Ε.Λ.Α.Σ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Η μάχη της Γλόγοβας

Η μάχη της Γλόγοβας

Για τη μάχη της Γλόγοβας, (Δρακοβούνι, Γορτυνίας), που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του αγώνα που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών, μιλούν: ο επιζών της μάχης ελασίτης, Λυκούργος Δημόπουλος και ο ανταρτοΕΠΟΝίτης, από τη Γλόγοβα Κώστας Λέπιας, οι οποίοι αναφέρουν σχετικά με το ιστορικό της μάχης:

«Την άνοιξη του 1944, μεγάλη στρατιωτική δύναμη Γερμανών και ταγματασφαλιτών, ξεκίνησε για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο στην περιοχή Γορτυνίας και Μαντινείας, προς το Μαίναλο.

Στις 20 Απρίλη εμφανίστηκαν οι Γερμανοί στο δρόμο προς Βαλτέτσι. Διά της βίας επιστρατεύουν ένα γέρο από τη Γλόγοβα για να τους δείξει το δρόμο. Ο άνθρωπος αυτός ονομαζόταν Χρήστος Παϊκούλας. Ο "γέρο - πλάτανος", όπως τον αποκαλούν οι συγχωριανοί του, τους οδηγεί κατ' απάνω στα αντάρτικα τμήματα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα πέσει πρώτος, όπως πήγαινε μπροστά.

Η γερμανική φάλαγγα πλησιάζει τα αντάρτικα τμήματα του ΙΙ/12ου και ΙΙ/6ου Τάγματος του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον Χρήστο Γαλανόπουλο (Κένταυρος) και καπετάνιο τον Σπύρο Μαντέλη (Καραϊσκάκης) και επικεφαλή τον διευθυντή του ΙΙΙ Γραφείου της 8ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, λοχαγό πυροβολικού Γιάννη Παντελάκη (Αμαριώτης).
Τα τμήματα του ΕΛΑΣ, με ένα αριστουργηματικό, επιτελικά καταστρωμένο σχέδιο, κύκλωσαν τον εχθρό, τον αιφνιδίασαν και τον διέλυσαν μέσα σε τρεις ώρες. Κυριολεκτικά έπαθε πανωλεθρία..

Στο πεδίο της μάχης έπεσαν νεκροί 180 Γερμανοί και πιάστηκαν 19 αιχμάλωτοι.

Αφθονο πολεμικό υλικό έπεσε στα χέρια των ανταρτών του ΕΛΑΣ και μαζί 30 μουλάρια φορτωμένα με πλιάτσικο, που είχαν κάνει από τα γύρω χωριά οι ταγμασφαλίτες. Από τον ΕΛΑΣ σκοτώθηκαν 11 αντάρτες και τραυματίστηκαν 23».


Print Friendly and PDF

Η σελίδα μας στο FB