Φωτογραφία από την άφιξη της Βρετανικής και Γαλλικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα
Ο Στάλιν «σχεδίαζε να στείλει ένα εκατομμύριο στρατεύματα για να σταματήσει τον Χίτλερ εάν η Βρετανία και η Γαλλία συμφωνούσαν»
O Nick Holdsworth σε άρθρο του στην Βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph», γνωστή για τις «συντηρητικές» θέσεις της, βγάζει στην δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα του Κρεμλίνου, που αποχαρακτηρίσθηκαν, τονίζοντας ότι ο Στάλιν «σχεδίαζε να στείλει ένα εκατομμύριο στρατεύματα για να σταματήσει τον Χίτλερ εάν η Βρετανία και η Γαλλία συμφωνούσαν».
Χωρίς να κρύβει τον αντι-Σοβιετισμό και αντι-Σταλινισμό της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Β’ Παγκόσμιος θα είχε αποφευχθεί αν συμφωνούσαν οι Βρετανοί και οι Γάλοι.
Σας παρουσιάζουμε το προαναφερθέν άρθρο σε δική μας μετάφραση και παραθέτουμε τον σύνδεσμο της εφημερίδας.
***********************************************************
Ο Στάλιν ήταν "έτοιμος να μεταφέρει περισσότερα από ένα εκατομμύριο σοβιετικά στρατεύματα στα γερμανικά σύνορα για να αποτρέψει την επιθετικότητα του Χίτλερ λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν η Βρετανία και η Γαλλία συμφωνούσαν".
Του Νικ Χόλντσγουορθ εφημερίδα “The Daily Telegraph” 18 Οκτ 2008
Το άρθρο στην "The Daily Telegraph"
Έγγραφα που κρατήθηκαν μυστικά για σχεδόν 70 χρόνια δείχνουν ότι η Σοβιετική Ένωση πρότεινε την αποστολή μιας ισχυρής στρατιωτικής δύναμης σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τη Βρετανία και τη Γαλλία σε μια αντιναζιστική συμμαχία.
Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της ιστορίας του 20ου αιώνα, εμποδίζοντας τη συμφωνία Γερμανίας-ΕΣΣΔ, (Σ.Σ: Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ).
Η προσφορά στρατιωτικής δύναμης για να βοηθήσει στον περιορισμό του Χίτλερ έγινε από μια ανώτερη σοβιετική στρατιωτική αντιπροσωπεία σε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο με ανώτερους Βρετανούς και Γάλλους αξιωματούχους, δύο εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου το 1939.
Τα νέα έγγραφα, αντίγραφα των οποίων έχουν δει οι «The Sunday Telegraph», δείχνουν τον τεράστιο αριθμό πεζικού, πυροβολικού και αερομεταφερόμενων δυνάμεων τις οποίες οι στρατηγοί του Στάλιν ανέφεραν ότι μπορούν να σταλούν, σε περίπτωση που υπερνικηθούν πρώτα οι αντιρρήσεις της Πολωνίας για να διασχίσει τα εδάφη της ο Κόκκινος Στρατός.
Αλλά η βρετανική και η γαλλική πλευρά -που εξουσιοδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις τους για να μιλήσουν, αλλά όχι να δεσμευτούν σε συμφωνίες- δεν ανταποκρίθηκαν στη σοβιετική προσφορά, που έγινε στις 15 Αυγούστου 1939(Σ.Σ: Η πρόταση για την συνάντηση είχε κατατεθεί από την ΕΣΣΔ στις 30/4/1939). Αντ' αυτού, ο Στάλιν στράφηκε στη Γερμανία, υπογράφοντας τη διαβόητη συνθήκη μη επιθετικότητας με τον Χίτλερ μόλις μια βδομάδα μετά.
Το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, το οποίο πήρε το όνομά του από τους γραμματείς των δύο χωρών, ήρθε στις 23 Αυγούστου - μόλις μια εβδομάδα πριν η ναζιστική Γερμανία επιτεθεί στην Πολωνία, προκαλώντας έτσι το ξέσπασμα του πολέμου. Ωστόσο, δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν είχε γίνει δεκτή η προσφορά του Στάλιν για δυτική συμμαχία, σύμφωνα με τον απόστρατο Ρώσο υποστράτηγο Λεβ Σότσκοφ, ο οποίος ταξινόμησε τις 700 σελίδες αποχαρακτηρισμένων εγγράφων.
"Ήταν η τελευταία ευκαιρία για να "σφάξουν τον λύκο", ακόμα και όταν ο Βρετανός Συντηρητικός πρωθυπουργός Νεβίλ Τσαμπερλάιν και οι Γάλλοι είχαν εγκαταλείψει την Τσεχοσλοβακία στη γερμανική επιθετικότητα το προηγούμενο έτος με την «Συμφωνία του Μονάχου», δήλωσε ο Στρατηγός Σότσκοφ, 75 ετών.
Ομαδική φωτογραφία μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Μονάχου
Η προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης - που έγινε από τον υπουργό Πολέμου Μάρσαλ Κλεμέντι Βοροσίλοφ και τον αρχηγό γενικού επιτελείου του Κόκκινου Στρατού Μπόρις Σαποσίνοφ - θα είχε έως 120 μεραρχίες πεζικού (η κάθε μια με περίπου 19.000 στρατιώτες), 16 μεραρχίες ιππικού, 5.000 βαριά όπλα πυροβολικού, 9.500 άρματα μάχης και έως 5.500 μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά στα σύνορα της Γερμανίας.
Ωστόσο, ο Ναύαρχος Σερ Ρέγκιναλντ Ντραξ, ο οποίος ηγείτο της Βρετανικής αντιπροσωπείας, δήλωσε στους Σοβιετικούς ομολόγους του ότι εξουσιοδότηθηκε μόνο για να μιλήσει και όχι για να κάνει συμφωνίες.
"Εάν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και ο Ευρωπαίος σύμμαχός τους, Πολωνία, είχαν λάβει σοβαρά υπόψη αυτή την προσφορά τότε μαζί θα μπορούσαμε να είχαμε τοποθετήσει περίπου 300 ή περισσότερα τμήματα στο πεδίο σε δύο μέτωπα εναντίον της Γερμανίας, διπλάσιο από τον αριθμό που είχε τότε ο Χίτλερ", δήλωσε ο στρατηγός Σότσκοφ, ο οποίος εντάχθηκε στη Σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών το 1956. "Ήταν μια ευκαιρία να σώσουμε τον κόσμο ή τουλάχιστον να σταματήσουμε τον 'λύκο στα ίχνη του' ".
Όταν ερωτήθηκε τι δυνάμεις μπορεί να αναπτύξει η ίδια η Βρετανία στη δύση ενάντια σε πιθανή Ναζιστική επιθετικότητα, ο Ναύαρχος Ντραξ ανέφερε ότι υπήρχαν μόλις 16 μεραρχίες έτοιμες για μάχη, αφήνοντας τους Σοβιετικούς μπερδεμένους από την έλλειψη προετοιμασίας της Βρετανίας για την επικείμενη σύγκρουση.
Η σοβιετική προσπάθεια να εξασφαλίσει μια αντι-ναζιστική συμμαχία με τη συμμετοχή των Βρετανών και των Γάλλων είναι γνωστή. Αλλά ο βαθμός στον οποίο η Μόσχα ήταν έτοιμη δεν είχε αποκαλυφθεί ποτέ πριν.
Ο Simon Sebag Montefiore, ο μεγαλύτερος σε πωλήσεις συγγραφέας των Young Stalin and Stalin: The Court of The Red Tsar, είπε ότι ήταν προφανές ότι υπήρχαν λεπτομέρειες στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που δεν ήταν γνωστά στους δυτικούς ιστορικούς.
"Η λεπτομέρεια της προσφοράς του Στάλιν υπογραμμίζει αυτό που είναι γνωστό. Ότι η Βρετανία και η Γαλλία μπορεί να έχασαν μια κολοσσιαία ευκαιρία το 1939 για να αποτρέψουν τη γερμανική επιθετικότητα που εξαπέλυσε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δείχνει ότι ο Στάλιν μπορεί να ήταν πιο σοβαρός, από ότι νομίζαμε, προσφέροντας αυτή τη συμμαχία".
Ο καθηγητής Donald Cameron Watt, συγγραφέας του How War Came - ευρέως θεωρούμενος ως ο οριστικός απολογισμός των τελευταίων 12 μηνών πριν την έναρξη του πολέμου - είπε ότι οι λεπτομέρειες ήταν νέες, αλλά είπε ότι ήταν σκεπτικός για τον ισχυρισμό ότι διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.
"Δεν υπήρξε καμία αναφορά για αυτό σε κανένα από τα τρία σύγχρονα ημερολόγια, δύο βρετανικά και ένα γαλλικό — συμπεριλαμβανομένου του Ντραξ", ανέφερε. "Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι ήταν σοβαροί".
Τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία -τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τις αρχές του 1938 μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1939- αποκαλύπτουν ότι το Κρεμλίνο γνώριζε την άνευ προηγουμένου πίεση που άσκησαν η Βρετανία και η Γαλλία στην Τσεχοσλοβακία για να κατευνάσει τον Χίτλερ, παραδίδοντας την περιφέρεια Sudetenland (Σ.Σ: Σουδητία) το 1938.
"Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας κατευνασμού, από τις πρώτες άκρως απόρρητες συναντήσεις μεταξύ Βρετανών και Γάλλων, καταλάβαμε ακριβώς και λεπτομερώς τι συνέβαινε", δήλωσε ο στρατηγός Σοτσκόφ.
Γερμανικά στρατεύματα περνούν τα τσέχικα σύνορα και μπαίνουν στην περιοχή των Σουδητών, όπως προέβλεπε η συμφωνία του Μονάχου
"Ήταν σαφές ότι ο κατευνασμός δεν θα σταματούσε με την παράδοση από την Τσεχοσλοβακία της Sudetenland και ότι ούτε οι Βρετανοί ούτε οι Γάλλοι θα σήκωναν το δάχτυλο όταν ο Χίτλερ χώριζε την υπόλοιπη χώρα".
Οι πηγές του Στάλιν, λέει ο στρατηγός Σότσκοφ, ήταν σοβιετικοί πράκτορες πληροφοριών στην Ευρώπη, αλλά όχι στο Λονδίνο. "Τα έγγραφα δεν αποκαλύπτουν με ακρίβεια ποιοι ήταν οι πράκτορες, ωστόσο πιθανότατα να βρίσκονταν στο Παρίσι ή στη Ρώμη".
Λίγο πριν από τη διαβόητη Συμφωνία του Μονάχου του 1938 - στην οποία ο Neville Chamberlain, ο Βρετανός πρωθυπουργός, έδωσε πραγματικά στον Χίτλερ το πράσινο φως για να προσαρτήσει την Sudetenland - ο Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Eduard Benes έλαβε, χωρίς αμφιβολία, εντολή να μην επικαλεσθεί τη στρατιωτική συνθήκη της χώρας του με τη Σοβιετική Ένωση ενώπιον της περαιτέρω γερμανικής επιθετικότητας.
"Ο Chamberlain γνώριζε ότι η Τσεχοσλοβακία είχε αποδεχτεί την απώλεια της Sudetenland, όταν επέστρεψε από το Μόναχο το Σεπτέμβριο του 1938, κυματίζοντας ένα κομμάτι χαρτί με την υπογραφή του Χίτλερ", δήλωσε ο στρατηγός Σοτσόφ.
Οι άκρως μυστικές συζητήσεις μεταξύ της αγγλο-γαλλικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας και των Σοβιετικών τον Αύγουστο του 1939 -πέντε μήνες μετά την πορεία των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία- υποδηλώνουν τόσο την απελπισία όσο και την αδυναμία των δυτικών δυνάμεων απέναντι στη ναζιστική επιθετικότητα.
Η Πολωνία, την επικράτεια της οποίας θα έπρεπε να διασχίσει ο μεγάλος Κόκκινος Στρατός για να αντιμετωπίσει τη Γερμανία, ήταν σθεναρά ενάντια σε μια τέτοια συμμαχία. Η Βρετανία αμφέβαλλε για την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε σοβιετικής δύναμης, καθώς μόλις το προηγούμενο έτος, ο Στάλιν είχε καθαρίσει χιλιάδες κορυφαίους διοικητές του Κόκκινου Στρατού.
Τα έγγραφα θα χρησιμοποιηθούν από Ρώσους ιστορικούς για να εξηγήσουν και να δικαιολογήσουν το αμφιλεγόμενο σύμφωνο του Στάλιν με τον Χίτλερ, το οποίο παραμένει διαβόητο ως παράδειγμα διπλωματικής σκοπιμότητας.
"Ήταν σαφές ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν μόνη της και έπρεπε να στραφεί στη Γερμανία και να υπογράψει ένα σύμφωνο μη επιθετικότητας για να κερδίσει λίγο χρόνο για να προετοιμαστεί για τη σύγκρουση που σαφώς επερχόταν", δήλωσε ο στρατηγός Σοτσκόφ.
Μια απεγνωσμένη προσπάθεια των Γάλλων στις 21 Αυγούστου να αναβιώσουν τις συνομιλίες απορρίφθηκε, καθώς οι μυστικές συνομιλίες Σοβιετικών-Ναζί είχαν ήδη προχωρήσει.
Μόλις δύο χρόνια αργότερα, μετά την επίθεση Blitzkreig του Χίτλερ κατά της Ρωσίας τον Ιούνιο του 1941, επιτέλους επιτεύχθηκε η συμμαχία με τη Δύση, την οποία είχε ζητήσει ο Στάλιν - τότε η Γαλλία, η Πολωνία και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης ήταν ήδη υπό γερμανική κατοχή.
Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.
Εθνική Αντίσταση-ΔΣΕ στο Facebook
Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε
ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.