Ενας άλλος ηρωικός παπάς, ο παπά–Δημήτρης Κουτσούμπας, από τον Κέδρο Καρδίτσας (Χαλαμπρέζι)Παπα Κουτσούμπας


Ενας άλλος ηρωικός παπάς, ο παπά–Δημήτρης Κουτσούμπας, από τον Κέδρο Καρδίτσας (Χαλαμπρέζι), ιερωμένος και δάσκαλος του χωριού Βελεσσιώτες Δομοκού έδινε τη ζωή του για τη χιλιάκριβη τη Λευτεριά, στις 18 Απρίλη 1944.
Ο παπά-Δημήτρης Κουτσούμπας, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και σαν υπεύθυνος της Εθνικής Αλληλεγγύης στην επαρχία Δομοκού, πρόσφερε σοβαρές υπηρεσίες στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
Στις 17 Γενάρη 1944, ύστερα από προδοσία, τον συνέλαβαν οι χιτλερικοί, μαζί με ένα από τα παιδιά του, τον Κωνσταντή Κουτσούμπα Γραμματέα του ΕΑΜ στους Βελεσσιώτες.


«Ηταν του Αγίου Αντωνίου εν ώρα λειτουργίας και ενώ ιερουργούσε ο παπα-Δημήτρης μπήκαν από την πύλη οι Γερμανοί με τα αυτόματα. Ο διερμηνέας λέει στον παπά.

«Ηταν του Αγίου Αντωνίου εν ώρα λειτουργίας και ενώ ιερουργούσε ο παπα-Δημήτρης μπήκαν από την πύλη οι Γερμανοί με τα αυτόματα. Ο διερμηνέας λέει στον παπά.
-Παπά μέχρι τώρα ήσουνα. Ξεντύσου και πάμε.
Ο παπά Δημήτρης ψύχραιμος κι αποφασιστικός όπως πάντα τους λέει:
–τι συμβαίνει καταραμένοι και μπαίνετε κατ΄ αυτόν τον τρόπο στον οίκο του Θεού. Τι ζητάτε;
Διερμηνέας: παπά εσένα ζητάμε, άστα όπως είναι κι ακολούθησε….»

Αφού τους κράτησαν τρεις μήνες στις φυλακές Λαμίας όπου υπέστησαν βασανισμούς, τους εκτέλεσαν μαζί με 17 άλλους Έλληνες πατριώτες, σε αντίποινα για την εξόντωση ομάδας Γερμανών από τον ΕΛΑΣ Παρνασίδας, στο Χρισσό της Άμφισσας (στο γεφύρι του Πασχαλιού), στις 9 Απρίλη 1944.

Πρόκειται για τον παππού και τον θείο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Να σημειωθεί δε ότι και ο αδελφός του πατέρα του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ ήταν μοναχός της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος, ο Πολύκαρπος Κουτσούμπας.


Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved