Επειδή αρκετοί απόγονοι ταγματαλητών κ.λ.π. αντιδρούν στις δημοσιεύσεις μας για την ΟΠΛΑ και τους μαχητές της, θα δημοσιεύσουμε ποιους "ελληνες" εκτέλεσε η ΟΠΛΑ (κατάλογο θα βρείτε εδώ). Ξεκινάμε με τον ταγματάρχη των ταγμάτων ασφαλείας Ζαχαράκη που δρούσε ως βασανιστής της Γκεστάπο του Πειραιά.
Ο Ζαχαρίας με ανάλογο ηλίθιο ύφος συστήνεται ως Ευσέβιος Αγαθάγγελος του Κωσταντίνου και της Σοφίας και αμέσως ξεκινά να σκουπίζει και να ξεσκονίζει το μαγαζί. Σιγά σιγά ο Ζαχαρίας και ο κουρέας γνωρίζονται καλύτερα. Ο νέος βοηθός του κουρείου είναι παιδί εργατικό και ολίγον κουτό και έτσι ο κουρέας τον κάνει χάζι όταν εκείνος χειριζόμενος με επιδεξιότητα το ψαλίδι τραγουδά, ελαφρώς γυναικωτά "Φίγκαρο Φίγκαρο". Ο Ζαχαράκης μαθαίνει και αυτός σιγά σιγά τον Ζαχαρία ή Φίγκαρο όπως τον φωνάζει. Τον κάνει και αυτός χάζι έτσι χαζούλης που είναι και τον τιμά συχνά με καμιά σφαλιάρα που ο Ζαχαρίας την δέχεται στωικά και απαντώντας "Μερσί ταγματάρχα μου".
Εκείνες της ημέρες στο Παγκράτι συγκρούεται ο ΕΛΑΣ με τους ταγματασφαλίτες. Στην ολιγόωρη μάχη σκοτώνεται ένας άλλος ταγματάρχης των ράλληδων ονόματι Παπαγεωργίου. Οι ταγματασφαλίτες σκυλιάζουν.
Ο ίδιος ο Ζαχαράκης μεταβαίνει στο Παγκράτι αυτοπροσώπως και κάνει ένα τεράστιο μπλόκο. Συλλαμβάνονται πολλοί πολίτες στην τύχη. Ο Ζαχαράκης λέει:
"Εάν μου υποδείξετε έναν κομμουνιστή αφήνω δέκα πολίτες".
Ο ταγματάρχης το ορκίζεται στην στρατιωτική του τιμή. Ένα παιδί πετιέται από το πλήθος.
"Εγώ κύριε ταγματάρχα μπορώ να υποδείξω έναν"
"Μπράβο νέε μου", του απαντά ο Ζαχαράκης.
"Εγώ είμαι κάθαρμα" ανταπαντά το παιδί.
Ο ταγματάρχης τον ρωτάει:
"Τι χαζεύεις ρε φοβήθηκες; Αστεία το 'πα πως θα σε μουνουχίσω"
"Δεν προλαβαίνεις πια. Το ξυράφι που αγγίζει το λαρύγγι σου το κρατάει η ΟΠΛΑ και ο ελληνικός λαός."
Ο ταγματάρχης κερώνει.
"Ασε τις μαλακίες ρε Ευσέβιε και ξούρισε"
"Κλείσε τα μάτια σου και κάνε την προσευχή σου, κάθαρμα"
"Ρε Ευσέβιε τρελάθηκες ρε;"
"Μαλάκα, δεν με λένε Ευσέβιο, είμαι φυτευτός εδώ. Στην είχα στημένη. Η ΟΠΛΑ σε καθαρίζει για την προδοσία σου, στο όνομα του ελληνικού λαού."
"Μια πιστολιά να ρίξω μόνο ρε, για την τιμή των όπλων" ψιθυρίζει απελπισμένος ο Ζαχαράκης
"Την τιμή σου την ξόφλησες χθες στο Παγκράτι" απαντά ο Ζαχαρίας και με μια κίνηση κόβει τον λαιμό του ταγματάρχη.
Αμέσως καλύπτει τον λαιμό με μια πετσέτα ενώ τραγουδά δυνατά Φίγκαρο για να καθησυχάσει απέξω τα παλικάρια του Ζαχαράκη που τον περιμένουν. Καλύπτει τον λαιμό με δύο ακόμα πετσέτες και πηγαίνει στο πίσω δωμάτιο, λύνει το χέρι του κουρέα και διαφεύγει από την πίσω πόρτα που τον περιμένει ένα αμάξι της ΟΠΛΑ.
Όταν τα παλικάρια του Ζαχαράκη τον βρήκαν, στο πέτο είχε ένα σημείωμα που έγραφε:
"Προδότες θα πεθάνετε. ΟΠΛΑ"
Πηγές:
-"Περί Βωμών και Αστείων" Γιάννης Θεοδωράκης, Εκδόσεις Γνώση. Αποτελεί συνέντευξη από έναν παλαιό ταγματασφαλήτη που επιβεβαιώνει το περιστατικό.
-Περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» τεύχος 96
-Κωνσταντινιάδου Αργυρώ, μέλος του ΕΑΜ Αθήνας έως το 1944, προφορική εξιστόρηση
-Γεώργιος Κλαδάς, μέλος της ΟΠΛΑ Περιστερίου έως το 1944.
-Θόδωρος Ξηροτάγαρος, μέλος της ΟΠΛΑ Πειραιά.
ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)
Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε