Η Εθνική Αντίσταση στην Πελοπόννησο



  • Πύργος Μάης-Ιούνης 1941 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών και άλλων πατριωτών δημιουργήθηκε το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο»
    προΕΛΑΣίτικες ένοπλες ομάδες


  • Ακροναυπλία 29/6/1941 Απελευθερώνονται από την Ακροναυπλία 27 εξόριστοι. Τι ήταν η Ακροναυλία; Ενα παλιό ενετικό φρούριο (Ιτς Καλέ) στο άκρο του Ναυπλίου - εξ ου και το όνομα Ακροναυπλία - χτισμένο σε απότομο βράχο, που, για να το προσεγγίσεις, έπρεπε να ανέβεις τριακόσια περίπου σκαλιά. Οι τοίχοι χοντροί και τα κρατητήρια φρικτά κι αβάσταχτα κάτω από τη γη. Στο παλιό αυτό φρούριο - φυλακή υπήρχαν τέσσερις μεγάλοι θάλαμοι και τρεις μικρότεροι. Αυτό το χώρο επέλεξε η δικτατορία του Μεταξά, με σκοπό να τσακίσει το ΚΚΕ τσακίζοντας τα στελέχη του που έκλεισε στο κάτεργο. Η Ακροναυπλιά όμως έγινε σύμβολο ανδρείας, αξιοπρέπειας, λεβεντιάς, περηφάνιας και απεριόριστης αφοσίωσης στο δίκιο του λαού.
    Περισσότερα: Ακροναυπλία

  • Αίγιο 10/1941 Οκτώβρης του '41- Η πρώτη οργανωμένη αντιστασιακή ενέργεια πραγματοποιήθηκε στη Χαρτοποιία Αιγίου, όπου οι εργάτες κατάφεραν να αχρηστεύσουν το τσιγαρόχαρτο, με τη χρήση θειαφιού, με σκοπό να μην πέσει στα χέρια των ιταλικών στρατευμάτων. Η επιτυχία αυτής της ενέργειας, σε συνδυασμό με το πείσμα για αντίσταση των εργαζομένων στη Χαρτοποιία, οδήγησε στις αρχές του 1942 στη συγκρότηση της πρώτης αντιστασιακής ομάδας στην περιοχή.
    προΕΛΑΣίτικες ομάδες


  • Σελινούντας Εις Γέφυραν Κρόκοβας-Αιγιαλείας 7 ποδήλατα μετά των Γερμανών. 2) Ομοίως εις την αυτήν θέσιν έτεροι 3 Γερμανοί μετά του ταχυδρομείου. 3) Ομοίως έτερος Γερμανός Ανθ/στης. 4) Ομοίως κατελήφθησαν 2 αυτοκίνητα Ιταλικά. 5) Ομοίως επίθεσις εναντίον αυτοκινήτου κούρσας εις θέσιν Ριζόμυλο-Αιγιαλείας εφονεύθησαν 2 επιβαίνοντες αξιωματικοί και συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Νεοχώρι Τμήμα του 6ου Συντάγματος επανερχόμενον εκ Ταϋγέτου όπου συνόδευσε το Στρατηγείον 111 Μεραρχίας έκαψε δια χειροβομβίδος μοτοσυκλέταν με 2 Γερμανούς επί της οδού μεταξύ Νεοχωρίου και Μέμι. Η ακολουθούσα Γερμανική φάλαγξ έρριψεν όλμους άνευ αποτελέσματος λόγω της νυκτός.
    : Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Κοπανάκι Φλεβάρης 1942 Ο Κ. Κανελλόπουλος, ψυχή της αντιστασιακής δράσης στη Μεσσηνία, έθεσε απο τον Φεβρουάριο του 1942 στο Κοπανάκι Τριφυλίας τις βάσεις της ανάπτυξης και εδραίωσης του αγώνα σε τοπικό επίπεδο. Τόνιζε την ανάγκη της οργάνωσης της περιοχής και κινητοποίησης του λαού της με συνεχή συλαλλητήρια και εκδηλώσεις. Ο μεσσηνιακός λαός όφειλε να προετοιμαστεί κατάλληλα με θυσίες και αγώνες για να διεκδικήσει την ελευθερία του.
    Οι κατοχικές κυβερνήσεις που εξυπηρετούσαν εξ’ ολοκλήρου τα συμφέροντα των δυνάμεων του Άξονα σύντομα αντιλήφθηκαν πως ο λαός δεν θα υπάκουε στους χειρισμούς τους. Η ραγδαία ανάπτυξη του κινήματος της εθνικής αντίστασης συνεπακόλουθο είχε τη θυελλώδη μετατόπιση των πολιτών προς την Αριστερά, που γοητευόταν από το όραμα μιας ευημερούσας δημοκρατικής μεταπολεμικής Ελλάδας. Με την εδραίωση της εθνικής αντίστασης και του ένοπλου αγώνα κάμπτονται τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα του λαού
    προΕΛΑΣίτικες ομάδες


  • Σαϊδόνα 27/3/1942 Οι Ιταλοί εξορμούσαν συχνά στη μεσσηνιακή ύπαιθρο με τη συνοδεία των ντόπιων συνεργατών τους, λεηλατώντας τους εξαθλιωμένους κατοίκους των χωριών. Στη Σαϊδόνα είχε καταφύγει ο αγωνιστής Μιχάλης Μαύρος ο οποίος λέγεται πως είχε σκοτώσει κάποιο ντόπιο συνεργάτη των Ιταλών και συνεργαζόταν με τον Η. Νοέα που ανήκε στην Ε.Α.Μ. και είχε ιδρύσει την ομάδα στο χωριό. Ήδη από τις 25 Μαρτίου στο μοναστήρι της Βαϊδενίτσας οι Σαϊδονίτες είχαν αποφασίσει να πολεμήσουν τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Οι ιταλικές αρχές απαιτούσαν από τους κατοίκους να ενημερωθούν για το πληθυσμό των ζώων (κυρίως μουλαριών) και αγροτικών προϊόντων προς παράδοσή τους. Ο γραμματέας της Κοινότητας Δ. Ξυδέας αγνόησε τις εντολές των Ιταλών και κάλεσε τους Σαϊδονίτες να απειθαρχήσουν. Στις 27 Μαρτίου 1942 τα ιταλικά τάγματα έπεσαν στην ενέδρα των ντόπιων, αφοπλίζοντάς τους και τρέποντάς τους σε φυγή.
    Η παραδειγματική τιμωρία του Η. Νοέα και των συντοπιτών του ήταν το κύριο μέλημα των ιταλικών αρχών. Έτσι την επομένη κατέφθασαν ξεχωριστά ιταλικά τμήματα με όλμους και βαρύ πυροβολικό, στήνοντας φυλάκια σε διάφορα σημεία του χωριού περικυκλώνοντάς το. Οι Σαϊδονίτες αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν το πυροβολικό των Ιταλών και τελικά κατέφυγαν στον Ταΰγετο. Η Σαϊδόνα πυρπολήθηκε ολόκληρη και το μοναστήρι της Βαϊδενίτσας καταστράφηκε.
    Ο Ιταλός διοικητής Πελοποννήσου Γ. Παφούντι υποσχέθηκε αμνηστία στους αγωνιστές της Σαϊδόνας, απελευθέρωση στους συλληφθέντες και αποχώρηση των ταγμάτων από τη περιοχή της μεσσηνιακής Μάνης. Ο Η. Ξυδέας και οι υπόλοιποι αγωνιστές υπό τον φόβο των αντιποίνων παραδόθηκαν στις αρχές και οδηγήθηκαν στις φυλακές Αλεξανδράκη όπου έγινε έκτακτο στρατοδικείο. Ο εμπνευστής της αντίστασης (Η. Νοέας) καταδικάστηκε εις Θάνατον ενώ οι υπόλοιποι αγωνιστές σε φυλακίσεις. Η εκτέλεσή του έγινε στη θέση Σπυρίδη ή Καζάλα στις 13 Μαΐου 1942 τα ξημερώματα, ενώ αναφέρεται πως δεν δέχτηκε να του κλείσουν τα μάτια κοιτάζοντας κατάματα τους εκτελεστές του.
    Πρώτες ένοπλες ομάδες


  • Πυλία Αύγουστος 1942 Σημαντικά γεγονότα είναι αυτά της Χρυσοκελλαριάς, γειτονικών χωριών της Πυλίας και της Καλλιρρόης με 4000 περίπου αγρότες να πρωταγωνιστούν στα συλλαλητήρια κατά της φορολογίας της δεκάτης που αφαίμαξε την αγροτική παραγωγή. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων των αγροτών που διήρκεσαν 3 μέρες, ο σταθμός της Χωροφυλακής Κορώνης αφοπλίστηκε στην προσπάθειά του να διαλύσει το συλλαλητήριο. Κατά των αγροτών στάθηκαν περίπου 200 χωροφύλακες και ιταλικά στρατιωτικά τάγματα προερχόμενα από τη Καλαμάτα. Πραγματοποιούνται αρχικά συλλήψεις 12 αγροτών που οδηγήθηκαν στις φυλακές Αλεξανδράκη, εκτελέσεις αλλά και επικηρύξεις αγωνιστών όπως του Κ. Κανελλόπουλου που ανήκε στην Ε.Α.Μ. και οργάνωνε επιχειρήσεις εναντίον των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στην περιοχή.
    Πρώτες, οργανωμένες αντιδράσεις


  • Αράχοβα 18/12/1942 Μια από τις πρώτες ενέργειες του ΕΑΜ ήταν στις 18/12/1942 κατά την οποία Γερμανοί και Έλληνες υπό τον Δ/ντη της αγροτράπεζας Στ Πετρούλα στο χωριό Αράχωβα του Πάρνωνα φόρτωσαν κλεμμένες από τα χωριά πατάτες σε αυτοκίνητο, 5 ΕΑΜίτες με περίστροφα συμπλάκηκαν και σκοτώθηκε ο διερμηνέας Θαν Τσαρδίκος και πήραν πίσω τις πατάτες, οι 5 έφυγαν αμέσως στο βουνό μαζί με καμιά 10 καμιά ακόμα άνδρες, την άλλη ημέρα 1500 Ιταλοί με πυροβολικό έζωσαν το χωριό, στην δύναμη αυτή συμμετείχε ο νομάρχης, ο εισαγγελέας, ο διοικητής χωροφυλακής με κάμποσους άνδρες, φυσικά όπως είπα οι πρωταίτιοι ήταν ήδη στο βουνό, το χωριό κάηκε αφού πρωτα λεηλατήθηκε.
    προΕΛΑΣίτικες ομάδες


  • Πυργάκι 19/4/1943 Μάχη Πυργάκι. 19 Απριλίου 1943 μεταξύ Ιταλών και ανταρτών. Αποτελέσματα 23 νεκροί και 20 τραυματίαι Ιταλοί, εκ των ανταρτών 1 τραυματίας εκυριεύθησαν τα πρώτα όπλα από τον εχθρόν.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Βερίνο 26/4/1943 Συμπλοκή μεταξύ Ιταλών και ανταρτών εις Τσετσεβού εις τας 26 Απριλίου 1943. Αποτελέσματα 2 νεκροί Ιταλοί, εκ των ανταρτών 2 τραυματίαι. Οι Ιταλοί τραυματίαι δεν καταμετρήθηκαν διότι υπεχώρησαν οι αντάρται.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Δάφνες 12/5/1943 Μάχη εις Κακοχωριό εις τας 12 Μαΐου 1943 μεταξύ Ιταλών και ανταρτών. Αποτελέσματα 30 νεκροί και 20 τραυματίαι Ιταλοί. Άφθονον υλικόν. Εκ των ανταρτών 2 τραυματίαι ελαφρώς. (Αιφνιδιαστική επίθεσις το μεσονύκτιον εις το Σχολείον του Χωριού).
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Καστάνιτσα 15/5/1943 Στις 15 Μάη του 1943 στο χωριό Καστάνιτσα του Πάρνωνα το 8ο Σύνταγμα χτύπησε τους Ιταλούς και εξόντωσε δεκαέξι από αυτούς, ελευθερώνοντας και τρεις κρατούμενους που είχαν μαζί τους.


  • Αγία Λαύρα 3/6/1943 Συμπλοκή εις Αγία Λαύρα εις τας 3 Ιουνίου 1943 μεταξύ Ιταλών και ανταρτών. Αποτελέσματα 4 νεκροί και 12 τραυματίαι Ιταλοί, εκ των ανταρτών 1 τραυματίας Αξιωματικός
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Ξηρόκαμπος 12/6/1943 Μάχη μεταξύ Ιταλών και ανταρτών εις Ξηρόκαμπο εις τας 21 Ιουνίου 1943. Αποτελέσματα 2 νεκροί Ιταλοί. Οι αντάρται υπεχώρησαν προ του όγκου των επιτιθεμένων
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Κέρτεζη 13/6/1943 Αιφνιδιασμός των ανταρτών υπό των Ιταλών κατόπιν προδοσίας εις Κερτέζη εις τας 13 Ιουνίου 1943. Αποτελέσματα εκ των ανταρτών 2 αιχμάλωτοι και 2 τραυματίαι. Εκ των Ιταλών δεν ήτο δυνατόν να εξακριβωθώσι αι απώλειαι.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Φίλια 20/6/1943 Μάχη μεταξύ Ιταλών και ανταρτών εις Φίλια εις τας 20 Ιουνίου 1943. Αποτελέσματα 25 νεκροί και 20 τραυματίαι Ιταλοί. Άφθονον υλικόν. Εκ των ανταρτών 2 νεκροί και 6 τραυματίαι. Μάχη εκ του συστάδην.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Εθνικός Στρατός (Ε.Σ.) Ιούλης 1943 : Ο Εθνικός Στρατός εμφανίζεται ταυτόχρονα στην Τριφυλία – Ολυμπία με τον λοχαγό Γ. Καραχάλιο, στον Πάρνωνα με τον ανθ/γο Γρ. Ματζουράνη, στην Ηλεία με τον τ/χη Χ. Καραχάλιο και στην Αρκαδία με τον ανθ/γο Ι. Κοσιώρη. Το ξεκίνημα της ένοπλης δραστηριότητας κατά του Ε.Λ.Α.Σ. ξεκίνησε από το νότιο Ταΰγετο με προκήρυξη – κάλεσμα του συνταγματάρχη Αθ. Γιαννακόπουλου που ανέλαβε και την αρχηγία του στις 17 Ιουλίου 1943. Σ’ αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι είναι επικεφαλής των εθνικοφρόνων Ελλήνων και ότι θα καθαρίσει την ύπαιθρον από τα αναρχικά στοιχεία:
    Τον Αύγουστο του 1943 επίσημα ο συνταγματάρχης Αθ. Γιαννακόπουλος εξαπολύει επίθεση στα ένοπλα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. Τμήματα των δυνάμεων του Ε.Σ. έχουν στρατοπεδεύσει στο Δυρράχι Φαλαισίας αριθμώντας περίπου τους 50 αξιωματικούς και 300 άνδρες. Η διάταξή τους ήταν συγκεκριμένη. Ο Εθνικός Στρατός επεδίωκε την επιρροή του στις περιοχές από το χωριό Άμφεια έως το Λεοντάρι, περιοχές δράσης και του Ε.Λ.Α.Σ., με επικεφαλείς του Ηλ. Καραμούζη και Τ. Αναστασόπουλο.Τα τμήματα αυτά συνάντησαν τυχαία ανύποπτο τμήμα του Ε.Λ.Α.Σ. Λακωνίας υπό τους Λεβεντάκη και Κονταλώνη όπου τους συλλαμβάνουν και τους αφοπλίζουν. Οι θανάσιμες ενέδρες κατά των τμημάτων του Ε.Λ.Α.Σ. συνεχίστηκαν σε διάφορες θέσεις του όρους του Ταϋγέτου (Σιλίμποβες, Πηγάδια κα).
    Αναφέρει ο Η. Παπαστεριόπουλος:
    «Βάζουν οι του Ε.Σ. σ’ ενέργεια το σχέδιό τους. Στις 8 Αυγούστου ετοιμάζουν μια επίθεση κατά μιας ομάδας του Ε.Λ.Α.Σ. στη Σέλιτσα υπό τον ανθ/γο Κασά. Την κυκλώνουν και το πρωί της 9ης Αυγούστου, υπό την απειλήν των όπλων τους, την αφοπλίζουν. Ανύποπτοι οι 70 άνδρες του Ε.Λ.Α.Σ., χωρίς ούτε διαταγή αμύνης και χωρίς να φαντάζονται ότι ήταν δυνατόν να δεχθούν επίθεση από φίλια-ελληνικά τμήματα, αφοπλίσθησαν από τον Ε.Σ. Πλήγμα βαρύ. Πλήγμα βαρύ για τον Ε.Λ.Α.Σ. Όμως πλήγμα βαρύτερο για τον Ε.Σ.» Με το Σύμφωνο μεταξύ του ΕΛΑΣ και του Ε.Σ. να έχει υπογραφεί (Σύμφωνο Δυρραχίου ), η ένωση των δυνάμεων ήταν στιγμή αποφυγής ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου. Ενώ αγκαλιάστηκε από τις ένοπλα στρατιωτικά σώματα, εντούτοις υπήρξαν αποστασίες μερίδας φιλοβασιλικών αξιωματικών. Την προσπάθεια αυτή υπονόμευσε και ο Τ. Βρεττάκος από τις 30 Σεπτεμβρίου 1943.
    Ανασύνταξε τις δυνάμεις του Ε.Σ. και αναχώρησε προς το χωριό Πέτρινα Μεγαλόπολης με ενδιάμεση στάση στο χωριό Βάγγου, πατρίδα του ηγέτη του Ε.Λ.Α.Σ. καπετάνιου Δημήτρη Γιαννακούρα (Πέρδικα). Την αποστασία του ίλαρχου Βρεττάκου αγνοούσαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι οποίοι τους φιλοξένησαν με ενθουσιασμό ενώ αναφέρεται πως παρατέθηκε και γεύμα προς τιμήν τους. Ο Βρεττάκος στη προσπάθειά του να διαλύσει τις τοπικές οργανώσεις της Ε.Α.Μ και του Ε.Λ.Α.Σ., συλλαμβάνει και εκτελεί την εαμική επιτροπή που την αποτελούσαν οι Κ. Γιαννακούρας (αδελφός του Πέρδικα), Ν. Χρόνης και Η. Μιχαλόπουλος.
    Έως τις αρχές Οκτωβρίου τα στρατιωτικά τμήματα του Τ. Βρεττάκου είχαν ενωθεί με αυτά του αποστάτη Χ. Καραχάλιου και αμφότεροι υποδέχθηκαν στο χωριό Χελιδόνι την αγγλική αποστολή με επικεφαλής τον ταγματάρχη Άντριους. Μόλις έγινε γνωστή στην ύπαιθρο η συνωμοτική αποστασία των Βρεττάκου – Καραχάλιου, πολλοί αξιωματικοί του Ε.Σ. προσχώρησαν στον Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις στην αντιμετώπιση των νέων επιθέσεων.


  • Λεόντιο 14/7/1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ συγκρούονται με ιταλικό τάγμα στο Λεόντιο Πελοποννήσου. Η μάχη του ΕΛΑΣ με το ΙΙΙ Τάγμα του 3ου Συντάγματος της ιταλικής μεραρχίας «Πιεμόντε» κράτησε 16 ώρες και κατέληξε με ολοκληρωτική συντριβή του εχθρού.


  • Γεράκι 18/7/1943 Στις 18 Ιουλίου εξουδετερώθηκε η Ιταλική φρουρά στο Γεράκι Λακωνίας.


  • Κοσμάς 27/7/1943 Οι Ιταλοί καραμπινιέροι της Κυνουρίας συνέλαβαν τραυματία στο χωριό Καστάνιτσα Άγγλο ασυρματιστή που τραυματίστηκε κατά την πτώση του με αλεξίπτωτο πιάσανε και τον γιατρό Ν Μάστορη που τον περιέθαλπε καθώς και ένα ακόμα Άγγλο, η ομάδα Μεβεντάκη – Λάτση κτύπησε τους Ιταλούς και λευτέρωσε τους κρατουμένους, στις 27/7/1943 ο αρχιαστυνόμος Φεστούτσιο εξεστράτεψε με διλοχία μελανοχιτώνων και καραμπινιέρων βαριά όπλα και πολλά μουλάρια για να συλλάβει τους αντάρτες, στον Πάρνωνα οι αντάρτες τον περίμεναν, στο χωριό Κοσμά 36 ΕΛΑΣίτες και 20 πολίτες με δίκαννα έστησαν ενέδρα, μετά την μάχη οι Ιταλοί είχαν 86 νεκρούς μεταξύ των οποίων και ο Φεστούτσιο, 30 τραυματίες και 48 αιχμαλώτους, τα λάφυρα που απεκόμισαν οι αντάρτες ήταν ένας βαρύς όλμος, με 70 βλήματα, ένα πολυβόλο, 12 οπλοπολυβόλα, 6 αυτόματα, 170 ατομικά όπλα και πιστόλια, δύο ασύρματοι σφαίρες και χειροβομβίδες, ο ΕΛΑΣ είχε τραυματίες και ένα νεκρό πολίτη που σκοτώθηκε από κρυμμένο Ιταλό την άλλη μέρα όταν πήγε για πλιάτσικο στο πεδίο της μάχης. Μετά αυτή την μάχη και με τα λάφυρα που συναπεκόμισε ο ΕΛΑΣ η δύναμή του ανήλθε σε 300 μαχητές.


  • Σκλαβοχώρι Οκτώβρης 1943 Στα μέσα Οκτώβρη 1943, ο Ε.Λ.Α.Σ χτύπησε τους Γερμανούς στο Σκλαβοχώρι, έξω από τη Σπάρτη, σκοτώνοντας 20 από δαύτους.


  • Αρτεμισία 4/8/1943 Στις 4/8/1943 οι αντάρτες κτύπησαν εχθρική βάση με εργοστάσιο ξυλείας στην Αρτεμησία Αλαγονίας που το φρουρούσαν 200 Ιταλοί στρατιώτες με 8 πολυβολεία, οι αντάρτες διέθεσαν 110 άνδρες και η μάχη κράτησε 8 ώρες, οι Ιταλοί είχαν 6 νεκρούς 10 τραυματίες και 41 αιχμαλώτους, ο ΕΛΑΣ είχε ένα νεκρό τον Γιωργο Λιανούρη από την Λογγάστρα, συναπεκομηθηκαν 63 ΤΟΥΦΈΚΙΑ, 25 περίστροφα, 3 οπλοπολυβόλα, 300 χειροβομβίδες, 25.000 φυσίγγια, 38 Ιταλικά αυτοκίνητα FIAT, 100 ρόδες, 40.000 κυβικά ξυλείας, 60 σακιά αλεύρι και ζάχαρη, 150 κουβέρτες, 73 στρατιωτικές στολές.


  • Πλάκα 6/8/1943 Μετά από μια μάχη που έγινε στις 6 Αυγούστου 1943, στην Πλάκα με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, οι καραμπινιέροι αναχώρησαν στις 7 Αυγούστου 1943, με πολεμικό πλοίο για το Ναύπλιο, πριν φύγουν όμως, έκαψαν δυο σπίτια στην Πλάκα.


  • Ερυμάνθεια 8-9/8/1943 Μάχη μεταξύ Ιταλών και ανταρτών εις Ερυμάνθια εις τας 8 και 9 Αυγούστου 1943. Αποτελέσματα 14 νεκροί, 5 τραυματίαι, και 60 αιχμάλωτοι. Εκ των ανταρτών απώλεια ουδεμία. Περιήλθον εις χείρας μας 2 αυτοκίνητα φορτηγά και άφθονον υλικόν.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Χαλανδρίτσα 9/8/1943 Μάχη μεταξύ Ιταλών και ανταρτών εις Χαλανδρίτσα εις τας 9 Αυγούστου 1943. Αποτελέσματα 15 Ιταλοί αιχμάλωτοι και άφθονον υλικόν (πολεμικόν). Κυριεύθη η Καραμπιναρία.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Κεραμίδια 8 και 13/8/1943 Σύλληψις Ιταλικού αυτοκινήτου εις Μπεζεΐτη-Πηνείας εις τας 8 Αυγούστου 1943. Αποτελέσματα 9 αιχμάλωτοι Ιταλοί και πολεμικόν υλικόν. Επίσης εις την αυτήν θέσιν σύλληψις ετέρου αυτοκινήτου με έναν αιχμάλωτον εις τας 13 Αυγούστου 1943.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Χώρα 26/8/1943 Συμπλοκή μεταξύ Γερμανών και ανταρτών εις Χώρα-Γορτυνίας. Αποτελέσματα 2 Γερμανοί αιχμάλωτοι. Εις τας 26 Αυγούστου 1943.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Κομπηγάδι 29/8/1943 Μάχη μεταξύ Ιταλών και ανταρτών εις Χάνι-Παπαντώνη εις τας 29 Αυγούστου 1943. Αποτελέσματα 40 νεκροί, 15 τραυματίαι, και 2 αιχμάλωτοι Ιταλοί. Επίσης εις την αυτήν θέσιν συνελήφθη Γερμανικόν αυτοκίνητον με 2 αιχμαλώτους Γερμανούς Αξιωματικούς.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Άρνα 6/9/1943 Το πρώτο σοβαρό χτύπημα στους Γερμανούς στην περιοχή αλλά και γενικότερα στην Πελοπόννησο, δόθηκε στην Άρνα του Ταϋγέτου στις 6 Σεπτέμβρη του 1943, εκεί οι ναζί άφησαν πίσω τους 15 νεκρούς.


  • Σπάρτη 9/9/1943 Με την συνθηκολόγηση των Ιταλών στις 9 Σεπτέμβρη του 1943, ο εφεδρικός Ε.Λ.Α.Σ. της Σπάρτης ανέλαβε δράση, αφόπλισε τους Ιταλούς στα γραφεία της καραμπινιαρίας και στο ταχυδρομείο της πόλης, και όπου μετά από μάχη σκοτώθηκε ένας φασίστας ενώ από τις φυλακές απελευθέρωσε 50 κρατούμενους αγωνιστές.


  • Γύθειο 9/9/1943 στο Γύθειο, ο ΕΛΑΣ, απελευθέρωσε όλους τους κρατούμενους από τις φυλακές της πόλης.


  • Αετός 10/9/1943 10 Σεπτεμβρίου 1943, ομάδα 14ρων Γερμανών στρατιωτών φθάνει στον Αετό για να ζητήσει να πάρει τρόφιμα από την Κοινότητα. Προερχόταν από το γερμανικό κινητό τάγμα του Δωρίου. Έγινε σύσκεψη των ανταρτών (2 διμοιρίες του 9ου συντάγματος) στου Παπαγιάννη το σπίτι με παρόντες και τους τοπικούς αρχηγούς των ανταρτών για το αν έπρεπε να χτυπηθούν οι Γερμανοί στο χωριό φοβούμενοι τα αντίποινα. Αποφασίζουν να χτυπήσουν τους Γερμανούς που είχαν μπει σε μια ταβέρνα του χωριού. Διατάχτηκε μια ομάδα ελασίτες με ομαδάρχη τον Αετοβουναίο λοχία Πανάγο Καζάντζα να μπλοκάρει και να εξοντώσει τους Γερμανούς μέσα στην ταβέρνα. Τα αλλά τμήματα κινήθηκαν να πιάσουν θέσεις στις άκρες του χωριού και κατά μήκος του κεντρικού δρόμου.
    Μα οι Γερμανοί, ώσπου να φθάσει ο Καζάντζας, είχαν αφήσει την ταβέρνα. Μια ομάδα τους προχώρησε προς το Μαλίκι και οι άλλοι έμειναν στον Αετό. Η εμπλοκή των ανταρτών με τους Γερμανούς έγινε στο σπίτι του Καζάντζα (Περιστέρως) με τον Πανάγο Καζάντζα να αρχίζει την μάχη με το περίστροφο καθότι το αυτόματό του έπαθε εμπλοκή. Στη σύγκρουση οι αντάρτες δεν είχαν καμιά απώλεια. Οι Γερμανοί μέτρησαν στο παθητικό τους 3 νεκρούς, 2 τραυματίες και 7 αιχμαλώτους, ενώ 2 πρόφθασαν να φύγουν. Οι 7 με τον επικεφαλής τους υπολοχαγό, που πιάστηκαν αιχμάλωτοι, μεταφέρθηκαν στο χωριό Σελλά με τον οπλισμό τους και τα ποδήλατα, με τα οποία είχαν ανέβει στον Αετό.


  • Καλάβρυτα 11/9/1943 Επίθεσις ανταρτών εναντίον Ιταλών εις Καλάβρυτα εις τας 11 Σεπτεμβρίου 1943. Αποτελέσματα 11 Ιταλοί αιχμάλωτοι Καραμπινιέροι και άφθονον υλικόν. Εκ των ανταρτών εις τραυματίας Αξιωματικός.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Γέφυρα Κροκεών 12/9/1943 Στις 12 Σεπτεμβρίου 1943 οι αντάρτες ανατίναξαν μία γέφυρα στο δρόμο Κροκεών – Μολάων.


  • Κύθηρα 12/9/1943 Στα Κύθηρα, διμοιρία του Ε.Λ.Α.Σ. που πέρασε στο νησί, με πλοιάριο του Ε.Λ.Α.Ν. (το ναυτικό του Ε.Λ.Α.Σ.), αφόπλισε 240 Ιταλούς μετά από μάχη.


  • Γύθειο 14/9/1943 14/9/1943 αναγνωριστική περίπολος του 1ου Τάγματος του 113ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων (1,PZ, Gren. Rgt. 737) αντάλλαξε πυροβολισμούς με ομάδες ανταρτών χωρίς ν’ αναφερθούν περαιτέρω απώλειες. Τα τμήματα αυτά της 1ης Μεραρχίας Panzer είχαν προωθηθεί στην περιοχή μεταξύ Γυθείου -Κροκεών, όπου είχαν ενωθεί με το 2ο Τάγμα του 73ου Συντάγματος Καταδρομών (II./ lg. Rgt. 737). Σκοπός τους ήταν ο αφοπλισμός των ιταλικών μονάδων στην περιοχή αυτή και η ανάληψη του ελέγχου των ιταλικών πυροβολαρχιών επάκτιου πυροβολικού στο Γύθειο.


  • Πριόλιθος 20/9/1943 Μάχη μεταξύ Γερμανών και ανταρτών εις τας 20 Σεπτεμβρίου 1943 εις Πριόλιθον Καλαβρύτων. Αποτελέσματα 3 νεκροί, 5 τραυματίαι και 1 αιχμάλωτος Γερμανός. Εκ των ανταρτών εις νεκρός 65ντουτης (πάνω από 65).
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Ριόλος 5/10/1943 Συμπλοκή εις Ριόλο εις τας 5 Οκτωβρίου 1943 μεταξύ Γερμανών και 2 ανταρτών. Αποτελέσματα 1 νεκρός Γερμανός. Αιχμαλωσία 2 ίππων (κελήτων).
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Τεμένη 6/10/1943 Επίθεσις ανταρτών εις Τεμένη εις τας 6 Οκτωβρίου 1943 εναντίον Ιταλών και Γερμανών. Αποτελέσματα 45 Ιταλοί αιχμάλωτοι, 1 Γερμανός και 104 ζώα.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Μακρινάρα 8/10/1943 Στις 8 Οκτωβρίου 1943 μία διμοιρία ανταρτών από το λόχο του Μανώλη Σταθάκη, επιτέθηκε σε δύο γερμανικά φορτηγά στο δρόμο μεταξύ Μολάων και Κροκεών, κοντά στον οικισμό Μακρυνάρα, φονεύοντας όλους τους Γερμανούς που επέβαιναν σε αυτά. Σύμφωνα με τις γερμανικές πηγές, οι συνολικές απώλειες των Γερμανών ήταν ένας νεκρός και 6-8 αγνοούμενοι. Ο διοικητής της 117ης Μεραρχίας Le Suire, ο οποίος είχε τη φήμη εξαιρετικά αυστηρού και σκληρού διοικητή διέταξε αντίποινα για την επίθεση, τη σύλληψη 100 ομήρων και την πυρπόληση των χωριών σε ακτίνα 5 χιλμ.


  • Ζευγολατιό 9/10/1943 Μάχη μεταξύ ανταρτών και Γερμανών εις τας 9 Οκτωβρίου 1943 εις Ζευγολατιό-Αιγιαλείας. Αποτελέσματα 2 νεκροί.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Πέρσαινα (Πούσι) 10/10/1943 Μάχη μεταξύ Γερμανών και ανταρτών εις Πούσι-Ηλείας (111-12 Τάγματος) εις τας 10 Δεκεμβρίου 1943. Αποτελέσματα 8 νεκροί, τραυματίαι ανεξακρίβωτοι απώλειαι ανταρτών 1 νεκρός υπ/κός.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Ρωγοί 16-17/10/1943 Μάχη μεταξύ Γερμανών και ανταρτών εις τας 16 και 17 Οκτωβρίου 1943 εις θέσιν Γούλα-Μύλοι του χωριού Ρωγών-Καλαβρύτων. Αποτελέσματα 19 νεκροί, 4 τραυματίαι, και 65 αιχμάλωτοι Γερμανοί, εξ ων εις Λοχαγός. Εις χείρας μας περιήλθον άπαν το υλικόν. Εκ των ανταρτών εις νεκρός και εις τραυματίας.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Κιόνια 29/10/1943 Την 29-10-43 ο λόχος του Αρχηγείου του 6ου Συν/τος προσέβαλεν τον εχθρόν εις την περιοχήν Κιονία με αποτέλεσμα τον φόνον 11 Γερμανών και τον τραυματισμόν 10 και τη σύλληψιν ενός δεκανέως ως αιχμαλώτου. Λάφυρα μας μία μοτοσυκλέτα και μια ανταλλακτική κάννη πολυβόλου.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Πρόσυμνα (Μπερμπάτι) 5/11/1943 Την 5-11-43 το 11ον τάγμα του 6ου Συν/τος Πεζικού προσέβαλεν εις το χωρίον Μπερμπάτι ένα Γερμανικόν αυτοκίνητον. Αποτελέσματα 5 Γερμανοί νεκροί και 4 αιχμάλωτοι. Το αυτοκίνητον εκάη, παρέμειναν εις χείρας μας 2 οπλοπολυβόλα ως λάφυρα.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Λυκοποριά 23/11/1943 Στις 23 Νοεμβρίου 1943 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο στον επαρχιακό δρόμο της Κορίνθου-Πατρών, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς Γερμανούς και 22 τραυματίες. Μεταξύ τους ένας νεκρός κατώτερος αξιωματικός, και ένας τραυματίας ανθυπολοχαγός.


  • Μονοδένδρι 25/11/1943 Τις απογευματινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου 1943, δύο διμοιρίες του ΕΛΑΣ, με αρχηγούς τον Παρασκευά Λεβεντάκη και τον Θεόδωρο Πρεκεζέ, επιτέθηκαν σε γερμανική φάλαγγα στο Μονοδέντρι, 32 χλμ νοτίως της Τρίπολης. Οι αντάρτες με συνδυασμένα πυρά εξουδετέρωσαν την γερμανική φάλαγγα, η οποία αποτελούνταν από 3 αυτοκίνητα, με απώλειες από πλευράς Γερμανών 4 νεκρούς και 9 αγνοούμενους, ενώ η μοναδική απώλεια από πλευράς του ΕΛΑΣ, ήταν ένας τραυματίας.


  • Μόνη Ομπλού 3/12/1943 Μάχη μεταξύ Γερμανών και ανταρτών εις Μονή-Ομπλού (Πατρών) εις τας 3 Δεκεμβρίου 1943. Αποτελέσματα 8 νεκροί και 5 τραυματίαι Γερμανοί, εκ των ανταρτών εις τραυματίας και εις νεκρός.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Αγιος Νικόλαος - Σπάτα 22/1/1944 Μάχη μεταξύ Γερμανών και ανταρτών την 22 Ιανουαρίου 1944 εις Άγιον Νικόλαον Σπάτα-Πατρών. Ηρπάγη Γερμανικόν φυλάκιον μετά του ασυρμάτου του και των λοιπών υλικών του.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Πάτρα 19/2/1944 Επίθεσις εναντίον αυτοκινήτων και μοτοσυκλέτας την 19 Φεβρουαρίου 1944 εις περιοχήν Μετζαίνης-Πατρών. Αποτελέσματα 5 νεκροί Γερμανοί, επίσης κατεστράφη ένα Γερμανικόν αυτοκίνητον, ημέτεραι απώλειαι ουδεμία.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Δεμέστιχα 23/2/1944 Μάχη Δεμέστιχων μεταξύ Γερμανών ενός Τάγματος Ραλληκών και ανταρτών (Τμήματα 12ου Συν/τος Πεζικού). Αποτελέσματα: Νεκροί Τσολιάδες 20. Τραυματίαι 80. Νεκροί Γερμανοί πολλοί. Τραυματίαι 14. Λάφυρα άφθονα. Η μάχη διήρκεσεν επί 3ημερον και δύναται να λογισθή ως η μεγαλυτέρα εκ των μέχρι τούδε συναφθεισών μαχών εις Πελοπόννησον. Εκ των ανταρτών απώλειαι 2 νεκροί 12 τραυματίαι και 1 αγνοούμενος. Η ως άνω μάχη εγένετο εις τας 23 Φεβρουαρίου 1944.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Ανδρίτσα 22/3/1944 Στις 22.3. 1944 ο 6ος Λόχος ανατίναξε τη σιδηροδρομική γέφυρα της Ανδρίτσας.


  • Πελοπόννησος 15/4/1944 Ο ΕΛΑΣ αποκρούει επίθεση 3000 γερμανών και 1000 ταγματασφαλιτών στην Β. Πελοπόννησο.


  • Δρακοβούνι (Γλόγοβα) 20/4/1944 Ισχυρό απόσπασμα από το χωριό Γλόγοβα Πελοποννήσου, πέφτει σε ενέδρα τμημάτων του ΕΛΑΣ. Μετά από τρίωρη σκληρή μάχη οι Γερμανοί αποδεκατίζονται. Στο πεδίο της μάχης άφησαν 180 νεκρούς και τραυματίες, πολλοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι και πάρθηκαν πλούσια λάφυρα.
    Περισσότερα: Η μάχη στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα)

  • Λαμπίρι 22/4/1944 Επίθεσις κατά αμαξοστοιχία εις Λαμπίρη-Πατρών. Αποτελέσματα 4 Γερμανοί νεκροί και 8 αιχμάλωτοι, εκ των ανταρτών απώλεια ουδεμία.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Αγριλιτσα 16/5/1944 Το Μάιο του 1944 εξαιτίας καταστροφής από τους αντάρτες του δρόμου προς την Καρυά, παρά την Αγριλίτσα, οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους: Πέτρο Β. Σπανό, Γεώργιο Σπανό, Ηλία Σπανό, Γεώργιο Ορφανό, Ευάγγελο Γαλάνη, ροκόπιο Καπετάνο, Θεοφάνη Παναγιωτόπουλο, Χρ. Γιαγό, Δημ. Π. Πατούρο, Γεώργιο Κορδώνη, Χρ. Κωστάκο, Βασ. Φλέσσα, Δημ. Μπουλατσιώτη, Δημ. Ξιάρχο, Κων. Κωσταρίκο και το γιο του, καθώς και τέσσερες ξένους κτηνοτρόφους.


  • Αχλαδόκαμπος 17/5/1944 Στις 17.5.1944 ο 6°ς Λόχος σε ενέδρα στη θέση “Νταούλι” Αχλαδοκάμπου, στο δημόσιο δρόμο Τρίπολης – Άργους, προσέβαλε με επιτυχία φάλαγγα 10 γερμανικών αυτοκινήτων, τα οποία μετέφεραν τη Σχολή Εφ. Αξιωμ. της 117ης Μεραρχίας. Νεκροί 50 Γερμανοί, πολλά λάφυρα.


  • Δερβενάκια 1/6/1944 Στις 1.6.1944 ο 5ος Λόχος κατέστρεψε σιδηροδρομική γέφυρα ανάμεσα στα Φίχτια και τα Δερβενάκια. Την επόμενη ο ίδιος Λόχος προσέβαλε στα Δερβενάκια φάλαγγα γερμανικών αυτοκινήτων. 15 Γερμανοί νεκροί.


  • Μεσσήνη 20/6/1944 Στις 20 Ιουνίου 1944, δύο Λόχοι του Β' Τάγματος 9ου Συν/τος του ΕΛΑΣ, ο 6ος Λόχος με διοικητή τον λοχαγό Καρδάση και ο 5ος Λόχος με διοικητή τον μόνιμο υπολοχαγό Κώστα Μπασακίδη, στρατονίζονταν στα χωριά της άνω και κάτω Μεσσηνίας. Το Τάγμα είχε την έδρα του στην κωμόπολη Ανδρούσα Μεσσηνίας με διοικητή το λοχαγό Τάσο Αναστασόπουλο και έδινε πολύ σκληρές μάχες κατά των ναζιστών. Από πληροφορίες των εαμικών οργανώσεων που είχαν φτάσει στο Β' Τάγμα του ΕΛΑΣ μάθαμε ότι οι χιτλερικοί προσπαθούσαν να επεκτείνουν τις βάσεις των ταγματασφαλιτών και στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, ώστε να υποστηρίζουν τους κατακτητές σε περίπτωση επίθεσης ανταρτών (παρτιζάνων). Οι χιτλερικοί διέμεναν στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας που βρισκόταν ακριβώς στο κέντρο της πλατείας της Μεσσήνης, οι ταγματασφαλίτες στα γύρω κτίρια της κεντρικής πλατείας της πόλης. Το Β' Τάγμα τότε έδωσε εντολή στους δύο Λόχους να καταλάβουν την πόλη της Μεσσήνης και να συλλάβουν τους κατακτητές χιτλερικούς. Την νύχτα, στις 1 η ώρα μετά τα μεσάνυκτα, η Μεσσήνη κατελήφθη από τους αντάρτες.
    Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχα ενταγμένος στον 6ο Λόχο Καρδάση. Αιφνιδιάσαμε τα φυλάκια των ταγματασφαλιτών στο δρόμο Καλαμάτας - Πύλου. Οταν μας αντελήφθησαν, ναζιστές και ταγματασφαλίτες, το έβαλαν στα πόδια δίχως να ρίξουν τουφεκιά και χάθηκαν μέσα στο σκοτάδι. Κρύφτηκαν στο κέντρο της πόλης, στις οροφές των σπιτιών. Ο Λόχος Καρδάση πιάνει θέσεις στους γύρω δρόμους Καλαμάτας - Πύλου. Μια ομάδα ανταρτών του Λόχου του με ομαδάρχη το Γιώργο Βασιλάκη από το χωριό Αρτεμισία Καλαμάτας, που διατηρούσε αυτόματο όπλο τύπου Τόμιγκαν, ενώθηκε με τον 5ο Λόχο του Κώστα Μπασακίδη που έκανε την επίθεση στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Οι Γερμανοί, καθώς μας είχαν αντιληφθεί, οχυρώθηκαν μέσα στην τράπεζα. Οι αντάρτες έπιασαν θέσεις στους κεντρικούς δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Οι κατακτητές έριχναν συνεχόμενα πυρά με μυδράλια από την ταράτσα της τράπεζας χτυπώντας στον αέρα χωρίς στόχο, μέσα στο βαθύ σκοτάδι.
    Μια ομάδα ανταρτών σαμποτέρ τοποθέτησε νάρκες στον τοίχο της τράπεζας. Η έκρηξη έγινε, η τράπεζα όμως δεν έπεσε, γιατί η ποσότητα των εκρηκτικών ήταν ανεπαρκής. Ο διοικητής του 5ου Λόχου Κώστας Μπασακίδης, μαζί με τον Γιώργο Βασιλάκη, έκανε έφοδο και μπήκε μέσα στην τράπεζα, μαζί και γω. Οι χιτλερικοί αμύνονταν πάνω από την ταράτσα, πετούσαν χειροβομβίδες και πυροβολούσαν συνεχώς. Ηταν πολύ δύσκολο να καταληφθεί η τράπεζα, γιατί εν τω μεταξύ η ώρα είχε περάσει και κόντευε να ξημερώσει. Ο λόχος αποφάσισε ν' αποσυρθεί. Εν τω μεταξύ, το γερμανικό πυροβολικό που ήταν στο χωριό Βελίκα Μεσσηνίας άρχισε να χτυπά τις γύρω από την πόλη περιοχές. Ο λοχαγός Κώστας Μπασακίδης, ο Γιώργος Βασιλάκης και τρεις αντάρτες εισέβαλαν σε ένα σπίτι όπου είχαν μάθει ότι βρίσκονται ταγματασφαλίτες. Το ερεύνησαν και δεν βρήκαν τίποτα. Αργότερα έμαθαν ότι είχαν κρυφτεί στο ταβάνι του σπιτιού. Οταν ο Γιώργος Βασιλάκης αποσύρθηκε από την πόλη επανήλθε με την ομάδα του στον 6ο Λόχο. Αμέσως, ο λοχαγός Θανάσης Καρδάσης ετοίμασε ενέδρα κοντά στο χωριό Αβραμιού και περίμενε τους χιτλερικούς, οι οποίοι τελικά δεν εμφανίστηκαν γιατί τη νύχτα φοβούνταν τους παρτιζάνους.


  • Κάμπος Στυμφαλίας 2/7/1944 Το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας χτυπάει και διαλύει δύναμη 1000 γερμανών στον κάμπο της Στυμφαλίας που πήγε να κάψει τα σιτηρά της περιοχής.


  • Το Γεφύρι του Μανούσου 19/7/1944 Η Μάχη «στου Μανούσου το Γεφύρι» μεταξύ Χώρας – Αγορέλιτσας, Τριφυλίας.

  • Τάτσι 3/8/1944 Στις 3.8.1944 Τμήματα του II Τάγματος κτύπησαν φάλαγγα 300 Γερμανών στον αυχένα Δούκα – Τάτσι. 40 Γερμανοί νεκροί.


  • Βουρλιάς 10/8/1944 Η μάχη του Βουρλιά. Στον Βουρλιά οι Γερμανοί ήδη από το καλοκαίρι του 1943 είχαν εγκαταστήσει μια ισχυρή στρατιωτική βάση. Οι λόγοι που επιλέχθηκε ο Βουρλιάς ήταν καθαρά στρατιωτικοί. Η περιοχή ήταν ιδιαίτερα καλή, αφού ήταν ένα κανονικό φυσικό οχυρό, με εξαιρετική ακουστική και απρόσκοπτη θέα. Κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο και κόμβος για τη συγκοινωνία των χωριών του Ταΰγετου και του Πάρνωνα. Η επίθεση του ΕΛΑΣ έγινε στις 10 Αυγούστου 1944 την νύχτα... ...Οι απώλειες των Γερμανών πολλές. 26 νεκροί (αθροιστικά στον Βουρλιά και στους Βουτιάνους) και δεκάδες τραυματίες. Ο ΕΛΑΣ είχε οκτώ νεκρούς αντάρτες στον Βουρλιά και δεκαέξι τραυματίες. Στους Βουτιάνους δεν είχε καμία απώλεια. Πολλά ήσαν τα λάφυρα. Οι εαμικές πηγές αναφέρουν υλικό ίσο με 150 φορτώματα σε ζώα, 38 μουλάρια και είκοσι άλογα.


  • Δόξα (Βρετεμπούγα) 23/8/1944 Συμπλοκή ανταρτών και Γερμανών εις Βρετεμπούγα-Γοργυνίας. Αποτελέσματα 2 Γερμανοί νεκροί, εκ των ανταρτών ουδείς.
    Έκθεση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Δ. Μίχου


  • Φίχτι 3/9/1944 Στις 3.9.1944 ο 6ος Λόχος κτύπησε τους Γερμανούς στη θέση “Λιμικό” Φιχτίων και εχθρικό φυλάκιο στα υψώματα του Κουτσοποδιού. Νεκροί 8 Γερμανοί.


  • Αχλαδόκαμπος 5/9/1944 Στις 5.9.1944 το I Τάγμα επετέθηκε κατά των Γερμανών στον Αχλαδόκαμπο. Νεκροί 3 Γερμανοί.


  • Καλαμάτα 8/9/1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Καλαμάτα.

  • Πύργος 8/9/1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τον Πύργο.

  • Μελιγαλάς 12-14/9/1944 Η απόφαση της κυβέρνησης της λεγόμενης «Εθνικής Ενότητας», που ενώ κατάγγειλε τα «Τάγματα Ασφαλείας» στην πράξη τα προστάτευε, δεν ήταν παρά μια καταδολίευση του ΕΑΜ. Οι μυστικές οδηγίες των Αγγλων και των παλαιοκομματικών προς τα «Τάγματα Ασφαλείας» ήταν να μην παραδοθούν και να πολεμήσουν τον ΕΛΑΣ. Ο ΕΛΑΣ δεν είχε άλλη διέξοδο από το βίαιο αφοπλισμό και τη διάλυση των «Ταγμάτων Ασφαλείας», τα οποία, όμως, προσπαθούσαν να κρατηθούν ως τον ερχομό των Αγγλων, που όπως αποδείχτηκε αργότερα, θα τα μετατρέπανε σε «συμμαχικό» στρατό.
    Επομένως η βίαιη διάλυση των «Ταγμάτων Ασφαλείας», ήταν βέβαιο ότι θα προσέκρουε στις επιδιώξεις των Αγγλων και της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας». Ο Γ. Παπανδρέου άλλωστε είχε αρχίσει από παλιά (και οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές το ίδιο), να κάνει λόγο ευθέως για τρομοκρατία του ΕΑΜ ή της «ΕΑΜικής μειοψηφίας κατά της πλειοψηφίας», και το επισημοποίησε στο Λίβανο.
    Στις 8/9/1944, ο ΕΛΑΣ έδωσε τη μάχη για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους ταγματασφαλίτες. Αιχμαλώτισε το μεγαλύτερο μέρος, ένα τμήμα όμως, με επικεφαλής τον κατοχικό Νομάρχη Μεσσηνίας Περωτή, διέφυγε προς Μελιγαλά. Στο δρόμο προς το χωριό Ασπρόχωμα, οι ταγματασφαλίτες έσφαξαν 30 πολίτες και 4 ΕΛΑΣίτες, οι οποίοι εκτελούσαν τηλεφωνική υπηρεσία σ' αυτό το χωριό.
    Ο Μελιγαλάς και η παραχάραξη της Ιστορίας.

  • Γαργαλιάνοι 21-23/09/1944 Έπειτα από ολοήμερη μάχη το 8ο το 9ο και το 11ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατατροπώνει τους Ταγματασφαλίτες στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, ολοκληρώνοντας την απελευθέρωση της περιοχής.
    Η μάχη με τους ταγματασφαλήτες στους Γαργαλιάνους 21-23/9/1944.

  • Πάτρα 4/10/1944 Απελευθέρωση της Πάτρας από τον ΕΛΑΣ.

  • Κόρινθος 7/10/1944 Απελευθέρωση της Κορίνθου από τον ΕΛΑΣ.



Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)

Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.


© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved