτήρες».

Ορισμένοι από τους Διοικητές της Λαϊκής Πολιτοφυλακής που εντοπίσαμε

- Αρχικά υπεύθυνος επιχειρησιακά για τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή ήταν ο Στέφανος Παπαγιάννης, πρώην λοχαγός Πυροβολικού του ελληνικού Στρατού Ξηράς με καταγωγή από την Ικαρία, που είχε προσχωρήσει στο ΚΚΕ ήδη από την περίοδο της Κατοχής. Αργότερα όμως τον έλεγχο ανέλαβε το κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ Βασίλης Μπαρτζιώτας.
- Διοικητής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Πελοποννήσου ήταν ο Ηλίας Κιαπές (Μπαρμπαλιάς) αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από το Ραψομάτι Μεγαλόπολης, αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ, που έπεσε ηρωικά το 1948 στις Κολλίνες Αρκαδίας.
- Νίκος Μπελογιάννης διοικητής της Δ/σεως Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Αρχηγείου Βορ. Ελλάδος
- Νίκος Κουβαράς διοικητής του 3ου τμήματος Λαϊκής Πολιτοφυλακής Φθιώτιδας
- Θανάσης Δ. Ζιώγας διοικητής Λαϊκής πολιτοφυλακής της Διεύθυνσης Γρεβενών - Χασίων (1947-1949)
- Γιάννης Φούρκας διοικητής της Πολιτοφυλακής του Αρχηγείου του Πάρνωνα, έπεσε ηρωικά αρχές Αυγούστου στον Πάρνωνα.
- Γιώργος Βαλούκας διοικητής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Σάμου
- Χαράλαμπος Σπηλιωτόπουλος διοικητής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής στην περιοχή Ολυμπίας. Στις εκκαθαριστικές το 1949 συνελήφθη στην Ηλεία και εκτελέστηκε χωρίς δίκη.
- Νίκος Ανδριανόπουλος διοικητής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Μεσσηνίας Σκοτώθηκε το 1949, στη διάρκεια σύγκρουσης τμήματος Πολιτοφυλακής με υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις.
- Θεοχάρης Γκατζόγλου το 1948 έγινε υποδιοικητής τμήματος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Χαϋντούς.
- Μιχάλης Γκετζιος υποδιοικητής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής στην περιοχή Βίτσι - Φλώρινας.



Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)

Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.


© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved