Γιώργης Βλαχούτσικος, γνωστός ως καπετάν Ευβοιώτης
Ο Γιώργης Βλαχούτσικος, γνωστός ως καπετάν Ευβοιώτης, γεννήθηκε το 1916 στη Λίμνη Ευβοίας. Από τα μαθητικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1940-1941 πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο. Στην κατοχή (1940-1944) πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με πλούσια δράση ως πολιτικός καθοδηγητής, αλλά και ως καπετάνιος του Εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Εύβοια. Μετά την απελευθέρωση, στην Αθήνα, όταν δούλευε στο αεροδρόμιο του Χασανίου, γνωρίστηκε με τον Θύμιο Καψή "Ανάποδο" που ήταν κρατούμενος εκεί, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας και τον βοήθησε στη δραπέτευσή του. Οι δυο τους εντάχτηκαν στο ΔΣΕ στην περιοχή Φθιωτιδοφωκίδας. Εκεί αναδείχτηκε καπετάνιος του 6ου Λόχου του Καλλίδρομου. Είχε ονομαστεί Λοχαγός από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση.
Το Σεπτέμβρη του 1947 αποφασίστηκε η αποστολή τμήματος 59 ανταρτών από τη Ρούμελη στην Εύβοια με επικεφαλής τον "Ανάποδο" και υπαρχηγό το Γιώργο Βλαχούτσικο. Στην πορεία το Τμήμα ενισχύθηκε με μεγάλο αριθμό ανταρτών από τα χωριά της Εύβοιας και στις 5 Γενάρη του 1948 συγκροτήθηκε το Ανεξάρτητο Τάγμα Ευβοίας με Διοικητή το Θύμιο Καψή "Ανάποδο" και Υπαρχηγό το Γιώργο Βλαχούτσικο "Ευβοιώτη".
Δολοφονήθηκε ενώ κοιμόταν από τον συμπολεμιστή του Παπαθωμά στις 28 Σεπτέμβρη του 1949 – ανήμερα στην επέτειο του ΕΑΜ – στη θέση Λούπα – Φράγανα, στο ΚΑΝΤΗΛΙ, πάνω από τη γενέτειρά του. Το νεκρό σώμα του αγωνιστή το παρέλαβε ο στρατός και αφού το περιέφερε πάνω στο καπό ενός στρατιωτικού αυτοκινήτου, στα σοκάκια της γενέτειράς του Λίμνης, μετά πήγαν και το έστησαν σταυρωμένο στην πλατεία. Τον ακούμπησαν στο άγαλμα του Γοβγιού. Χωρίς να ξέρουν ότι επιθυμία του ήταν, όπως έλεγε: «Αν είμαι τυχερός, θα σταθώ δίπλα στον Αγγελή Γοβγιό»… Ήταν ωραίος άντρας. Κανονικό ανάστημα, μελαχρινός, δασύτριχος, πανέξυπνος, ποδάρι γρήγορο, στις πορείες συνήθιζε να λέει συχνά: «Βαδίστε γρήγορα. Βαδίστε γρήγορα». Ανθρωπος μεγάλης αντοχής. Και προπαντός πιστός στον αγώνα και σταθερός στην ιδεολογία του.
Τις φωτογραφίες πρόσφερε ο Κώστας Τσιροδημήτρης, τα αρνητικά των οποίων βρήκε στο αρχείο του πεθερού του Γιάννη Μπλουκίδη, ο οποίος τις είχε τραβήξει το Σεπτέμβριο του 1949. Ο Γ. Μπλουκίδης είχε διατελέσει Δήμαρχος Λίμνης από το 1978 μέχρι το 1990.


Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)

Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.


© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved