Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη:
Ποιοι έθρεψαν τον φασισμό.
Η Δολοφονία της Ιστορίας.

«H 23η Αυγούστου ανακηρύσσεται Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού, με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων των μαζικών εκτοπίσεων και εξοντώσεων, και ταυτόχρονα, την εδραίωση της δημοκρατίας καθώς και την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ήπειρο μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθιέρωσε τη δράση "Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη", που στοχεύει να εμποδίσει οποιαδήποτε επανάληψη των εγκλημάτων του ναζισμού και του σταλινισμού.»

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

******************************************

«Επειδή πολλά ακούω τελευταία για «ανιστόρητες θεωρίες», (σ.σ των δυο άκρων) λέω να αρπάξουμε την ευκαιρία της χθεσινής επετείου και να μιλήσουμε για ιστορία.
Να θυμηθούμε, λοιπόν, πως όταν ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος την 1η Σεπτεμβρίου 1939 η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση βρίσκονταν στο ίδιο στρατόπεδο.
Είχε προηγηθεί στις 23 Αυγούστου 1939 η συμμαχία Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης με το λεγόμενο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ.
Η συμμαχία αυτή δεν ήταν επιλογή ανάγκης, ούτε περιστάσεων.
Ήταν η κανονική μοιρασιά της Ανατολικής Ευρώπης σε εκατέρωθεν ζώνες επιρροής με ειδικό μυστικό πρωτόκολλο.»
Γιάννης Πρετεντέρης. «ΤΑ ΝΕΑ» 29/10/2013)

*******************************************

«…τόσο ο ναζισμός, όσο ο φασισμός και ο κομμουνισμός έχουν κοινά στοιχεία, θεμελιώδεις συγγένειες και οράματα: όχι μόνον επειδή οδηγούν σε ολοκληρωτικά συστήματα αλλά επειδή προέρχονται από την ίδια μήτρα…»
«…Το μίσος ανάμεσα στους κομμουνιστές, τους αναρχικούς και τους φασίστες δεν οφείλεται στις αγεφύρωτες διαφορές τους αλλά σε μια σειρά από ανομολόγητες ομοιότητες.»
Η κυρία Σώτη Τριανταφύλου στην «Athens Voice» 4 και 9-8-2014.)

*******************************************

Tο ζήτημα της Ιστορικής αλήθειας πάντα ήταν ένα καυτό πρόβλημα. Υπάρχει αλήθεια; Και αν υπάρχει, με ποιο τρόπο μπορούμε να την κάνουμε κτήμα μας;

Κι αν μέσα από αδιάκοπη πάλη με τα σκαλοπάτια της γνώσης, που είναι σύνθετα και περίπλοκα, καταφέρουμε να φτάσουμε στην αλήθεια αυτή θα είναι απόλυτη ή σχετική;

Το κείμενο που ακολουθεί φιλοδοξεί να αφηγηθεί μια εποικοδομητική ιστορία χωρίς ηθικά μα με πολιτικά διδάγματα. Έτσι κι αλλιώς ο πόλεμος είναι από μόνος του μια ανήθικη κυνική και εγκληματική πράξη εναντίων της ανθρωπότητας. Και όταν μπεις σε αυτόν ξεχνάς και τον ανθρωπισμό και την ηθική και την ιδεολογία. Οι άνθρωποι μετατρέπονται σε τροφή για τα κανόνια.

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος μακρηγορίας διότι στην τελική συνέβησαν τόσα πολλά, που πρέπει να έχετε καλή θέληση μέχρι εξαντλήσεως για να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Πάρτε βαθιά ανάσα.

*********************************

Ποιοι Έθρεψαν τον Φασισμό;

Πώς ξεπήδησε από την ηττημένη μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανία το νέο και πιο βάρβαρο αιματηρό μακελειό που γνώρισε η ανθρωπότητα; Πώς η Γερμανία μετά από τους βαρείς όρους του πρώτου πολέμου και κυρίως την απαγόρευση να εξοπλίζεται κατάφερε να αναπτύξει αυτή την τεράστια πολεμική μηχανή;

Στα διπλωματικά σώματα των χωρών της Ευρώπης λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, κυριαρχούσαν οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική ένωση της Ευρώπης. Οι τεράστιες αποικιοκρατικές καπιταλιστικές αυτοκρατορίες πέρα από τους πολέμους που οι ίδιες είχαν προκαλέσει συγκλονίστηκαν από οικονομικές κρίσεις, εσωτερικές κοινωνικές αναταραχές μα και εξεγέρσεις στις αποικίες τους, με αποτέλεσμα να φουντώσουν οι συζητήσεις για την δημιουργία μιας ενωμένης Ευρωπαϊκής οικονομίας, όνειρο των τότε φιλελευθέρων που είχαν ξεκινήσει την πορεία τους τον 19ο αιώνα χωρίς όμως να αμφισβητηθεί το κυρίαρχο σύστημα του αποικιοκρατικού καπιταλισμού. Τα καπιταλιστικά κράτη την εποχή εκείνη ήταν βέβαια αποικιοκρατικά. Η Βρετανία είχε κάτω από την αυτοκρατορική της σημαία το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού και γενικά Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Πορτογαλία δυνάστευαν το 30% της ανθρωπότητας.

Και ήταν από την Γερμανία που ξεπήδησαν, ήδη από το 1919, οι πρώτες πρωτοβουλίες για ένωση της Ευρώπης. Ο Hugo Dieter Stinnes, ήταν από τους πρώτους χρηματοδότες του μικρού, εκείνη την εποχή, ναζιστικού κόμματος.

Ο Stinnes που κατείχε το γερμανικό μονοπώλιο του άνθρακα, 1.664 επιχειρήσεις και την εφημερίδα Deutsche Allgemeine Zeitung, πρότεινε την ένωση της βιομηχανίας άνθρακα και χάλυβα στους Γάλλους, μα και γενικά εκείνα τα χρόνια οι Γερμανοί βιομήχανοι πρότειναν σε Γάλλους και Άγγλους καπιταλιστές την συμμετοχή τους με 30% στη γερμανική βιομηχανία με σκοπό την δημιουργία ενός ηχηρού οικονομικού, βιομηχανικού, πολιτικού και στρατιωτικού μετώπου της Δυτικής Ευρώπης που ως στόχο θα έχει «…την ανατροπή της μπολσεβίκικης κυβέρνησης από έξω, με την στρατιωτική βία, για να δημιουργηθούν έτσι οι πιθανότητες για την αξιοποίηση της μεγάλης ρωσικής αγοράς» και θα πρέπει «…να εξηγήσουμε στις ΗΠΑ ότι αυτό θα σήμαινε και για το βορειοαμερικανικό κεφάλαιο μεγάλο όφελος», όπως μας πληροφορεί ο Πρώσος μεγιστάνας Arnold Rechenberg ο οποίος συνέχιζε τις προσπάθειες του για ένωση της Δυτικής Ευρώπης ενάντια στην Σοβιετική Ρωσία, με Γάλλους και Βρετανούς ακόμα και εν μέσω πολέμου και για αυτό το 1943 οδηγήθηκε από τους ναζί στην φυλακή. Αυτή η ενωσιακή μονοπωλιακή κίνηση Γερμανών – Γάλλων και Βρετανών μεγιστάνων ήταν ο πρόδρομος της Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) του 1951. Μάλιστα ο Διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στο Υπουργείο εξοπλισμών του Γ΄ Ράιχ και επίτιμο μέλος των Ες-Ες, Karl-Maria Hettlage διετέλεσε μέλος της Υψηλής Αρχής της ΕΚΑΧ (προγόνου της σημερινής Κομισιόν), όπως και αρκετοί «πρώην» φασίστες.

Η διαπραγμάτευση ωστόσο πέτυχε μόνο για το σκέλος της στρατιωτικής επέμβασης στην Σοβιετική Ένωση, μα απέτυχε για την ένωση της Δυτικής Ευρώπης τότε, μια και προέκυψε ένα ακανθώδες ζήτημα: Κάτω από ποια μορφή και με ποια μέσα θα επιβάλλονταν ο ηγέτης της Πανευρωπαϊκής ένωσης; Τα αντίθετα αποικιοκρατικά συμφέροντα εκμηδένιζαν την τάση συνένωσης των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, άσε που αυτό θα άνοιγε και την πόρτα των αποικιών στην ηττημένη του Μεγάλου Πολέμου, Γερμανία.

Σε κάτι όμως οι αντιθέσεις εξανεμίστηκαν. Ήταν η πραγματοποίηση τελικά της εισβολής 14 διαφορετικών εθνικών στρατών, σχέδιο και του Τσώρτσιλ στα εδάφη της Ρωσίας με σκοπό να τσακίσουν την κομμουνιστική επανάσταση στην γέννηση της.

Η χώρα των σοβιέτ εξουθενωμένη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο έβλεπε τώρα να καταστρέφεται και η παραγωγική της βάση. Η αγροτική της παραγωγή, όση δεν καταστράφηκε έθρεφε τα καπιταλιστικά στρατεύματα, οι βιομηχανίες κατέρρευσαν. Η πετρελαιοφόρος περιοχή του Μπακού ήταν στα χέρια των ξένων στρατευμάτων. Κατέλαβαν σιδηροδρομικές αρτηρίες, βασικά αστικά και σιτοπαραγωγικά κέντρα της Ρωσίας προκαλώντας σκόπιμα λιμό. Τον λιμό του Βόλγα 1921-1922 όπως ονομάστηκε.


Το ιαπωνικό εκστρατευτικό σώμα παρουσιάζει όπλα
στο αμερικανικό εκστρατευτικό σώμα καθώς παρελαύνει
στην κατακτημένη πόλη Βλαδιβοστόκ


Μόνο η Μόσχα και η Πετρούπολη αντιστέκονταν σε αυτήν την επίθεση των πάντων ενάντια στην χώρα του Λένιν. Αυτή η χώρα όμως άντεξε. Τσάκισε μέσα σε τρία χρόνια τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα, κυρίως επειδή στην πλειοψηφία του η στάση του λαού στις πόλεις που κατείχαν οι ιμπεριαλιστές, στήριξε την επανάσταση των Μπολσεβίκων. Τα Δυτικά Κράτη μπορεί να μην τα κατάφεραν, όμως η σκέψη της καταστροφής του σοβιετικού κράτους εξακολούθησε να βρίσκεται μεταξύ των πρώτιστων μελημάτων των καπιταλιστικών αποικιοκρατικών κρατών.

Παρά τις πρώτες αποτυχίες ωστόσο των πρωτοβουλιών για ένωση του κεφαλαίου, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν σε όλο το μεσοπόλεμο. Το 1926 στην Βιέννη οργανώνεται συνέδριο με την συμμετοχή 24 κρατών με σκοπό την δημιουργία επιτροπών σε όλες τις μετέχουσες χώρες που θα προωθούσαν την ένωση. Σε αυτό το συνέδριο μετέχει και ο Κερένσκυ που ζητάει μια νέα πανευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στην Σοβιετική Ένωση.

Η πιο ουσιαστική προσπάθεια έρχεται με πρωτοβουλία του Αριστίντ Μπριάν, (Aristide Briand) υπουργού εξωτερικών τότε της Γαλλίας. Πάνω στην κορύφωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης (1929-1933) ο Aristide Briand, στις 17 Μαΐου 1930 κάλεσε 27 ευρωπαϊκά κράτη να πάρουν μέρος σε μια διάσκεψη με σκοπό να θέσουν την βάση για την γέννηση της Ενωμένης Ευρώπης, με την δημιουργία σχέσεων ομοσπονδιακού τύπου ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης. Εννοείται ότι ο Μπριάν επεδίωκε πρώτιστα την ηγεμονία της Γαλλίας στην ηπειρωτική Ευρώπη.


Αριστίντ Μπριάν, (Aristide Briand) υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας 1930 - Προς μια Νέα Ευρώπη


Η Σοβιετική Ένωση εκδήλωσε την επιθυμία να παραστεί στην διάσκεψη όμως ο «πασιφιστής» Μπριάν δε την δέχτηκε, και πώς να το κάνει άλλωστε αφού το Μνημόνιο Briand για μια «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδιακή Ένωση» συνεπάγονταν:
«..την οικονομική συνεργασία των μεγάλων βιομηχανικών περιοχών της Ευρώπης και την παροχή πολιτικής και στρατιωτικής ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη ενάντια στη Σοβιετική απειλή.»

Ως οδηγό, η διάσκεψη αυτή είχε τον Ρίτσαρντ Κουντενχόβεν- Καλλέργκι – Αυστριακό με γαλλική υπηκοότητα – που είχε εισηγηθεί το σχέδιο «Πανευρώπη» και το αιτιολογούσε: «Δια μέσου της ρωσικής (κομμουνιστικής) Σκύλλας και της αμερικανικής οικονομολογικής Χαρύβδεος μικρός μόνον πορθμός φέρει εις καλύτερους ορίζοντας. Και ο πορθμός ούτος ονομάζεται Πανευρώπη όπερ σημαίνει …μιαν πολιτικο-οικονομολογικήν ομοσπονδίαν.» Και εξηγούσε ότι αυτό χρειάζεται: «Κατά την διανομήν των μεγάλων αγορών και των παγκόσμιων εδαφών, ειδών πρώτης ανάγκης,…» (Ρίτσαρντ Κουντενχόβεν- Καλλέργκι Πανευρώπη Αθήνα 1927 σελ.14)

Μάλιστα ο Γερμανός φιλελεύθερος πολιτικός και τραπεζίτης Hjalmar Schacht, Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Χίτλερ, διευθυντής της Γερμανικής Εθνικής Τράπεζας από το 1916 και μέλος του “Μετώπου του Χάρτσμπουργκ”, έγραφε ήδη το Γενάρη του 1933 στον επικεφαλής του «Πανευρωπαϊκού Κινήματος»: «…o Χίτλερ είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να επαναπροσεγγίσει τη Γερμανία με τις δυνάμεις της Δύσης. Θα δείτε! Ο Χίτλερ θα φτιάξει την Πανευρώπη…».

Ηγέτης του «Μετώπου του Χάρτσμπουργκ» ήταν ο Alfred Hugenberg πολιτικός επιχειρηματίας και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Krupp. Το «Μέτωπο του Χάρτσμπουργκ» ήταν ένας συνασπισμός μεταξύ βιομηχάνων, τραπεζιτών, ανώτερων στρατιωτικών και του Χίτλερ.

Για την Γερμανική οικονομική και πολιτική ελίτ τα ευρωπαϊκά ενοποιητικά σχέδια ανταποκρινόταν στα παραδοσιακά μεγαλεπήβολα γεωπολιτικά Πρωσικά σχέδια για μια ευρεία οικονομική σφαίρα στην κεντρική Ευρώπη ενωμένη νομισματικά ώστε να επιτευχθεί μια οικονομική, πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική ηγεμονία υπό Γερμανική κυριαρχία. Μια οικονομική αυλή της Γερμανίας δηλαδή που με την εκμετάλλευση της θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί με την αποικιοκρατική αυτοκρατορία της Βρετανίας ή της Γαλλίας.

Οι Γερμανοί αποκαλούσαν αυτήν την «πρωτοβουλία» τους «σχέδιο Mitteleuropa» το οποίο και θεωρητικοποίησε ήδη από το 1915 ο Friedrich Naumann συνιδρυτής του κόμματος Deutsche Demokratische Partei, (DDP) εθνικιστής και «φιλελεύθερος ιμπεριαλιστής» όπως προσδιοριζόταν ο ίδιος.


«σχέδιο Mitteleuropa»


Ωστόσο αυτές οι πρώιμες προσπάθειες του Αριστίντ Μπριάν για ενοποίηση του κεφαλαίου ως στόχο είχαν και την επαναφορά της διασαλευμένης ενότητας της κοινωνικής βάσης του καπιταλιστικού συστήματος που είχε πληγεί από τον Μεγάλο Πόλεμο και από επανειλημμένες οικονομικές κρίσεις, μα και για να μπει ένας ανασταλτικός φραγμός στην άνθηση της επαναστατικής τάσης του πλήθους των ανέργων και των εργατών. Το στερέωμα δε του εργατικού κράτους της Ρωσίας δεν προμήνυε τίποτα καλό.

Διόλου τυχαία, η οικογένεια Wille-Rieter της τράπεζας Credit Suisse προσκάλεσε τον Χίτλερ -ήδη από το 1923, λίγους μήνες πριν την έφοδο του σε μια μπιραρία- στη βίλλα που διέθετε υπό την ονομασία Schonberg όπου παρέθεσε δείπνο προς τιμή του, με καλεσμένους την αφρόκρεμα των Ελβετών μεγαλοβιομηχάνων. Ήδη από το 1923 ο Χίτλερ και οι φασιστές του, στα μάτια μεγάλης μερίδας κεφαλαιοκρατών, αποτελούσαν ένα δυναμικό και ταχέως εξελισσόμενο κίνημα.

Μεγάλες εφημερίδες κατέθεταν αιτήματα ζητώντας από τον Χίτλερ συνεντεύξεις. Σε μια από αυτές τις συνεντεύξεις στις 8 Μαρτίου του 1923, ο Χίτλερ δήλωσε στην « Chicago Tribune » για τον βιομήχανο H. Ford, που οι πληροφορίες τον ήθελαν να καταθέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ: «.. θεωρούμε τον Φορντ ηγέτη του αμερικανικού φασιστικού κινήματος. (...) Θαυμάζουμε δε ιδιαίτερα την αντιεβραϊκή πολιτική του, η οποία αποτελεί την πλατφόρμα των φασιστών της Βαυαρίας ». «Μακάρι να μπορούσα να στείλω μερικούς ανθρώπους μου στο Σικάγο και τις άλλες αμερικανικές πόλεις να βοηθήσουν».

Ορισμένα μεγάλα κεφάλια των παγκόσμιων οικονομικών και βιομηχανικών κύκλων επεδείκνυαν αξιοσημείωτη οξύνοια. Ο κομμουνισμός έπρεπε να συντριβεί. Και ο θορυβώδης Αδόλφος έκανε για την δουλειά αυτή.

Όμως η όλη τάση για την οικονομική ευρωπαϊκή ενοποίηση προσέκρουε και στην αποφασιστική αντίδραση των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι ΗΠΑ, που ασφαλείς από πολέμους και επαναστάσεις και χωρίς καταστροφές στα εδάφη τους, να αποκαλούν την Γερμανία σύμμαχο και να της προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια σε χρήμα, τεχνογνωσία και πρώτες ύλες ώστε να ανακάμψει από την ήττα της στο Μεγάλο Πόλεμο. Πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο θα πετύχουν δυο παράλληλους στόχους. Να φέρουν σε δύσκολη θέση την Βρετανία μα και την Γαλλία και να τις υποχρεώσουν να ανοίξουν τις πόρτες στις πλούσιες αποικίες τους, να κάνουν τον διαιτητή ρυθμίζοντας τις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να ωθήσουν τον γερμανικό ιμπεριαλισμό ενάντια στην Σοβιετική Ένωση.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γερμανία θα μπορούσε να είναι το ισχυρό αντίβαρο στη δύναμη της Βρετανίας και της Γαλλίας και την ίδια στιγμή ο διάδρομος της αμερικανικής διείσδυσης - πολιτικής και οικονομικής - στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Η Ευρώπη ήταν το κλειδί για να επιβληθούν οι ΗΠΑ ως παγκόσμια δύναμη. Εδώ ήταν το κέντρο της Βρετανικής και Γαλλικής αυτοκρατορίας, εδώ βρισκόταν ο Γερμανικός ιμπεριαλισμός που στρεφόταν κατά της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, εδώ βρισκόταν η ανερχομένη δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης. Από την άλλη, η Αγγλία, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Γαλλίας στο Ρουρ το 1923 αντιλαμβανόταν πως η αποδυνάμωση της Γερμανίας σήμαινε την ενίσχυση της Γαλλίας σε βάρος των βρετανικών συμφερόντων. Τέλος, η Γαλλία δεν μπορούσε να αντιταχθεί στην ανόρθωση της Γερμανίας, εφόσον αυτό επιδίωκαν ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.

Η Γερμανία ανορθώθηκε οικονομικά με τα σχέδια Ντοζ (1924) και Γιανκ (1929), τα οποία εμπνεύστηκαν κι έθεσαν σε εφαρμογή οι κύριοι εκπρόσωποι του αμερικανικού χρηματιστικού κεφαλαίου. Οι ΗΠΑ με το σχέδιο Ντοζ τον Απρίλιο του 1924 έδιναν στην Γερμανία δάνειο 800 εκατομμυρίων χρυσών μάρκων για να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις σε Γαλλία και Βρετανία, τα οποία θα κατέληγαν σε αμερικανικές τράπεζες μια και οι δυο αυτές χώρες ήταν χρεωμένες στις ΗΠΑ από την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου!!

Αυτές οι αποζημιώσεις ορίστηκαν να πληρωθούν σε βάθος 52 χρόνων. Το δάνειο δόθηκε από την «Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών» που έδρευε και εδρεύει στην Βασιλεία της Ελβετίας. Μέτοχοι της τράπεζας ΤΔΔ ήταν ιδιοκτήτες τραπεζών με προεξάρχοντα τον John Pierpont Morgan, Jr,ιδιοκτήτες χρηματοοικονομικών οργανισμών μα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ελβετική Εθνική Τράπεζα, η Φέρστ Νάσιοναλ Μπανκ θυγατρική της JP Morgan, η Ράιχσμπανκ, οι Εθνικές τράπεζες Γαλλίας Βρετανίας και Ιταλίας. Επειδή, όμως η Γερμανία δεν αντλούσε χρήμα από το κενό θα έπρεπε να κατακτήσει νέες και κυρίως «ελεύθερες», από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, αγορές. Πού θα μπορούσε να στραφεί λοιπόν η Γερμανία; Έντεχνα της δινόταν μια διέξοδος: να στραφεί προς την Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή να στραφεί κυρίως ενάντια στην Σοβιετική Ένωση.

Mε την εφαρμογή των αμερικανικών σχεδίων Ντοζ και Γιανκ, που αυτό το τελευταίο ερχόταν να ενισχύσει την βιομηχανική ανταγωνιστική δύναμη της Γερμανίας – το οποίο θέλοντας και μη έγινε δεκτό από Γαλλία και Βρετανία- τα μεγαλύτερα αμερικανικά μονοπώλια («Στάνταρντ Οϊλ», «Τζένεραλ Ελέκτρικ», «Τζένεραλ Μότορς», «Ιντερνάσιοναλ Τέλεγκραφ εντ Τέλεφον Κόμπανι», «Φορντ», «Ανακόντα», IBM, Τράπεζα Chase Manhattan, η JP Morgan κ.λπ.) διεισδύσανε στη γερμανική βιομηχανία με τη μέθοδο των απευθείας επενδύσεων.

Γι αυτό και ο πρόεδρος της «IBM» T. Watson το 1937, ο πρόεδρος της «General Motors» , James David Mooney και ο πρόεδρος της «Ford» H. Ford το 1938 τιμήθηκαν για τις «υπηρεσίες» τους στο Γ' Ράιχ με το μετάλλιο του Μεγάλου Σταυρού της Γερμανικής Τάξης του Αετού.


Tο μετάλλιο του Μεγάλου Σταυρού της Γερμανικής Τάξης του Αετού απονέμεται στον Henry Ford


Ο πρόεδρος της «IBM»Thomas J. Watson δίπλα στον Hitler


Μάλιστα, ο James Mooney κατόπιν εξουσιοδότησης από τον Roosevelt το Μάιο του 1939 είχε ξεκινήσει «άτυπη διπλωματία προσέγγισης» του Χίτλερ «για να επιτευχθεί η καλύτερη κατανόηση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας». Όλη αυτή η μυστική διπλωματία κράτησε σχεδόν ως την 11η Δεκεμβρίου του 1941 όταν η Γερμανία και η Ιταλία κήρυξαν τον πόλεμο στις ΗΠΑ. (Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στην Γερμανία. Είναι ένας μύθος όπως τόσοι άλλοι που σκόπιμα καλλιεργήθηκε!)

Κεφαλαιοκράτες, Εθνικές τράπεζες, ιδιώτες τραπεζίτες, κατασκευαστές όπλων, ανώτατοι αξιωματούχοι, δικηγόροι επιχειρήσεων, είχαν μακροχρόνια επενδυμένα συμφέροντα σε Γερμανικές βιομηχανίες, τις τροφοδοτούσαν με κεφάλαια και πρώτες ύλες και ταυτόχρονα πωλούσαν γερμανικά ομόλογα στη χρηματοπιστωτική αγορά των ΗΠΑ. Επίσης η καταναγκαστική, έως θανάτου, εργασία κρατουμένων στο όνομα του μεγαλείου της άριας φυλής απέφερε τεράστια κέρδη στο διεθνές κεφάλαιο. (Για το λόγο αυτό, σύλλογος θυμάτων μήνυσε την οικογένεια Μπους το 2004 μια και ο παππούς Πρέσκοτ είχε απολαύσει τα καλά αυτής της επικερδούς συνεργασίας.)

Στην καθαρά πολεμική παραγωγή, στα χρόνια 1933- 39 τα πολεμικά έξοδα της Γερμανίας αυξήθηκαν περισσότερο από 12 φορές, ενώ η γερμανική πολεμική παραγωγή αυξήθηκε 22 φορές. η πρόοδος της ναζιστικής Γερμανίας, χάρη στα ξένα κεφάλαια, από τα οποία το 70% ήταν αμερικανικά, υπήρξε εντυπωσιακή.

Ενδεικτικά:
H «Ford» κατασκεύασε σε Γερμανικό έδαφος το 1/3 των οχημάτων του ναζιστικού στρατού και πάνω από τους μισούς εργαζομένους της ήταν σκλάβοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η IBM ήταν η εταιρεία που με την πρωτοπόρα τεχνολογία της οργάνωσε 74 στρατόπεδα συγκέντρωσης καθώς και ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των κρατουμένων, τη χρήση μηχανών ταξινόμησης όπου περιλαμβάνονταν τα δρομολόγια των τρένων, οι προμήθειες καυσίμων των στρατοπέδων και ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων.Ο επικοινωνιακός κολοσσός ΙΤΤ κατείχε το 25% των μετοχών της γερμανικής Focke-Wulf που κατασκεύαζε τα πολεμικά αεροπλάνα της Luftwaffe. Το 1960, το Αμερικανικό δημόσιο αποζημίωσε την ΙΤΤ με το ποσό των 27 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω της καταστροφής των εγκαταστάσεών της από τις αμερικανικές βόμβες. (Δέκα τρία χρόνια μετά η ΙΤΤ χρηματοδότησε το πραξικόπημα του φασίστα Πινοσέτ.)

Το Αμερικανικό δημόσιο αποζημίωσε για τον ίδιο λόγο και την General Motors που κατασκεύασε πυροκροτητές, νάρκες και τα τεθωρακισμένα της φασιστικής Γερμανίας. Η Standard Oil του Rockefeller εκτός από το καρτέλ που είχε με την γερμανική εταιρεία χημικών IG Farben ήταν και ο προμηθευτής της φασιστικής Γερμανίας-μέσω της κοινοπραξία Ethyl Export Corporation που ανήκει εκτός της Standard Oil και στις General Motors, και DuPont, και εδρεύει στο Λονδίνο-με το πρόσθετο τετρααιθυλικού μόλυβδου απαραίτητου και ανεκτίμητου υλικού που χρησιμοποιούταν στα καύσιμα των αεροπλάνων.

Μόνο η Standard Oil, η General Motors, και η DuPont είχαν δικαιώματα σε αυτό το υλικό. Το πολύτιμο αυτό συστατικό η κοινοπραξία Ethyl το προμήθευε στην φασιστική Γερμανία σε όλη την διάρκεια του πολέμου μέσω «ουδέτερων» χωρών.( Η οικογένεια DuPont ήταν ο χρηματοδότης των αμερικανικών φασιστικών αντισημιτικών και αντικομουνιστικών οργανώσεων : «Αμερικανικός Ελεύθερος Συνασπισμός» και «Σταυροφόροι του Κλάρκ» ).


General Motors


Η Σουηδική κολοσσιαία εταιρεία SKF που είχε στην κατοχή της αποκλειστικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για κατασκευή ρουλεμάν, με 12 κατασκευαστικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο με την μεγαλύτερη να βρίσκεται στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου διευθυντής ήταν σε όλη την διάρκεια του πολέμου ο ξάδερφος του Χέρμαν Γκαίρινγκ, Ούγκο φον Ρόζεν (Hugo von Rosen), διοχέτευσε το 60% της παγκόσμιας παραγωγής της στην φασιστική Γερμανία μέσω εταιρειών της Λατινικής Αμερικής μα και της Ελβετίας.

Η Ελβετική εταιρεία όπλων Buhrle Oerikon ήταν (και είναι) ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην πολεμική μηχανική ακριβείας. Σκοπευτικά όργανα όλων των όπλων, όλμοι, αντιαεροπορικά ταχείας βολής, μικροσκοπικά μεταλλικά εξαρτήματα για μηχανισμούς πυροδότησης, αποτελούν μερικά από τα προϊόντα της. Όλη η παραγωγή της είχε τεθεί στην διάθεση του Χίτλερ κυριολεκτικά μέχρι την αυτοκτονία του. Αξιοσημείωτο είναι πως μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Buhrle ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Max Huber.

Ταυτόχρονα ο δημοκράτης Max Huber που νοιαζόταν για την αλληλεγγύη, ήταν και πρόεδρος της εταιρείας Alusuisse της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη και πρώτος αντιπρόεδρος και δεύτερος Πρόεδρος του Διαρκούς Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαιοσύνης. Και οι δυο εταιρείες στα εργοστάσια τους χρησιμοποίησαν, από το 1940 και μετά, εργάτες σκλάβους τιμολογημένους και αγορασμένους από τα Ες Ες.
(Frederic Gonseth:«Esclaves de guerre pour enterprises suisses.» Λοζάνη 1996).


Η Ελβετική εταιρεία όπλων Buhrle Oerikon, και η Σουηδική κολοσσιαία εταιρεία SKF, στα εργοστάσια τους χρησιμοποίησαν, από το 1940 και μετά, εργάτες σκλάβους τιμολογημένους και αγορασμένους από τα Ες Ες.


Ως το 1944 που ο Huber ήταν πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού ουδέποτε ασχολήθηκε με την επιβίωση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου, Τσιγγάνων, Κομμουνιστών, ή Εβραίων. Αντίθετα βοήθησε αιχμαλώτους από την Δύση και συγκρότησε διεθνή υπηρεσία που επέβλεπε τις συνθήκες διαβίωσης τους. Μετά τον πόλεμο ξεπλύθηκε στην αντικομουνιστική κολυμπήθρα.

Κεφαλαιώδες γεγονός για την κατανόηση των παραπάνω αποτελεί η διαπίστωση ότι η φασιστική Γερμανία δεν υπήρξε, στην διάρκεια των 12 χρόνων της, ούτε μια στιγμή εχθρός της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς και δε σταμάτησε να συναλλάσσεται πάνω από σύνορα, κράτη, λαούς ή ιδεολογίες. Για να υπάρξει ο πόλεμος έπρεπε να κινητοποιηθεί ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα: η ροή κεφαλαίων, οι μεταφορές, οι ασφάλειες, η ανταλλαγή εμπορευμάτων, τεχνογνωσίας και συναλλάγματος και τέλος, η εντατικοποίηση της παραγωγής σε όλους τους τομείς.

Η έντονη δραστηριότητα αυτών των παγκόσμιων καπιταλιστικών δικτύων έκανε εφικτή την μεταμόρφωση της Ευρώπης σε σφαγείο και τα κέρδη λίγων παγκόσμιων εταιρειών τεράστια. Μόνο που ο Χίτλερ δεν μπορούσε να πληρώνει εκδίδοντας γερμανικά μάρκα. Έπρεπε να πληρώνει σε συνάλλαγμα ή χρυσό. Η εξίσωση είναι απλή: χωρίς χρυσό δεν έχει συνάλλαγμα και χωρίς συνάλλαγμα αδύνατον να αγοραστούν πρώτες ύλες. Και για να αγοραστούν εμπορεύματα χρειάζονται υποχρεωτικά και τραπεζίτες που ξεπλένουν λάφυρα. Ο Χίτλερ άφηνε υπόσχεση για αστρονομικά κέρδη. 
Ποιοι βοήθησαν επομένως τον Χίτλερ, και γιατί;

Ο Samner Welles, Αμερικανός γερουσιαστής, διπλωμάτης στο υπουργείο Εξωτερικών και Under Secretary of State του Roosevelt έγραψε ότι :
«Σε εκείνα τα προπολεμικά χρόνια οι εκπρόσωποι των σημαντικών χρηματιστικών και εμπορικών κύκλων των δυτικών δημοκρατικών χωρών, ήταν σταθερά πεπεισμένοι ότι ο πόλεμος ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και στην Γερμανία θα μπορούσε να ήταν ευνοϊκός για τα συμφέροντα τους. Υπολόγιζαν στο γεγονός πως σίγουρα η Ρωσία θα νικηθεί και ταυτόχρονα θα εξαφανιζόταν ο κομμουνισμός. Ακόμα υπολόγιζαν πως η Γερμανία θα ήταν εξασθενημένη και έτσι δεν θα αποτελούσε απειλή για τα συμφέροντά τους. Οι ΗΠΑ πίστευαν πως η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο κράτος της ηπειρωτικής Ευρώπης και ότι ο εθνικοσοσιαλισμός είναι η μοναδική ασπίδα ενάντια στον κομμουνισμό»
(Samner Welles: The time of Decision. Σελ 321.)

Παράλληλα και η Βρετανία γύρευε την βοήθεια της Γερμανίας για να προστατεύσει τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας της από τις ΗΠΑ αλλά και να αντιμετωπίσει τον κομμουνισμό. Η Βρετανία ελάχιστα ανησυχούσε για τον Χίτλερ και τον φασισμό, την απασχολούσε το πώς θα κρατήσει ακέραιη την παγκόσμια αυτοκρατορία γιατί γνώριζε πως με έναν νέο πόλεμο θα την έχανε γι αυτό και πίστευε πως ένας ισχυρός Χίτλερ στην κεντρική Ευρώπη θα αναχαίτιζε την Γαλλία, τις ΗΠΑ μα και τον απειλητικό κομμουνισμό. Έτσι χαιρέτησε την ανακοίνωση του δεκάχρονου γερμανοπολωνικού συμφώνου μη επίθεσης- το οποίο συνοδευόταν και από μια εμπορική συμφωνία-που ανακοινώθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1934, διότι η προσέγγιση Γερμανίας και Πολωνίας σήμαινε αναπόφευκτα μια δυνητική πολεμική πολιτική έναντι της Σοβιετικής Ένωσης.


Hans Adolf von Moltke, Józef Piłsudski, Joseph Goebbels, Józef Beck


Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι με τις ευλογίες και υπό την επικυριαρχία της «Κοινωνίας Των Εθνών» το Ντάντσιχ είχε κηρυχθεί «Ελεύθερη Πόλη» την οποία κυβερνούσε μια φασιστική τοπική κυβέρνηση. Ακόμα χειρότερα, η Βρετανική Κυβέρνηση δεν αντέδρασε όταν τον Μάρτιο του 1935 ο Χίτλερ παραβίασε τα άρθρα τα σχετικά με τον πόλεμο, που περιλαμβάνονταν στη Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών διατάζοντας γενική επιστράτευση με σκοπό την δημιουργία τριάντα έξι μεραρχιών. Νιώθοντας την απειλή, η Γαλλία στις 2 Μαΐου 1935 ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Σοβιετική Ένωση και υπογράφει σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας στις 16 Μαΐου. Αντίθετα, στις 18 Ιουνίου του 1935, η Βρετανία αποδείχτηκε πρόθυμος συνεργός του φασισμού επικυρώνοντας ένα σύμφωνο κατόπιν διμερών διαπραγματεύσεων, το οποίο έδινε στην Γερμανία το δικαίωμα να δημιουργήσει πολεμικό ναυτικό μεγέθους ίσου με το 35% του βρετανικού πολεμικού ναυτικού καθώς και στόλο υποβρυχίων ίσον με εκείνον της Βρετανίας.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας η φασιστική κυβέρνηση της Γερμανίας προβαίνει στην εξής ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση του Γερμανικού Ράιχ αναγνωρίζει μόνη της την υψίστη σημασία της ύπαρξης και κατά συνέπεια το δικαίωμα της κυριαρχίας στη θάλασσα για να προστατευθεί η Βρετανική Αυτοκρατορία, όπως ακριβώς, από την άλλη μεριά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να προστατεύσουμε την δική μας ύπαρξη και ελευθερία»

Η Γαλλία αντέδρασε με οξύτητα μια και η Γερμανία με αυτήν την συμφωνία θα έφτανε να διαθέτει ναυτικές δυνάμεις ίσες με τις γαλλικές. Όμως τα συμφέροντα της Βρετανίας στην αποικιακή αυτοκρατορία της και στην εξεγερμένη πετρελαιοφόρα περιοχή της Άπω Ανατολής, εντελώς αντίθετα από τα συμφέροντα της Γαλλίας, μαζί με την παράφορη ανησυχία της για την «κομμουνιστική απειλή», δημιουργούσαν άμεσο πλεονέκτημα για την φασιστική Γερμανία. Έγινε έτσι φανερό στον Χίτλερ ότι μπορούσε να περιμένει πλούσια συγκομιδή μια και το πλαίσιο μιας σιωπηρής συμμαχίας με την Βρετανία είχε τεθεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα προπολεμικά χρόνια η φασιστική Γερμανία με την «ιδεολογία» του σατανικού «εβραιομπολσεβικισμού» που την συνόδευε, του σφοδρού αντικομουνισμού δηλαδή, φαινόταν σε έναν οποιονδήποτε παρατηρητή μια σταθερή και ανθούσα οικονομία που ταυτόχρονα διέθετε μια δημοφιλή κυβέρνηση που πολλά από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της φαινόταν ιδιαίτερα ελκυστικά μια και είχε τσακίσει το κίνημα των αναρχικών και κομμουνιστών και είχε εξολοθρεύσει τα συνδικάτα έτσι ώστε οι καπιταλιστές να είναι ξανά αφέντες στα σπίτια τους. Ευτυχισμένος ο Krupp, στις 26 Γενάρη 1934 σε ομιλία του τόνισε:
«Ο Εθνικοσοσιαλισμός απελευθέρωσε τον Γερμανό εργάτη από τη μέγγενη ενός δόγματος (σ.σ. του κομμουνισμού) που ήταν βασικά εχθρικό τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Ο Αδόλφος Χίτλερ επέστρεψε τον εργάτη στο έθνος του. Τον μετέτρεψε σε πειθαρχημένο στρατιώτη της εργασίας και συνεπώς σύντροφό μας (σ.σ. των βιομηχάνων!)»

Ακόμα, και στο Λονδίνο υπήρχαν ναζιστικές λέσχες και μερίδα της Δεξιάς της Βρετανίας υποστήριξε ανοικτά το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας. Είχαν φτάσει μάλιστα στο σημείο να κάνουν και παρελάσεις στους δρόμους του Λονδίνου στα πρότυπα των Γερμανικών ταγμάτων ασφαλείας. Με την αμέριστη οικονομική συμπαράσταση μεγάλου μέρους της άρχουσας τάξης του Λονδίνου μα και των απόστρατων αξιωματικών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ιδρύθηκαν οι «Βρετανοί Φασίστες» (British Fascists), οι «Εθνικοί Φασίστες» (National Fascisti), η «Αυτοκρατορική Φασιστική Λίγκα» (The Imperial Fascist League), η «Βρετανική Ένωση των Φασιστών» (The British Union of Fascists) και η «Εθνικοσοσιαλιστική Λίγκα» (The National-Socialist League).

Ηγετική μορφή των φασιστικών αυτών οργανώσεων αναδείχτηκε ο σερ Όσβαλντ Μόσλι, ο οποίος είχε παντρευτεί τον Οκτώβριο του 1936 στο Βερολίνο, με κουμπάρο τον Γκέμπελς, παρουσία του Χίτλερ. Η ίδρυση όλων αυτών των οργανώσεων ήταν η απάντηση της Βρετανικής Δεξιάς, που είχε απήχηση στα μεσαία στρώματα, στη ραγδαία άνοδο του Εργατικού Κόμματος. Γι αυτό και ο φασίστας ηγέτης Oswald Mosley και οι φασιστικές οργανώσεις έχαιραν της υποστήριξης και του σεβασμού της εφημερίδας «Daily Mail» και του ιδιοκτήτη της, λόρδου Rothermere, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον φασισμό : «αναγέννηση της Γερμανίας ως έθνους» και τους καλωσόριζε τους ναζιστές στην εξουσία διότι : «Δημιουργούν ένα ανάχωμα ενάντια στον μπολσεβικισμό».


Ηγετική μορφή των φασιστικών αυτών οργανώσεων αναδείχτηκε ο σερ Oswald Ernald Mosley


Λόρδος Rothermere ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Daily Mail» with Hitler


Η συντηρητική πολιτική τάξη της Βρετανίας κατά το μάλλον ή το ήττον ήσαν διατεθειμένοι να συμμαχήσουν σε ότι κι αν φάνταζε στα μάτια τους αντικομουνιστικό. Ο John Buchan διαπρεπής συντηρητικός Tory, Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά, πρώτου Βαρόνου του Τουήντσμιουρ και διορισμένος από τον βασιλιά Γεώργιο Ε΄ Λόρδος Βασιλικός Επίτροπος της Συνόδου της Εκκλησίας της Σκωτίας έγραφε:
 «Εάν δεν υπήρχε το τολμηρό πείραμα του φασισμού, η δεκαετία μας (του 1930) δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρχε καρποφόρος από άποψη εποικοδομητικής διακυβέρνησης».


Mussolini - Mosley


Η Βρετανία έθεσε εκτός νόμου τις φασιστικές οργανώσεις μόνο όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος με τη Γερμανία. Αντίθετα ο κοινοβουλευτισμός στην Αγγλία χρησιμοποίησε ξεχασμένους μεσαιωνικούς νόμους σε όλη την διάρκεια του μεσοπολέμου ενάντια στην κομμουνιστική δραστηριότητα, στο ισχυρό αντιμιλιταριστικό κίνημα που δρούσε εκείνη την εποχή στην χώρα μιας και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε ξεχαστεί αλλά και σε όποιο κίνημα της οργανωμένης εργατικής τάξης απειλούσε την Βρετανική ευταξία της κοινωνίας.

Δεν πρέπει να αμελούμε ότι εκείνα τα χρόνια ο κομμουνισμός δεν ήταν κάτι αόριστο, ένα «φάντασμα πάνω από την Ευρώπη» ή μια ουτοπία. Ήταν μια πραγματικότητα, ήταν μια εφαρμόσιμη ιδέα, ήταν μια πολιτική παράμετρος, ήταν πέρα από το εθνικό. Ήταν παρών στο γενικό, στο Παγκόσμιο. Ο κομμουνισμός ως πρόταση ή ως απειλή βρισκόταν πλέον στην κεντρική σκηνή της Ευρώπης.

Η Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή έχοντας επίγνωση της διεθνούς απομόνωσής της, της επισφαλούς και ανασφαλούς θέσης της και γνωρίζοντας ότι η μελλοντική πολεμική αντιπαράθεση θα αναπτύσσονταν χωρίς τον παράγοντα ιδεολογία, εγκατέλειψε την θέση της παγκόσμιας επανάστασης και στην θέση της υιοθέτησε την αναχαίτιση του φασισμού με προσήλωση στην δημιουργία λαϊκών μετώπων σε συμμαχία με αστικές δυνάμεις.

Η 3η Διεθνής από το 1935 διακήρυττε ότι ο μοναδικός «ρεαλιστικός» στόχος για το κομμουνιστικό κίνημα ήταν η υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής αστικής δημοκρατίας από το φασισμό. Τα λαϊκά μέτωπα θα συμπεριελάμβαναν χωρίς όρους, όλους εκείνους που ανεξάρτητα από ιδεολογίες και πολιτική τοποθέτηση θεωρούσαν το φασισμό πρωταρχικό κίνδυνο.

Και η ανησυχία των Βρετανών μεγάλωσε όταν η συμμαχία των λαϊκών μετώπων ενάντια στο φασισμό πήρε σάρκα και οστά στην Γαλλία και στην Ισπανία όπου κατάφερε να ενώσει ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων.

Τα Λαϊκά Μέτωπα και η διπλωματική αλληλουχία του χάους

Η κυβέρνηση του Ισπανικού Λαϊκού Μετώπου σχηματίστηκε στις 16 Φλεβάρη του 1936, όταν κέρδισε τις γενικές εκλογές. Στο Μέτωπο συμπεριλαμβάνονταν το κεντροδεξιό κόμμα Δημοκρατική Ένωση, η Δημοκρατική Αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, με την θρυλική μορφή της Ντολόρες Ιμπαρούρι ή Πασιονάρια να κυριαρχεί, το POUM, το Ελευθεριακό Κίνημα, με κυριότερο εκφραστή την Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας των αναρχοσυνδικαλιστών Χοάν Πεϊρό, του θρυλικού Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, και Γκαρθία Ολιβέρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία, κομμουνιστές, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί δεξιοί, σοσιαλδημοκράτες και αναρχικοί συμμάχησαν για να υπερασπιστούν τους αστικούς θεσμούς, κατάσταση βέβαια αμφιρρέπουσα που δεν θα κατόρθωνε να διαρκέσει πολύ.


Ισπανικό Λαϊκό Μέτώπο 1936


Αμέσως μετά τις εκλογές μοναρχικοί στρατιωτικοί, φασίστες, γαιοκτήμονες, ολιγάρχες του πλούτου με ηγέτη τον δηλωμένο φασίστα Henry Deterding, και το Βατικανό με την πανίσχυρη τράπεζα του «Ουρκίχο», όλοι αυτοί αποφάσισαν να συντρίψουν το Λαϊκό Μέτωπο. Ο Henry Deterding ήταν επικεφαλής της Royal Dutch Shell-Co. Η Ισπανία μπορεί να μην είχε πετρέλαιο, είχε όμως εκεί τα διυλιστήρια της η Βρετανική Shell. Επίσης τα μεταλλεία της Ισπανίας τα διαχειρίζονταν η γερμανική εταιρία Rheinische Metalwerke Dosseldorf, και επενδύσεις είχαν η Siemens και η Halske. Όλοι αυτοί αφού δεν μπόρεσαν να απαγορέψουν τις εκλογές είπαν να ψάξουν για προστάτες που να ταυτίζονται με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους.


Στιγμιότυπο από την κηδεία του Henry Deterding (επικεφαλής της Royal Dutch Shell-Co)


Ένα μήνα μετά τις εκλογές στην Ισπανία, τον Μάρτη του 1936, τα γερμανικά στρατεύματα, που πιο πολύ έμοιαζαν με προσκόπους που κάνουν παρέλαση παρά με στρατιωτική δύναμη κρούσης, κατέλαβαν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Ρηνανίας, και ο Μουσολίνι ανακοινώνει την κατάληψη με την βοήθεια των αερίων μουστάρδας, της Αιθιοπίας έπειτα από οχτώ μήνες πολέμου.

Χαλαρή η αντίδραση από την Κοινωνία των Εθνών που καταδίκασε την επίθεση της Ιταλίας στην Αιθιοπία και επέβαλε λέει κυρώσεις που δεν απαγόρευσαν την πώληση πετρελαίου ή το κλείσιμο των στενών της Διώρυγας του Σουέζ που ελέγχονταν από τη Βρετανία.

Όσο για την στρατικοποίηση της Ρηνανίας επικράτησε σιγή ασυρμάτου, κάτι που επέτρεψε στον Χίτλερ να μετατρέψει σε θρίαμβο την κατάκτησή της. Ωστόσο ο Χίτλερ έγραψε: «Αν οι Γάλλοι είχαν απλά προελάσει μέσα στην Ρηνανία θα έπρεπε να αποσυρθούμε με την ουρά κάτω από στα σκέλια» (mit Schimpf und Schande, στο πρωτότυπο.)


Η "εισβολή"? στη Ρηνανία


Την ίδια ώρα, η Γαλλία διέτρεχε τον κίνδυνο διολίσθησης προς μια φασιστική κυβέρνηση που όμως ανακόπηκε από τον Ιούνιο του 1936 όταν σχηματίστηκε κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου με τη συμμετοχή κομμουνιστών και σοσιαλιστών. Πρωθυπουργός ανέλαβε ο σοσιαλιστής Λεόν Μπλούμ που τύγχανε να είναι Εβραίος. Αυτό έκανε τον Χίτλερ να νιώθει περικυκλωμένος από τον «εβραιομπολσεβικισμό» και την Βρετανία να εντείνει την πολιτική κατευνασμού των φασιστών.

Στις 16 Ιουλίου 1936 μια μέρα πριν την τελετή έναρξης της αντιφασιστικής ολυμπιάδας «Ολυμπιακοί των Λαών», εκδηλώνεται στην Ισπανία το κληρικο-φασιστικό πραξικόπημα του Φράνκο με την ουσιαστική ή έμμεση στήριξη όλων των Δυτικών κρατών της Ευρώπης.


Ισπανία 1936, αντιφασιστική ολυμπιάδα «Ολυμπιακοί των Λαών»


Στις 25 Οκτωβρίου 1936 υπογράφεται στο Βερολίνο ιταλογερμανική συμφωνία για το διαχωρισμό των σφαιρών οικονομικής επιρροής στα Βαλκάνια και στο λεκανοπέδιο του Δούναβη, για κοινό αγώνα εναντίον της Δημοκρατικής Ισπανίας και αναγνώριση της ιταλικής κατάληψης της Αιθιοπίας από την Γερμανία. Έτσι συγκροτείται ο άξονας Ρώμης – Βερολίνου όπως έθεσε το ζήτημα ο Μουσολίνι.

Έτσι, Χίτλερ, Μουσολίνι μα και ο χωροφύλακας των Βρετανών στην Ιβηρική χερσόνησο Ολιβέιρα Σαλαζάρ, φασίστας και δικτάτορας της Πορτογαλίας, στέλνουν στρατό, αεροπορία, πυροβολικό και ναυτικό στον φασίστα Φράνκο, που δεν διέθετε ούτε φτερό αεροπλάνου, αφενός γιατί μια ήττα της δημοκρατικής Ισπανίας θα αποτελούσε στα μάτια τους ήττα του κομμουνισμού και αφετέρου θα έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από την Γαλλία του «εβραιομπολσεβίκου» Λεόν Μπλουμ. Ταυτόχρονα θα εδραίωναν το κύρος της φασιστικής ιδεολογίας.

Η Γερμανία έστειλε την λεγεώνα «Κόνδωρ» με 6 χιλιάδες άνδρες με θωρακισμένα άρματα, πυροβολικό και αεροπορικές μονάδες της Λουφτβάφε. Πενήντα χιλιάδες άντρες οι Ιταλοί με 763 αεροπλάνα και 2000 πυροβόλα και είκοσι χιλιάδες άνδρες, την φασιστική λεγεώνα Viriatos, η Πορτογαλία.

Ο Μπλουμ θέλησε να βοηθήσει την Ισπανία αλλά προσέκρουσε στις προκαταλήψεις των αντικομουνιστών δεξιών μέσα στην χώρα του μα και διπλωματικά στην απέχθεια και στην εχθρότητα των Βρετανών για οτιδήποτε φάνταζε στα μάτια τους κομμουνιστικό.

Η Βρετανία ακολουθούσε το δόγμα της μη επέμβασης ακόμα και διπλωματικά μια και είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, κλείνοντας ταυτόχρονα τα μάτια στην στρατιωτική επέμβαση των Γεμανοιταλών φασιστών ενάντια σε ένα κράτος και στην νόμιμη κυβέρνησή του και δεν δέχτηκε ακόμα και να συζητηθεί το θέμα στην Κοινωνία των Εθνών κρατώντας ταυτόχρονα την Σοβιετική Ένωση, παρά τις εκκλήσεις της, σε διπλωματική απομόνωση. Διότι αυτό που ενδιέφερε την Βρετανία, ήταν όχι όσα συνέβαιναν στην Ισπανία στην Γερμανία ή στην Ιταλία αλλά το πώς να κρατήσει ακέραιη την παγκόσμια αποικιακή αυτοκρατορία της.

Στις 5 Νοεμβρίου του 1936 ο Ουίστον Τσώρτσιλ απαντώντας στις εκκλήσεις του διπλωματικού σώματος της Σοβιετική Ένωσης και του Πρεσβευτή της στο Λονδίνο Ιβάν Μαίσκι του δηλώνει:
«…Εν πάση περιπτώσει γιατί να φιλονικούμε. Θα παρέλθει μια εβδομάδα και όλη αυτή η δυσάρεστη ισπανική υπόθεση θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Έχετε δει τις ανταποκρίσεις στις σημερινές εφημερίδες; Σε μια δυο μέρες ο Φράνκο θα βρίσκεται στην Μαδρίτη και τότε ποιος θα θυμάται την Ισπανική Δημοκρατία…» ( M. Blinkhorn, Democracy and Civil War inSpain. Λονδίνο 1988 σελ.31.)

Βλέπετε, τα φασιστικά στρατεύματα του Φράνκο, προβλεπόταν ότι θα έφταναν στη Μαδρίτη σε καμιά βδομάδα και όλα αυτά τα ενοχλητικά γεγονότα θα ξεχνιόταν πολύ γρήγορα. Επίσης ο Τσώρτσιλ, που ακόμα δεν είχε καταλάβει την απειλή του φασισμού ενάντια στην κυριαρχία της αυτοκρατορίας της Βρετανίας, στην δημόσια αρθογραφία του επαινούσε τον Μουσολίνι και τον Χίτλερ ως προτιμότερους από το φάσμα του κομμουνισμού και θεωρούσε τον φασισμό «υποσχόμενο ιδεολογικό αποκούμπι για τις απεγνωσμένες μάζες των ανέργων».
Τα γεγονότα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως πίστευαν οι οργανωτές του Ισπανικού φασιστικού πραξικοπήματος. Το κοινωνικό βάθος της Ισπανικής κυβέρνησης, η αποφασιστικότητα των υπερασπιστών της, μα και η αλληλεγγύη των αντιφασιστών όλων των ευρωπαϊκών χωρών σκόρπισε ανησυχία στις κυβερνήσεις. Η βρετανική κυβέρνηση θεωρούσε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ισπανίας ως το πρώτο στάδιο «κερενσκισμού» στην πορεία «μπολσεβικοποίησης» της.

Η Σοβιετική διπλωματία και η Κομμουνιστική Διεθνής ζητάει συμμάχους για τον ερχόμενο πόλεμο και γι αυτό δίνει στις αστικές δημοκρατίες εγγύηση ότι αντικειμενικός στόχος τους δεν είναι η κοινωνική επανάσταση. Η στάση και θέση αυτή των κομμουνιστών αντανακλούσε την σκόπιμη μετακίνηση από την θέση της επανάστασης στην θέση της συνεργασίας με τον αστικό κόσμο απέναντι στον φασισμό γιατί αυτό υπαγόρευε η λογική σε συνθήκες πολέμου.

Γι αυτό και η σπονδυλική στήλη της προσπάθειας της Ισπανικής νομίμως εκλεγμένης κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φασιστικό πραξικόπημα, ήταν η Σοβιετική Ένωση και η Κομμουνιστική Διεθνής που είχε κινητοποιήσει όλα τα ικανά στελέχη της-ο Τίτο οργάνωσε τις Διεθνείς Ταξιαρχίες, ο Παλμίρο Τολιάττι καθοδηγούσε το μικρό και άπειρο Ισπανικό Κομμουνιστικό κόμμα, ο Κόνεφ ο Ροκοσόφσκι ο Βορονόφ συνέβαλλαν στην οργάνωση του στρατού των υπερασπιστών της Δημοκρατίας- και ολόψυχα έστειλε άνδρες και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ωστόσο τζάμπα πήγε η καταστολή των δυνάμεων που γύρευαν την κοινωνική επανάσταση γιατί παρόλα αυτά, η συντηρητική Βρετανία είχε την πεποίθηση ότι η καλύτερη από όλες τις λύσεις ήταν ένας γερμανο-ρωσικός πόλεμος που θα εξασθενούσε ή θα κατέστρεφε και τους φασίστες και τους κομμουνιστές.

Η ήττα του κομμουνισμού δεν ήταν καθόλου άσχημη ιδέα. Και το 1936, το αίμα που χύνονταν στην Ισπανία έκανε αυτήν την προοπτική στα μάτια των Βρετανών όλο και πιο ορατή και τα έσοδα των πολεμικών βιομηχανιών της πιο μεγάλα, μια και η Βρετανία πουλούσε βιομηχανικό υλικό και μηχανές αεροπλάνων στην Γερμάνια και νοιάζονταν να συνεχίσει τον πόλεμο ο Χίτλερ στην Ισπανία και για οικονομικούς λόγους.

Την ίδια ώρα στην Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, θαυμαστή της Αρχαίας Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν Ολυμπιακοί Αγώνες από την 1η έως τις 16 Αυγούστου 1936. Για πρώτη φορά, η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία και μεταφέρθηκε με λαμπαδηδρόμους ως το Βερολίνο. Ήταν μια απόφαση του εξέχοντος Ναζί, Γκέμπελς, στηριγμένη σε μια ιδέα του ναζί Κάρλ Ντίεμ. Τις σχεδόν 4000 δάδες κατασκεύασε η εταιρεία Krupp και έκαιγαν εμπρηστικό μαγνήσιο. Μια πυριφλεγής ύλη που εφηύραν Γερμανοί χημικοί.

Την φλόγα άναψαν Ελληνίδες παρθένες μπροστά στους εικονολήπτες της φασιστικής «Ολυμπιακής εταιρείας κινηματογράφησης» την οποία διεύθυνε η Λένι Ρίφεσταλ. Η φλόγα άναψε με τη βοήθεια ενός ειδικού κοίλου κατόπτρου κατασκευασμένο για την περίσταση από την γερμανική εταιρεία οπτικών συστημάτων Zeiss.


H Λένι Ρίφενσταλ τοποθετεί τις παρθένες στο σωστό κάδρο για την κινηματογράφηση


Επίσημος χορηγός των φασιστικών ολυμπιακών αγώνων ήταν η… Coca-Cola.


Γι αυτό και ο γραμματέας της «Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής» Φρεντερικ Ράμπιεν ανακοίνωσε τα εξής: «Οι Γερμανοί δεν κάνουν διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων… Οι Εβραίοι αποκλείονται επειδή δεν είναι αρκετά καλοί αθλητές. Γιατί άλλωστε δεν υπάρχουν στον κόσμο ούτε δώδεκα Εβραίοι ολυμπιακού διαμετρήματος;»

Μπροστά σε αυτά τα μεγαλεία, κανένα δημοκρατικό έθνος δεν έκανε καμία νύξη για την Ισπανία μα ούτε και για τα στρατεύματα των φασιστών που τσάκιζαν μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Η συμμετοχή 49 εθνών μαζί με τις αποικίες και 3.961 αθλητών στους αγώνες του Βερολίνου, αποτέλεσε ρεκόρ συμμετοχής. Απουσίαζε μόνο η Σοβιετική Ένωση και η Ισπανία. Αλλά ποιός τις λογάριαζε;

Πάντως η πρώτη Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στις 20 Ιουλίου 1936 και η λαμπαδηδρομία μέχρι το Βερολίνο δεν ήταν καθόλου ανέφελη.

«Στην Ελλάδα είχε ήδη εγκατασταθεί το αστυνομικό κράτος του Μεταξά που επρόκειτο να κηρύξει τη δικτατορία του τρεις μέρες μετά την επίσημη έναρξη των Αγώνων του Βερολίνου. Το ΚΚΕ είχε καταγγείλει ότι «ο χιτλερισμός στη χώρα μας αποβλέπει στην πολιτική του επέκταση» και πάει να καλύψει «τους ληστρικούς υποδουλωτικούς του σκοπούς κάτω από την εκπόρνευση της Ολυμπιακής Ιδέας!» («Ριζοσπάστης», 28/6/36).Η ελληνική Αριστερά υποστήριζε εκείνη την περίοδο τη Λαϊκή Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης που διοργανωνόταν ως δημοκρατικό αντίβαρο στη ναζιστική φιέστα, και ορισμένοι γνωστοί Ελληνες αθλητές είχαν δηλώσει αυτή τους την προτίμηση, με βαρύ προσωπικό τίμημα. Σχετικό είναι το ρεπορτάζ «Οι Ελληνες αθλητές δεν πρέπει να πάνε στη Χιτλερία!» («Ριζοσπάστης», 29/6/36), όπου διατυπωνόταν η ακριβής πρόβλεψη ότι «οι Ολυμπιακοί του Βερολίνου, παρά το καμουφλάρισμά τους, αποτελούν μια επιχείρηση εθνικοσοσιαλιστικής προπαγάνδας, της χειρότερης ποιότητας».Αυτή η αντίδραση του ΚΚΕ δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης καταγράφει την απόφαση της Κ.Ε. της ΟΚΝΕ να μη φτάσει η Ολυμπιακή Φλόγα στη ναζιστική χιτλερική Γερμανία: «Κάλεσε όλες τις οργανώσεις της, απ' όπου θα περνούσε η Φλόγα, να τη σβήσουν στον ελληνικό χώρο, και δήλωσε ότι η οργάνωση που θα κατάφερνε να σβήσει την Ολυμπιακή Φλόγα θα έπαιρνε ειδικό βραβείο» («ΟΚΝΕ 1922-1943», εκδ. Σύγχρονη Εποχή - Οδηγητής, Αθήνα 1989, σ. 223-4).

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και σχετική αφήγηση του Κώστα Λουλέ γα το πέρασμα της Φλόγας από τη Λάρισα:
«Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περνούσε και μέσα από τη Λάρισα. Γι' αυτό, τόσο η Επιτροπή Περιοχής όσο και η Αχτίδα της ΟΚΝΕ Λάρισας κινητοποίησαν όλες τις δυνάμεις τους ώστε να σβηστεί η Φλόγα. Υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες επιτυχίας του εγχειρήματος. Συγκροτήθηκαν τρία συνεργεία που θα δρούσαν. Η πρώτη προσπάθεια θα γινόταν έξω από το Νεκροταφείο, η δεύτερη στη γέφυρα του Πηνειού και η τρίτη στη Γιάννουλη.
Ο δρομέας που θα περνούσε τη Λάρισα ήταν ο τότε ποδοσφαιριστής Θανάσης Τσουρέλης. Στην κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ο σκοπός μας, παρά τα μέτρα που είχαμε πάρει, δεν πέτυχε, γιατί η Ασφάλεια τρεις μέρες πριν από τη μέρα που θα περνούσε η Ολυμπιακή Φλόγα, έκανε προληπτικές συλλήψεις.
Συνέλαβε περίπου 70-80 άτομα. Ακόμα, έπιασε και άτομα που δεν είχαν καμιά σχέση με την ΟΚΝΕ, για να τρομοκρατήσει τον κόσμο. Με το μέτρο αυτό, αποδεκάτισε και αποδυνάμωσε την οργάνωσή μας κι έτσι κατάφερε να ματαιώσει τα σχέδιά μας»

Η αλήθεια είναι ότι και από άλλες χώρες, από όπου πέρασε η Φλόγα του 1936 υπήρξαν αντιδράσεις. Και πρώτα-πρώτα στη Γιουγκοσλαβία, όπου είχε αναπτυχθεί ένα σημαντικό δημοκρατικό κίνημα κατά των Αγώνων, με αποκορύφωμα τη διακήρυξη των 100 επιφανέστερων αθλητών της χώρας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτικα στις 5 Απριλίου 1936, έπειτα από μια πραγματική μάχη των δημοσιογράφων της που κατόρθωσαν να ξεγελάσουν τη λογοκρισία.

Κατά μήκος της διαδρομής της Φλόγας πραγματοποιήθηκαν πολλές αντιναζιστικές διαδηλώσεις. Στην Μπάνια Λούκα επενέβη βίαια η αστυνομία για να σώσει την Ολυμπιακή Δάδα.

Αντιναζιστικές εκδηλώσεις συνόδευσαν το πέρασμα της Φλόγας και από την Τσεχοσλοβακία. Ειδικά στην Πράγα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί Γερμανοί πολιτικοί εξόριστοι δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια και η Φλόγα έσβησε.» («Σβήστε τη Φλόγα!» Ελευθεροτυπία, 22/3/2008 )

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1936, o Γιόζεφ Γκέμπελς επισκέφτηκε επισήμως την Ελλάδα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μάγδα, για να παρακολουθήσει τους Βαλκανικούς Αγώνες και για να συναντηθεί με τον φασίστα Μεταξά. Ο Γκέμπελς δήλωσε:
«Ότι οι κομμουνισταί ήσαν ολίγοι εις την Ελλάδα και είχαν μόλις 15 βουλευτάς εις την Βουλήν (προ φασισμού) δεν έχει καμμίαν σημασίαν, δεδομένου ότι ένας αποφασισμένος κομμουνιστής αξίζει δέκα αναποφάσιστους αστούς. Η βιαιότης και η αποφασιστικότης υπερισχύουν πάντοτε, όχι ο αριθμός. Αυτά τα γνωρίζομεν ημείς εις την Γερμανίαν από καιρού»....


20 Σεπτεμβρίου 1936 Γκέμπελς - Μεταξάς


Ωστόσο στο περιθώριο των ολυμπιακών αγώνων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Χίτλερ με τον υπουργό Αεροπορίας της Βρετανίας λόρδο Londonderry. Η κουβέντα τους είχε θέμα «την αυξανόμενη απειλή του κόσμου από τον μπολσεβικισμό» και συζήτησαν και την προοπτική ενός πολέμου μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Ιαπωνίας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1936 ο ηγέτης των Βρετανών φιλελευθέρων και πρώην Πρωθυπουργός David Lloyd George μετά από μια τρίωρη επίσημη συνάντηση με τον Χίτλερ, ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνει:
 «…Τρομερά, τρομερά εντυπωσιασμένος και πεπεισμένος ότι ο Γερμανός ηγέτης είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος (…) Ευχόμουν μόνο να είχαμε και εμείς ένα τέτοιο άνθρωπο με τις υπέρτατα ποιοτικές ικανότητες του, επικεφαλής των κρατικών μαςυποθέσεων» ( Martin Gilbert : Britain and Germany between the wars. London 196 4 σελ 102).


1936 ο ηγέτης των Βρετανών φιλελευθέρων και πρώην Πρωθυπουργός David Lloyd George με τον Χίτλερ


Το αίμα εξακολουθεί να ρέει στην Ισπανία…

Στις 3 Νοεμβρίου του 1936 ο σοβιετικός διπλωμάτης Ιβάν Μαίσκι συνόψισε προφητικά, σε ένα υπόμνημα του στον υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας Άντονι Ίντεν, την παγκόσμια σημασία του Ισπανικού εμφυλίου:

«Εάν κερδίσει ο Φράνκο το αποτέλεσμα θα επευφημείτο από την Γερμανία και την Ιταλία ως μια μεγάλη νίκη για της ίδιες…. Η ενθάρρυνση της Γερμανίας και της Ιταλίας θα ήταν τέτοια που θα έφερνε πιο κοντά την ημέρα κατά την οποία μια άλλη ενεργός επιδρομή θα γινόταν-τούτη την φορά στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.» (Documents on British Foreign Policy 1919-1939 Λονδίνο 1979 σελ 348)

Μα ότι και να λέγανε οι Σοβιετικοί -που γνώριζαν ότι για τον Χίτλερ η Ισπανία ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός στην πορεία του για την κατάκτηση της Ευρώπης- στους Βρετανούς, οι τελευταίοι έμεναν πιστοί στο δόγμα της «μη επέμβασης» αλλά ταυτόχρονα αποδέχονταν την παρουσία ναζιστικών και ιταλικών φασιστικών στρατευμάτων στην Ισπανία.
Είπαμε, ο εχθρός ήταν ο κομμουνισμός.

Στις 27 Νοεμβρίου του 1936, η Γερμανία υπέγραψε μαζί με την Ιαπωνία σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας και το σύμφωνο κατά της Κομιντέρν. Το αντικομμουνιστικό σύμφωνο.

Το σύμφωνο υπέγραψαν αργότερα οι χώρες: Ιταλία, Ουγγαρία, Μαντζουρία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Δανία, Κίνα του Νανκίν και η Φιλανδία. Πέντε χρόνια μετά τη συγκρότηση του αντικομμουνιστικού συμφώνου, στις 25 Νοεμβρίου 1941, σε μια λαμπρή τελετή, αφιερωμένη στις χώρες που συγκροτούσαν το σύμφωνο, ο φασίστας υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φον Ρίμπεντροπ έλεγε τα εξής ως προς τις προθέσεις του φασισμού: «Με τους αντιπροσώπους των κρατών τούτων, τα οποία αγαπούν την τάξιν, (…. ) εκυρώσαμεν ένα ιερόν σύμφωνον εναντίον του κομμουνισμού, το οποίο εκφράζει τη θέλησιν των λαών των, όπως συνεργασθούν μέχρι τελειωτικής απολυτρώσεως των χωρών μας εκ του κομμουνισμού και όπως μη αναπαυθούν πριν ή παραμερισθή και το τελευταίον υπόλοιπον της φοβερωτάτης ταύτης πνευματικής ασθενείας της ανθρωπότητος».


Anti-Comintern Pact : Ribbentrop,Mussolini,Hotta,Ciano


Αυτά τα εντυπωσιακά συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, που με ακρίβεια οδηγούν στον όλεθρο, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Maxim Litvinov στις 4 Φεβρουαρίου 1937 καλεί σε επίσημη συνάντηση τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Μόσχα Joseph Davies και του δηλώνει ως άλλος Κάλχας:

«Η πολιτική του Χίτλερ δεν έχει αλλάξει σε τίποτα σε σχέση με αυτά που έγραφε στο Mein Kampf, ότι μέσα του κυριαρχεί η επιθυμία για την κατάκτηση στην Ευρώπη, ότι ο ίδιος (Litvinov) δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορούσε να αντιληφθεί πως μόλις ο Χίτλερ θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη θα καταβρόχθιζε και τα Βρετανικά νησιά» (JosephΕ. Davies: Mission to Moscow. Σελ.59.)

Και ο Davies συμπληρώνει: «φαινόταν πάρα πολύ ταραγμένος με την υπόθεση αυτή…»

Στις 28 Μαΐου 1937 ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας και μεγαλοβιομήχανος σιδήρου και χάλυβα, Στάνλεϊ Μπάλντουϊν (Stanley Baldwin) αποχωρεί και την θέση του καταλαμβάνει ο Arthur Neville Chamberlain. Ο Chamberlain ήταν μέλος στο «πολιτικό σαλόνι» της λαίδης Νάνση Άστορ (Nancy Witcher Langhorne Astor) που ονομάστηκε «ομάδα του Κλαίβεντεν» (Cliveden Set ) στην οποία μαζεύονταν οι αντιδραστικότεροι εκπρόσωποι του Συντηρητικού Κόμματος, μα αποτελούσε και τόπο συνάντησης επιφανών ατόμων των επιχειρήσεων όπου ανάμεσα σε ιππασία, τένις, κολύμβηση, κροκέ και ψάρεμα, καθόριζαν τις πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης Chamberlain.


Η ομάδα του Κλαίβεντεν


Στην «ομάδα του Κλαίβεντεν» που βασίλευε η λαίδη Άστορ μπήκαν οι βάσεις της Βρετανικής πολιτικής του κατευνασμού των φασιστών. Από το 1938, ο νεοδιορισθείς Πρέσβης των ΗΠΑ στο Λονδίνο, αντισημίτης και θιασώτης της πολιτικής του κατευνασμού Joseph P. Kennedy είναι μόνιμος θαμώνας του σαλονιού της Άστορ. Το σαλόνι της λαίδης Νάνση Άστορ ήταν το κυριότερο προπύργιο του βρετανικού αντικομουνισμού και εκλάμβαναν τον Αδόλφο Χίτλερ ως μια ευπρόσδεκτη λύση στο «παγκόσμιο πρόβλημα του κομμουνισμού».


Από αριστερά: Lord Halifax, Welles, Neville Chamberlain, Joseph P. Kennedy, London, 1940


Εκεί πιπιλούσανε με ξεχωριστή απόλαυση το ενδεχόμενο της αμοιβαίας αλληλοεξόντωσης Σοβιετικών και Γερμανών πάνω στο οποίο η βρετανική πολιτική βάσιζε το παιχνίδι του κατευνασμού.

Στις 9 Μαρτίου του 1938 στην Ισπανία τα Γερμανικά Ιταλικά και Φρανκικά φασιστικά στρατεύματα εξαπολύουν την μεγαλύτερη επίθεση τους ενάντια στα δημοκρατικά στρατεύματα. Δυο μέρες μετά, στις 11 Μαρτίου του 1938, οι εφημερίδες της Ευρώπης κατακλύζονται από την είδηση ότι οι κομμουνιστές ετοιμάζουν εξέγερση στην Αυστρία, μια «είδηση» που ανήγγειλε πρώτο το «Ράδιο Βερολίνο» και ως εκ θαύματος η Βέρμαχτ προσαρτά την χώρα στην Γερμανία.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Αυστρία είχε απαγορεύσει το ναζιστικό κόμμα από τον Ιούλιο του 1934 επειδή αυστριακοί φασίστες είχαν δολοφονήσει στις 25 Ιουλίου του 1934, τον τότε καγκελάριο της Αυστρίας Ένγκελμπερτ Ντόλφους.

Είχε όμως προηγηθεί η επίσκεψη στην Γερμανία του βασιλικού σφραγιδοφύλακα της Βρετανικής Κυβέρνησης, του αξιοθρήνητου λόρδου Halifax που αντιπαθούσε τους Σοβιετικούς γιατί ήταν «άθεοι», ο οποίος διαβεβαίωσε τον Χίτλερ ότι ο πρωθυπουργός Chamberlain και η Βρετανία δεν θα έκαναν τίποτα στην περίπτωση που η Γερμανία θα κινούνταν κατά της Αυστρίας. Επίσης διαβεβαίωσε τους φασίστες ότι τα θέματα της Τσεχοσλοβακίας και του Νταντσίχ «υπέκυπταν στην κατηγορία των πιθανών αλλαγών στην ευρωπαϊκή τάξη οι οποίες προβλέπεται να επέλθουν εν καιρώ».

Το «Anscluss» της Αυστρίας πριν το καταλάβουν οι αυστριακοί αποτελούσε μια πραγματικότητα διπλωματική. Θρίαμβος για την εξωτερική πολιτική των φασιστών. Γι αυτό σπεύδει και ο Αυστριακός αρχιεπίσκοπος και καρδινάλιος του Πάπα, Innitzer να διατρανώσει γραπτώς:

«Με τις ενέργειες του εθνοσοσιαλιστικού κινήματος στην Αυστρία θα αποκρουστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούσε ο άθεος μπολσεβικισμός ο οποίος θα κατέστρεφε τα πάντα. Χάιλ Χίτλερ» Άλλωστε ο ίδιος «..ο Πάπας Πίος ΙΑ΄ είχε από το 1933 κιόλας χαρακτηρίσει τον Χίτλερ «Μέγα» και οι καρδινάλιοι του τον εξυμνούσαν από τους άμβωνες…» (Κυριάκος Σιμόπουλος : Μυθοπλασία Όλες οι θρησκείες. Αθήνα 1999 σελ 230)


Οι σχέσεις ναζιστικής Γερμανίας και Βατικανού παγιώθηκαν από τον συνεπή αντικομουνιστή Καρδινάλιο και «Υπουργό Εξωτερικών» του Βατικανού Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli στις 20 Ιουλίου του 1933


Οι σχέσεις ναζιστικής Γερμανίας και Βατικανού παγιώθηκαν από τον συνεπή αντικομουνιστή Καρδινάλιο και «Υπουργό Εξωτερικών» του Βατικανού Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli στις 20 Ιουλίου του 1933, όταν υπέγραψε για λογαριασμό του Πάπα Πίου ΙΑ μαζί με τον φον Πάπεν, το περίφημο «κονκορδάτο» (Reichskonkordat). Μια συμφωνία όπου οι φασίστες του Χίτλερ εγγύονταν τα δικαιώματα της Ρωμαϊκής Εκκλησίας και της εξουσίας της Αγίας Έδρας παράλληλα με την απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητα του γερμανικού κλήρου της Καθολικής Εκκλησίας εναντίων του ναζιστικού καθεστώτος!


Reichskonkordat («ράϊχκονκορδάτο»)


Η συμφωνία (Reichskonkordat) για τον Χίτλερ και τον φον Πάπεν ήταν: «..ιδιαίτερα σημαντική στην ανάπτυξη της πάλης ενάντια στο διεθνή εβραϊσμό» και ότι το Βατικανό: «αναγνώριζε το γεγονός ότι η νέα Γερμανία έδινε μια αποφασιστική μάχη ενάντια στον μπολσεβικισμό».

Ο Eugenio Pacelli έγινε ο Πάπας Πίος ΙΒ από τις 2 Μαρτίου 1939 ως το θάνατό του το 1958.

Το όπλο του αντικομμουνισμού ήταν και είναι ακαταμάχητο. Στο πρόσωπο της φασιστικής Γερμανίας το Βατικανό έβλεπε τη δύναμη που θα συντρίψει τον «άθεο» κομμουνισμό.

Στο ίδιο πνεύμα με τον καρδινάλιο Innitzer, ο αμερικάνος πρέσβης στο Βερολίνο Χιου Γουίλσον το 1938 γράφει σε ένα υπόμνημα του στον Roosevelt :
«Ο αμερικανικός Τύπος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Εβραίων γι αυτό και τραγουδά ύμνους μίσους ενώ διεξάγονται προσπάθειες (στην Γερμανία) για να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον. Ο Χίτλερ είναι ο άνθρωπος που έχει ανασύρει τον λαό του από την ηθική και οικονομική απελπισία και έχει φέρει σε μια κατάσταση περηφάνιας και ευημερίας την οποία τώρα απολαμβάνουν». Και θεωρούσε τα φασιστικά προγράμματα «ως ένα ισχυρό εργαλείο για να αντισταθμιστεί η επιρροή των κομμουνιστών και να υποβαθμιστούν οι απαιτήσεις των εργατών για υψηλότερες αμοιβές-χρήματα τα οποία οι εργάτες θα σπαταλούσαν κατά κανόνα σε ηλίθιους σκοπούς»

Στις 17 Μαρτίου 1938, πέντε μέρες δηλαδή μετά την εισβολή των φασιστών στην Αυστρία, σε συνέντευξη του στο Διεθνή Τύπο ο υπουργός εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Λιτβίνοφ τόνισε προφητικά: «….Η βία που συντελέστηκε στο κέντρο της Ευρώπης, δημιουργεί καταφανή κίνδυνο, όχι μόνο για τις έντεκα χώρες που από δώ και πέρα συνορεύουν με τον εισβολέα, αλλά επίσης για όλα τα κράτη της Ευρώπης και όχι μονάχα της Ευρώπης. Η Τσεχοσλοβακία απειλείται πρώτη! Η σημερινή διεθνής κατάσταση θέτει ενώπιον όλων των κρατών και ιδιαίτερα των μεγάλων δυνάμεων το πρόβλημα της ευθύνης τους για την μελλοντική τύχη των λαών της Ευρώπης και όχι μόνο. Η Σοβιετική Ένωση είναι πρόθυμη να αρχίσει αυτοστιγμεί συνεννοήσεις με όλες τις δυνάμεις μέσα και έξω από την Κοινωνία των Εθνών, για άμεσα και πραχτικά μέτρα που υπαγορεύουν οι σημερινές συνθήκες»

Η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, οι «δημοκρατικές δυνάμεις» δηλαδή ούτε που σάλεψαν. Όπως γράφει ο Βρετανός στρατιωτικός ιστορικός σερ Μπάζιλ Λίντελ Χαρτ, : «Ο Χίτλερ ενθαρρύνθηκε ακόμη πιο πολύ από το συμβιβαστικό τρόπο, με τον οποίο οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας δέχτηκαν την εισβολή του (πραξικόπημα) στην Αυστρία και την ενσωμάτωση αυτής της χώρας στο Γερμανικό Ράιχ (….)Ακόμα μεγαλύτερη ενθάρρυνση έλαβε όταν άκουσε ότι ο Τσάμπερλεν και ο Χάλιφαξ είχαν απορρίψει τις ρωσικές προτάσεις, μετά απ' την εισβολή αυτή, (πραξικόπημα) να συναντηθούν και να συζητήσουν για ένα ομαδικό σχέδιο εξασφαλίσεως εναντίον της γερμανικής προωθήσεως.» ( Λ. Χαρτ: «Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σελ 10»)

Εν τω μεταξύ ο «κομμουνιστικός» πόλεμος συνεχίζεται στην Ισπανία. Στις 16 Απριλίου 1938 ο Chamberlain σε ρόλο «πρωθυπουργού της Ισπανίας» υπογράφει τριμερή συμφωνία με Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες όπου η Βρετανία αποδέχεται πλήρως την επέμβαση των φασιστών στην Ισπανία, την θεωρεί νόμιμη και με την σειρά τους οι φασίστες διαβεβαιώνουν ότι μετά το τέλος του πολέμου τα στρατεύματα τους θα αποχωρίσουν από την χώρα και εγγυώνται το απαραβίαστο του θαλάσσιου και εδαφικού καθεστώτος της Μεσογείου.

Ο Chamberlain αδιαφορούσε για τις εκφρασμένες διεκδικήσεις του Μουσολίνι που απαιτούσε νέα σύνορα με την Γαλλία ως τον ποταμό Βάρ. Αρκούσε η «Μεγάλη» Βρετανία να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα ενοχλούσε την στρατηγική της θέση στο μέχρι ακόμα και σήμερα, κτήμα της Γιβραλτάρ, μα και στην στρατιωτική βάση της στην Μάλτα. Παρόμοιες συμφωνίες παρασκηνιακά έγιναν και με τον φασίστα Φράνκο. Όλα αυτά πάνω στο πτώμα της δημοκρατικής Ισπανίας και στο όνομα της αντιμετώπισης του κομμουνιστικού κινδύνου. (Το γεγονός ότι η Βρετανία είχε διασφαλίσει από τα πριν του πολέμου τον έλεγχο της Ιβηρικής Χερσονήσου εξηγεί και το γεγονός της παραμονής των φασιστικών καθεστώτων του Φράνκο και του Σαλαζάρ στην εξουσία, και μάλιστα ανέγγιχτα, αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.)

Στην Γαλλία πρωθυπουργός είναι πια ο κρυπτο-φασίστας Daladier ο οποίος κλείνει τα σύνορα με την Ισπανία στις 13 Ιουνίου του 1938 δίνοντας την χαριστική βολή στον αγώνα της νόμιμης κυβέρνησης. Όμως οι μαχητές αντέχουν και κρατάνε απέναντι στις ορδές των φασιστών.


Προπαγανδιστική αφίσα των φασιστών που αναφέρει: «Νίκη της Ευρώπης, δική σου ευμάρεια»


Η Δολοφονία της Ιστορίας

Θα ακολουθήσουν γεγονότα που έστω και ακροθιγώς δεν μνημονεύτηκαν από αυτούς που θέλησαν να φτιάξουν μια αμιγώς ευρωπαϊκή ταυτότητα μνήμης που όρισε την 23η Αυγούστου ως ημέρα ενάντια του ολοκληρωτισμού και του κομμουνισμού. Έτσι με αυτήν την στρατηγική χειραγώγησης δεν αφήνουν περιθώρια για να συλλογιέται κανείς την ιστορία και τα ερωτήματα που αυτή θέτει. Οι φύλακες των ιστορικών γεγονότων, εξαιρετικά ευαίσθητοι με την σκοτεινή πλευρά των γεγονότων βάδισαν προς την λήθη. Για να σκοτώσουν την μνήμη!

Ο Chamberlain αφήνει ανεμπόδιστο τον Χίτλερ και τον σπρώχνει προς την Ανατολή. Προς την Σοβιετική Ένωση. Τρεφόταν από το μίσος του σε ότι έμοιαζε στα μάτια του κομμουνιστικό. Αποθέωση της πολιτικής αυτής ήταν η τετραμερής διάσκεψη στο Μόναχο, στις 29 Σεπτεμβρίου 1938. Οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, χωρίς τη συμμετοχή της Τσεχοσλοβακίας, αποφάσισαν μέσα σε λίγη ώρα τον διαμελισμό της τελευταίας. Άλλωστε η Τσεχοσλοβακία για τους Βρετανούς ανήκει στην κατηγορία των «απόμακρων χωρών που ελάχιστα γνωρίζουμε» (δηλώσεις Chamberlain). Ακόμα και η Πολωνία συμφώνησε με τον διαμελισμό μια και έβλεπε πιθανά εδαφικά οφέλη από τη μοιρασιά της Τσεχοσλοβακίας.


Chamberlain, Daladier, Hitler, Mussolini, and Ciano φωτογραφίζονται πριν υπογράψουν την Συμφωνία του Μονάχου.


Και πράγματι οι εμπνευστές του Μονάχου παραχωρούν την περιοχή του Teschen στην Πολωνία. Μια Πολωνία την οποία την εποχή εκείνη την κυβερνούσε μια κληρικοστρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών στηριζόμενη στο φανατικά αντισημιτικό φασιστικό κόμμα Endeks του Ρομαν Ντμόβσκι (Roman Dmowski). Μια Πολωνία που είχε απαγορεύσει ήδη από το 1935 την πρόσβαση των Εβραιών στην δευτεροβάθμια και ανώτατη εκπαίδευση καθώς και στο δημόσιο, απαγορεύοντάς τους ταυτόχρονα την άσκηση του ιατρικού και του νομικού επαγγέλματος. Από τις αρχές δε του 1939 η κληρικοστρατιωτική δικτατορία της Πολωνίας απαγόρευσε στους Εβραίους να ασκούν οποιοδήποτε ελεύθερο επάγγελμα οδηγώντας τους στην πείνα. Τα μέτρα αυτά αποτελούσαν το πολωνικό ισοδύναμο των χιτλερικών νόμων της Νυρεμβέργης.

Για να ξαναγυρίσουμε όμως στην συμφωνία του Μονάχου, το υπόλοιπο έδαφος της ταπεινωμένης Τσεχοσλοβακίας ως προς την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της εγγυόταν-τι ειρωνεία- οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, και της Ιταλίας. Ταυτόχρονα Τσάμπερλαιν και Χίτλερ υπογράφουν μια συμφωνία ότι του λοιπού δεν θα ξαναγινόταν πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας.


Ήταν μια σελίδα όλο κι όλο αυτό το σύμφωνο μη επίθεσης το οποίο ο Τσάμπερλαιν κουνούσε επιδειχτικά στο αεροδρόμιο του Λονδίνου όταν επέστρεψε από το Μόναχο, δηλώνοντας με καμάρι ότι «έφερε την ειρήνη του αιώνα»


Όμως ο Chamberlain στέλνει και μηνύματα στους φασίστες της Ισπανίας δηλώνοντας: «Σύντομα θα υπάρξει μια διευθέτηση στην Ισπανία κατά το πνεύμα της διευθέτησης του Μονάχου».( C. Bowers. My Mission to Spain.Watching the Rehearsal for World War 2.Λονδίνο 1954 σελ 393)

Και ο Μουσολίνι στο ίδιο πνεύμα με τον Chamberlain δηλώνει ότι η Ισπανική δημοκρατία « Θα υποκύψει σύντομα. Διότι η ήττα της Πράγας καθιστά αναπόφευκτη και την ήττα της Βαρκελώνης» ( Ciano”s Diary 19371938 London 1955 σελ 165.)
Στην Ισπανία οι δημοκρατικοί συνειδητοποιούν ότι είναι χαμένοι. Ότι Βρετανία και Γαλλία αδιαφορούν για τον φασισμό και ότι ουδόλως τους απασχολεί η δημοκρατία στην Ισπανία ή αλλού.

«Το αποτέλεσμα του ισπανικού πολέμου κρίθηκε και αποφασίστηκε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, τη Ρώμη, το Βερολίνο, πάντως όχι στην Ισπανία». Έγραψε ο Τζορτζ Όργουελ.
Στις 21 Σεπτέμβρη του 1938, ο Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Λιτβίνωφ, προέβη σε δημόσια δήλωση από το βήμα της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη βγάζοντας στην ουσία στην φόρα την συμφωνία που πρότεινε στην Βρετανία και που όπως γράφει ο Ουίστον Τσώρτσιλ -o οποίος μεταφέρει τα λόγια του Λιτβίνωφ- «έμεινε χωρίς απάντηση»:
« Η Τσεχοσλοβακία υφίσταται σήμερα την επέμβαση ενός γειτονικού κράτους, το οποίο δημόσια και με θορυβώδεις εκδηλώσεις, απειλεί εναντίον της επίθεση…. Ένα γεγονός τόσο σημαντικό όσον υπήρξε η εξαφάνιση της Αυστρίας άφησε ασυγκίνητη την Κοινωνία των Εθνών. Η σοβιετική κυβέρνηση, που έχει συνείδηση της σημασίας αυτού του γεγονότος, τόσο για το σύνολο της Ευρώπης όσο και για την Τσεχοσλοβακία την ίδια, και μάλιστα μετά το Ανσλους, ήλθε σε επίσημες συνεννοήσεις με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Επρότεινε στις δυνάμεις αυτές να αρχίσουν αμέσως συζητήσεις για τις πιθανές συνέπειες της προσαρτήσεως της Τσεχοσλοβακίας και να αποφασίσουν από κοινού την εφαρμογή προληπτικών μέτρων. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι δεν εξετιμήθη η πραγματική αξία της προτάσεως αυτής, ενώ αν εδίδετο συνέχεια στην πρότασή μας θα είχαμε απαλλαγεί από την αγωνία που κατέχει σήμερα πιεστικά τον κόσμο ολόκληρο….» Ουίν. Τσώρτσιλ: «2ος Παγκόσμιος Πόλεμος - Απομνημονεύματα», εκδόσεις: Ελληνική Μορφωτική Εστία, μετάφραση Α. Σαμαράκη, τόμος Α΄, σελ. 264265.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν η μόνη χώρα που τασσόταν σταθερά κατά του διαμελισμού της Τσεχοσλοβακίας και που δεν σταμάτησε να ζητάει την συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών ενάντια στον Χίτλερ. Όμως παρά τις εκκλήσεις και τις προτάσεις της, όλοι κρατάνε απομονωμένη την Σοβιετική Ένωση. Οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί. Οι πολιτικές διπλωματικές κινήσεις των δυτικών χωρών ακολουθούσαν άλλη λογική: Να «σπρώξουν» τον Χίτλερ προς Ανατολάς, δίνοντας του και κοινά σύνορα με τα Βαλκάνια, για να γλιτώσουν -όπως νόμιζαν- οι ίδιοι.

«Δεν υπήρξε επιθυμία να ζητηθή η βοήθεια των Ρώσων εναντίον του Χίτλερ, και η στάση μας απέναντί τους ήταν αδιάφορη - για να μην είπω περιφρονητική - που ο Στάλιν διετήρησε πάντοτε την ανάμνησή της. Τα γεγονότα ακολούθησαν την πορεία τους ωσάν να μην υπήρχε η Σοβιετική Ρωσία. Και τούτο μας εκόστισε ακριβά αργότερα». Ουίν. Τσώρτσιλ: «2ος Παγκόσμιος Πόλεμος - Απομνημονεύματα», εκδόσεις: Ελληνική Μορφωτική Εστία, μετάφραση Α. Σαμαράκη, τόμος Α΄, σελ. 266.

Ο Γάλλος στρατηγός Γκαμελέν (Gustave Gamelin) έλεγε: «Οι κύριοι αυτοί θέλαν αντί του πολέμου ενάντια στη χιτλερική Γερμανία πόλεμο ενάντια στην ΕΣΣΔ» (Camelin: Servir La Guerre σελ 199).

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών (είχε διαφωνήσει με τον Chamberlain και την πολιτική κατευνασμού από το 1938) της Βρετανίας, Ιντεν, την εποχή εκείνη δήλωσε:
«Η έλλειψη αγάπης προς τον κομμουνισμό δε πρέπει να μας κάνει να μη βλέπουμε το γεγονός πως η Ρωσία δεν είναι ούτε επιθετική ούτε επεκτατική δύναμη»

Και ο Harold Ickes, Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, έγραφε την εποχή εκείνη στο ημερολόγιό του: «Η Αγγλία ήλπιζε να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Γερμανία και να μη διακινδυνέψει η ίδια... Η Γαλλία θα αναγκαστεί επίσης να απαρνηθεί την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προς όφελος της Γερμανίας, ελπίζοντας να τη δει να εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση» (Ickes H. L. (1955) «The Secret Diary of Harold Ickes», τόμος 2, 1936-1939 σελ. 705)

Και πράγματι η συμφωνία του Μονάχου προκαλεί ανησυχία στην Σοβιετική Ένωση, τόση που ο Στάλιν αφενός αρχίζει να βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα τα σοβιετικά κρατικά συμφέροντα, και όχι την συνεννόηση με τα Δυτικά Κράτη ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν αντιφασιστικό συνασπισμό, και αφετέρου σταματάει τις αποστολές πολεμικού υλικού στην Ισπανία κάτι που αποκαρδιώνει τους Ισπανούς μαχητές που εξακολουθούν να κρατούν περίπου το ένα τρίτο της χώρας. Και θα το κρατήσουν ως την πρώτη μέρα του Απριλίου του 1939 προσπαθώντας να αντέξουν για να εντάξουν το Ισπανικό πρόβλημα στον επερχόμενο πόλεμο, έστω κι αν από τον Μάρτιο είχαν ξεσπάσει ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτούς που θέλανε μια διαπραγμάτευση με τους φασίστες και αυτούς που επέμεναν να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων.

Ωστόσο ο Χίτλερ στις 19-3-39, βάσιμα πεπεισμένος ως γνώστης της μυστικής διπλωματίας (μέθοδος εκ του ασφαλούς και του αφανούς) ότι καμία δύναμη της Δύσης δεν θα εμπλέκονταν στην αναζήτηση «ζωτικού χώρου» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ότι κανείς δεν θα αμφισβητούσε σε αυτήν την κυριαρχία του, καταλαμβάνει ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία. Συνέβη δηλαδή εκείνο ακριβώς που προείπε ο Λιτβίνοφ στην συνέντευξη του στις 17 Μαρτίου του 1938.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ε. Μπένες της Τσεχοσλοβακίας δε δέχτηκε τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Χίτλερ καταπάτησε την Συμφωνία του Μονάχου και οι ευρωπαϊκές «δημοκρατίες» ως σωστοί μέντορες του περιορίζονται στις κλασικές τυπικές διαμαρτυρίες. Κωμωδία. Αλλά είπαμε: Η Δύση χρησιμοποιεί τον Χίτλερ ως φράγμα απέναντι στην Σοβιετική Ένωση.

Με την κατάκτηση αυτή οι φασίστες βάζουν χέρι σε όλο τον όγκο του εξελιγμένου βιομηχανικού πλούτου της Τσεχοσλοβακίας, του μηχανολογικού εξοπλισμού, της ανεπτυγμένης χημικής βιομηχανίας, τα εργοστάσια της «Σκόντα» που παρήγαγαν ατμομηχανές, μηχανήματα και κάθε είδους όπλα, καθώς και ολόκληρο το τσεχοσλοβακικό οπλοστάσιο το οποίο ήταν το μεγαλύτερο της κεντρικής Ευρώπης, κάτι που επέτρεψε στον Χίτλερ να εξοπλίσει άμεσα είκοσι ολόκληρες μεραρχίες.Η Τσεχοσλοβακία είχε επιπλέον στην κατοχή της μεγάλες ποσότητες χρυσού και συναλλάγματος που κατέληξαν στο Γ' Ράιχ, από εκεί στις Ελβετικές τράπεζες και τέλος στις τσέπες της διεθνούς αγοράς, που χωρίς αυτήν ήταν αδύνατο να αγοραστούν πρώτες ύλες άρα να υπάρξουν εμπορικές ανταλλαγές και ροή του αντίστοιχου συναλλάγματος. Ο φασισμός υποσχόταν αστρονομικά κέρδη.

Μάλιστα τον Ιούνιο του 1939 η Τράπεζα της Αγγλίας επέτρεψε (!) μετά από αίτημα των Γερμανών (!) κατακτητών της Τσεχοσλοβακίας να μεταφερθούν 800.000 ουγκιές χρυσού από τον λογαριασμό του τσέχικου κράτους στις νέες αρχές της Πράγας!!

Χωρίς την εκλεκτή καπιταλιστική χρηματαγορά που ανέλαβε ευγενή καθήκοντα, όπως αυτό της αυστηρής μυστικότητας των συναλλαγών, και χωρίς τους εξυπηρετικούς κλεπταποδόχους τραπεζίτες, χρηματοδότηση του πολέμου δεν θα υπήρχε.

Στη συνέχεια ο Χίτλερ κατέλαβε την περιοχή Μέμελ της Λετονίας και τη λιθουανική πόλη Κλαϊπέντα, για το καθεστώς της οποίας ήταν εγγυήτριες δυνάμεις οι Βρετανία - Γαλλία και επέβαλε στη Ρουμανία υποδουλωτικό «οικονομικό» σύμφωνο. Ένα μήνα μετά, τον Απρίλη του 1939, η Ιταλία κατέλαβε την Αλβανία ανενόχλητη!


Προπαγανδιστική αφίσα των φασιστών που αναφέρει: «Η Νέα Ευρώπη είναι αήττητη»


Στις 22 Μαΐου του 1939 Γερμανία και Ιταλία υπογράφουν το Χαλύβδινο Σύμφωνο όπου προβλεπόταν «συνεργασία στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα καθώς και πλήρης στρατιωτική υποστήριξη μεταξύ τους επί επικειμένου πολέμου». Η συμφωνία υπογράφηκε με χαλύβδινες πένες που είχαν κατασκευαστεί στο εργοστάσιο Κρουπς και για το λόγο αυτό ονομάστηκε «Χαλύβδινη Συμφωνία».


Ciano-Hitler: «Χαλύβδινη Συμφωνία»


Στις 20 Ιουνίου του 1939, Αγγλία και Γερμανία είχαν συνεχείς διπλωματικές επαφές, με τον Hudson οι Άγγλοι, με τον Wohltat οι Γερμανοί . Σκοπός της Αγγλίας όμως ήταν να προστατεύσει τα συμφέροντά της από τις ΗΠΑ δίνοντας κάποιες σφαίρες επιρροής στην Γερμανία, και μίλησαν για τις δυνατότητες που προσέφεραν οι αποικίες της Βρετανίας στην Αφρική, η Κίνα και η Ρωσία «τρεις μεγάλες περιοχές όπου θα μπορούσανε η Γερμανία και η Βρετανία να βρουν μεγάλες δυνατότητες για χρησιμοποίηση των δυνάμεων τους…. ενώ η Βρετανία συμφωνούσε να παραιτηθεί και από τις εγγυήσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην Πολωνία». (Από τις 31 του Μάρτη 1939 τις οποίες έτσι κι αλλιώς δεν τήρησε.)

Οι Βρετανοί δηλαδή πρότειναν μια συνεργασία κρατώντας όμως την ηγεμονία, θέτοντας περιορισμούς. Οι Γερμανοί όμως ήθελαν την επιστροφή των αφρικανικών αποικιών τους και όχι συνδιαχείριση.

Ο Υποκόμης υπουργός εξωτερικών Halifax δηλώνει για αυτές τις διαπραγματεύσεις: ""Σε αυτήν την νέα προσέγγιση, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το αποικιακό πρόβλημα, το πρόβλημα των πρώτων υλών, των εμπορικών φραγμών, το ζήτημα του ζωτικού χώρου (της Γερμανίας ), τον περιορισμό των εξοπλισμών και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα που επηρεάζει τις ζωές όλων των ευρωπαίων πολιτών". ( Υποκόμης Halifax: Ομιλίες Εξωτερικής Πολιτικής 1934-1939, Oxford University Press, Λονδίνο, 1940, σ.. 296.)

Τον Ιούλη του 1939, Αγγλία και Ιαπωνία υπογράφουν συμφωνία, στην οποία η Βρετανία αναγνώριζε τις ιαπωνικές κατακτήσεις στην Κίνα και οι ΗΠΑ παρέτειναν για 6 μήνες την ακυρωμένη προηγούμενη εμπορική συμφωνία τους με τους Ιάπωνες, σταθεροποιώντας έτσι την επίθεση της Ιαπωνίας στην Σοβιετική Ένωση που είχε ήδη ξεκινήσει από τον Μάιο. Οι φασίστες του Χίτλερ είχαν από καιρό ενημερώσει τους Ιάπωνες πως, αν ήθελαν την πλούσια Σιβηρία «τα χέρια τους ήταν ελεύθερα».

Εν τω μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση την ίδια ώρα που συζητεί με τους φασιστές αποφασίζει να απαντήσει στις εκκλήσεις της Σοβιετικής ένωσης και να κάνει διαπραγματεύσεις, υποτίθεται για αντιχιτλερική συμμαχία. Έτσι έστειλε στην Μόσχα για να κουβεντιάσουν με τους Ρώσους όχι τον υπουργό εξωτερικών ή κάποιον διπλωμάτη εξουσιοδοτημένο από την κυβέρνηση Chamberlain , αλλά διπλωματικούς υπαλλήλους δευτέρας κλάσεως χωρίς κυβερνητικές εξουσιοδοτήσεις, χωρίς δικαίωμα υπογραφής ή δέσμευσης, με επικεφαλής έναν υπέργηρο συνταξιούχο πρώην ναύαρχο παντελώς άγνωστο που ουδέποτε ασχολήθηκε με την πολιτική και άκουγε στο όνομα Σερ Ρέτζιναλντ Έιλμερ Ράνφουρλι Πλάνκεττ-Ερνλ-Ερλ-Ντραξ. Ο ναύαρχος ακρωνύμιο!

Αυτός, ξεκίνησε από την Βρετανία στις 5 Αυγούστου όχι φυσικά με αεροπλάνο, ούτε με κανένα πολεμικό πλοίο, ας πούμε ένα καταδρομικό, αλλά με ένα παμπάλαιο φορτηγό με το όνομα Σίτι οφ Έξετερ που "έτρεχε" με 13 κόμβους.!! Με το ζόρι έφτασε στο Λένινγκραντ πέντε ολόκληρες μέρες μετά!! Κι όμως οι Ρώσοι κατάπιαν την προσβολή και τον Ντραξ υποδέχτηκε ο Υπουργός Άμυνας της Σοβιετικής Ρωσίας Βοροσίλοφ και ο Υπουργός Ναυτικών Κουζνετσόφ. Μα μόλις τελείωσε η υποδοχή, το γεύμα και οι διατυπώσεις ο Βοροσίλοφ ζητά να γνωστοποιήσουν τις σχετικές γραπτές εντολές των κυβερνήσεων ώστε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις παραδίδοντας πρώτα την δικιά του.

Ο απίθανος Ντραξ δεν έχει όχι γραπτή εντολή, άλλα ούτε στυλό που θα τον βοηθούσε να κρατά σημειώσεις. Και το μόνο που πρότεινε ήταν, η Σοβιετική Ένωση να αναλάβει μονομερείς (!) υποχρεώσεις, και να βοηθήσει οποιονδήποτε γείτονά της σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του από την Γερμανία, χωρίς αναλάβουν οι άλλες χώρες καμιά συγκεκριμένη υποχρέωση. Επιδίωξαν μ' αυτή την ταχτική να παρασύρουν την ΕΣΣΔ σε πόλεμο εναντίον της Γερμανίας και μετά να την αφήσουν μόνη της όπως έκαναν λίγο αργότερα και με την Πολωνία. Κωμωδία!! Και μάλιστα την ώρα που η Σοβιετική Ένωση βρίσκεται ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση.

Από τις 11 Μαΐου του 1939, σχεδόν την ώρα που ο στρατηγός Φράνκο οργάνωσε στρατιωτική παρέλαση για να γιορτάσει τη νίκη του, που άνοιξε με τους φασίστες του ιταλικού εκστρατευτικού σώματος και ολοκληρώθηκε με φασίστες Γερμανούς της λεγεώνας Κόνδωρ, η Ιαπωνία εισβάλει στα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης από την Μογγολία, με σκοπό καταλάβει τη πλούσια Σιβηρία μέχρι τη Λίμνη Baikal.

Ήταν ένας ακήρυχτος πόλεμος από πλευράς Ιαπωνίας (Επιχείρηση Nomonha) που μαινόταν μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου του 1939. Οι ευρωπαίοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Τα στρατεύματα του Στάλιν, υπό τον στρατηγό και μελλοντικό Διοικητή του Κόκκινου Στρατού Georgy Zhukov, σπρώχνονται εκεί. Σε ό, τι αφορά το στρατηγικό αντίκτυπό του, ο πόλεμος της Σοβιετικής Ένωσης με την Ιαπωνία ήταν μία από τις πιο καθοριστικές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά σχεδόν κανείς δεν έχει ποτέ ακούσει για αυτό. Γιατί; Και τι θα είχε συμβεί αν τότε είχε ηττηθεί η Σοβιετική Ένωση;


Οι Στρατηγοί της Σοβιετικής Ενωσης Shtern, Choibalsan, Georgy Zhukov στο Khalkhin Gol


Η ήττα αυτή ήταν που έκανε την Ιαπωνία να στραφεί στους πόρους της Νοτιοανατολικής Ασίας, ειδικά στο πετρέλαιο και στον ορυκτό πλούτο των Ολλανδικών ανατολικών Ινδιών, τις οποίες άρπαξε από τα χέρια των ευρωπαίων αποικιοκρατών, σκορπώντας πρόσκαιρη χαρά στις ΗΠΑ.


Οι Ιάπωνες πανηγυρίζουν την επιτυχία της εισβολής τους στα εδάφη της Σ.Ε στο Khalkhin Gol


Και είναι τότε που ο Στάλιν απομονωμένος από όλους και με έναν Ιαπωνικό στρατό να έχει εισβάλει στα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης, με έναν πόλεμο σε εξέλιξη, υπογράφει το σύμφωνο μη επίθεσης με τον Χίτλερ στις 23 Αυγούστου του ‘39. Σύμφωνο που επιτρέπει στην ΕΣΣΔ να τσακίσει την Ιαπωνία (55.000 νεκροί Ιάπωνες και πρώτη ήττα της Ιαπωνίας), που άφησε ταυτόχρονα το Τόκιο διπλωματικά απομονωμένο ακόμα και από τους φασίστες συμμάχους του, βοήθησε στην αναδιοργάνωση του στρατού, γλίτωσε την Σοβιετική Ένωση από έναν πόλεμο σε δυο μέτωπα ταυτόχρονα και έδωσε το χρόνο ώστε να μεταφερθούν οι βιομηχανικές υποδομές στην ενδοχώρα. Παράλληλα η συμφωνία επέτρεψε στην Σοβιετική Ένωση να ανακτήσει τα εδάφη της Λευκορωσίας και τις δυτικής Ουκρανίας που είχε αρπάξει η Πολωνία το 1918 όταν εισέβαλε στην Ρωσία με άλλες δεκατρείς χώρες με σκοπό να τσακίσουν την κομμουνιστική επανάσταση. Ο πληθυσμός αυτών των περιοχών ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί. Ταυτόχρονα ο Χίτλερ με όπλο το σύμφωνο προσπάθησε να εκβιάσει τις δυτικές δυνάμεις για περισσότερες παραχωρήσεις. Αν δεν τις έκαναν τότε θα μπορούσε να ενοποιήσει τις παραγωγικές και οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπη κάτω από την κυριαρχία του και μετά ισχυρός να επιτεθεί στην ΕΣΣΔ. Τα γεγονότα έτσι ακριβώς εξελίχτηκαν.

O Churchill γράφει για το σύμφωνο μη επίθεσης ή το «σοβιετικό αίνιγμα» όπως το αποκαλεί, στο έργο του «Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος»: «Η αξιοπιστία μας (των Βρετανών) είχε πέσει πολύ χαμηλά. Μια εξ ολοκλήρου διαφορετική εξωτερική πολιτική ήταν τώρα αναγκαία για την ασφάλεια της Ρωσίας…»

Και όμως. Η συμφωνία αυτή παρουσιάστηκε σαν ένδειξη φασιστοκομμουνιστικής συνεργασίας (τα δυο άκρα) από τους δολοφόνους της ιστορίας. Η ταμπέλα μπήκε και χρησιμοποιείται από ανιστόρητους και προπαγανδιστές ως σήμερα.

Με το σύμφωνο αυτό η Σοβιετική Ένωση αποτραβήχτηκε σε μια καταδικασμένη εκ των πραγμάτων ουδετερότητα και ένας «Γελοίος πόλεμος» πήρε την θέση των εγγυήσεων και της κήρυξης πολέμου στις 3 Σεπτεμβρίου που προσέφεραν στα χαρτιά οι δυτικές δυνάμεις στην Πολωνία, πρώην σύμμαχο των Γερμανών που μαζί καταβρόχθισαν την Τσεχία.

Ο ίδιος ο Χίτλερ δήλωσε πως το σύμφωνο μη επίθεσης με την Σοβιετική Ένωση δεν ήταν παρά «μια συμφωνία με τον Σατανά για να εξορκίσουμε το δαιμόνιο». Και το πράγμα φαινόταν ότι πήγαινε κατά κει αν κρίνουμε από την περίοδο αυτή που η Βρετανία και Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στην Γερμανία μια και είχε εισβάλει στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου, και που έμεινε γνωστός ως ο “Γελοίος Πόλεμος” (Drole de Guerre) γιατί παρά την κήρυξη πολέμου, αυτοί που τον κήρυξαν οι σύμμαχοι Βρετανοί και Γάλλοι, δεν έπαιρναν μέρος σε πόλεμο εναντίον της Γερμανίας για περίπου οχτώ μήνες που τον είχαν κηρυγμένο, δίχως όμως να τον διεξάγουν αφήνοντας του Πολωνούς να αμύνονται μόνοι τους!

Ο Αλφρεντ Γιοντλ, (Alfred Jodl) Στρατηγός, επιτελάρχης της Ανώτατης Διοίκησης της Βέρμαχτ, στη δίκη της Νυρεμβέργης δήλωσε για το «Γελοίο Πόλεμο»: «Δεν καταρρεύσαμε ήδη από το 1939 μόνο και μόνο επειδή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Πολωνία οι εκατόν δέκα γαλλικές και βρετανικές μεραρχίες στη Δύση παρέμειναν απολύτως ανενεργές μπροστά στις εικοσιτρείς γερμανικές μεραρχίες.»

Ήταν σαφές πως με τούτο τον «γελοίο πόλεμό» τους οι Δυτικοί έλεγαν στο Χίτλερ: προς ανατολάς το πεδίο είναι ελεύθερο.

Μα ούτε και οι φασίστες προχώρησαν σε κάποια πολεμική ενέργεια.. Αντίθετα ούτε για μια στιγμή δε σταμάτησαν τις προσπάθειες κυρίως με την διπλωματική μέθοδο του πήγαινε έλα, μια μέθοδο αόρατη που δεν αφήνει γραπτά ίχνη, με σκοπό να οικοδομηθεί ενιαίο μέτωπο με την Δύση ενάντια στην Σοβιετική Ένωση, μα στη βάση της αναγνώρισης της Γερμανίας ως ηγεμονικής δύναμης της Ευρώπης.

Λίγες μέρες μετά την εισβολή των φασιστών στην Πολωνία, η Σοβιετική Ένωση γνωρίζοντας ότι η ασφάλειά της δεν εξασφαλιζόταν από το σύμφωνο μη επίθεσης του Χίτλερ, ζητάει από την Φιλανδία σύναψη συμφώνου για αμοιβαία ασφάλεια και βοήθεια- ταυτόχρονα το ίδιο έκανε και με την Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία που υπέγραψαν- και ζήτησε και ορισμένες διαρρυθμίσεις στα σύνορα με την παραχώρηση με συμβόλαιο μερικών εδαφών και του λιμανιού του Χάνκο που θα εξασφάλιζαν την άμυνα του Λένινγκραντ που βρίσκεται 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Φιλανδία και του Μουρμάνσκ, μια και ο μόνος δρόμος για να επιτεθούν οι φασίστες στο Λένινγκραντ ήταν από το έδαφος και από την θάλασσα της Φιλανδίας. Κάτι που έγινε ένα χρόνο αργότερα με την φασιστική «Επιχείρηση Βόρειο Σέλας». Ωστόσο η Φιλανδία δεν δέχτηκε το σύμφωνο αφού πρώτα ήρθε σε συνεννόηση και με την Βρετανία και με την φασιστική Γερμανία.

Στις 19-10-39 Αγγλία-Γαλλία αντί να αντιμετωπίσουν την συνεχιζόμενη προκλητικότητα των φασιστών και να εμπλακούν σε πόλεμο που αυτές είχαν κηρύξει με σκοπό να υπερασπιστούν την Πολωνία, υπογράφουν συμφωνία συμμαχίας με την Τουρκία, στην ουσία ενάντια στην Σοβιετική Ένωση. Βέβαια η κυβέρνηση Chamberlain ήταν ακόμα και εκείνη την στιγμή πρόθυμη να «παραιτηθεί και από τις εγγυήσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην Πολωνία και «εξακολουθούσε να είναι διατεθειμένη να έρθει σε συμφωνία με τον Χίτλερ.» (Donald Cameron Watt: How War Came. London 1989 σελ 215)

Για να συμφωνήσει η Τουρκία αναγκάστηκε η Γαλλία να της παραχωρήσει την συριακή επαρχία της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν). Σημαντική λεπτομέρεια: Πρέσβης της Γερμανίας στην Τουρκία εκείνη την εποχή και ως το 1944 ήταν ο Αντικαγκελάριος (!) παρακαλώ του Γ΄ Ράιχ Φραντς φον Πάπεν (Franz von Papen). Καθόλου τυχαίο δεν ήταν που ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας έπαιζε ρόλο πρέσβη στην Τουρκία. Η χώρα αυτή ήταν το φυλάκιο και ο κοινός αντισοβιετικός παράγοντας όλων των Δυτικών χωρών ενάντια στην Σοβιετική Ένωση, η κύρια βάση της επιδρομής από το νότο για να αρπάξουν τα πετρέλαια του Καυκάσου. Ήταν ο τόπος συνεργασίας ανάμεσα τους για το διαμελισμό της Σοβιετικής Ένωσης.

Γι αυτό και οι Τούρκοι είχαν υπογράψει και ένα σύμφωνο « αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φιλίας ανάμεσα στο Γερμανικό Ράιχ και την Τουρκική Δημοκρατία, διατηρώντας τα δικαιώματα τους …αναλαμβάνουν να σεβαστούν την ακεραιότητα και το απαραβίαστο των αντίστοιχων εδαφών τους…».
Και αφού οι Γερμανοί εγγυόταν το απαραβίαστο τον Τουρκικών συνόρων έδωσαν και δάνειο 100 εκατομμυρίων μάρκων στην Τουρκία για να χρηματοδοτήσει την αγορά όπλων…από την Γερμανία. Το δάνειο, τα όπλα δηλαδή, θα τα εξοφλούσε η Τουρκία στην Γερμάνια με χρωμίτη που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία κραμάτων. Όταν δε η Γερμανία επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρής Σαράτσογλου υποδέχτηκε με «μεγάλη έξαψη» τον Franz von Papen αναφωνώντας: «Ce n est pas une gouerre, ce n est pas croisade». Δεν είναι ένας πόλεμος είναι μια σταυροφορία. Μάλιστα οι Τούρκοι διατηρούσαν «στρατιωτικές αποστολές» στο Ανατολικό Μέτωπο υπό τον στρατηγό Αλή Φουάντ Ερτέν.

Στις 30-11-1939 άρχισε ο φινλανδοσοβιετικός πόλεμος στον οποίο οι Αγγλογάλλοι -που είχαν κηρυγμένο πόλεμο ενάντια στην Γερμανία δίχως όμως να τον διεξάγουν-οργάνωσαν πολεμική επιχείρηση εναντίον των στρατευμάτων της Σοβιετικής Ένωσης. Επενέβησαν στη Φινλανδία και ετοίμαζαν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις πυροβολικού και αεροπορίας στην Συρία με σκοπό το βομβαρδισμό των σοβιετικών εγκαταστάσεων πετρελαίου στο Μπακούμ.


Οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού με σημαία της Φινλανδίας


Στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του Ρούζβελτ δημιουργήθηκε η «επιτροπή βοηθείας της Φιλανδίας» με πρόεδρο τον Χούβερ. Η κυβέρνηση μάλιστα έδωσε δάνειο 10 εκατ. δολαρίων στην Φιλανδία. Σύμφωνα με αριθμούς που έδωσε ο Πρωθυπουργός Τσάμπερλαιν στην Βουλή των Κοινοτήτων (19/3/1940) η Αγγλία παρέδωσε στη Φιλανδία 144 αεροπλάνα, 185.000 οβίδες, 50.000 χειροβομβίδες, 15.700 βόμβες αεροπλάνων κ.α. Ενώ η Γαλλία σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού Νταλαντιέ (12/3/1940) έστειλε 175 αεροπλάνα, 472 κανόνια, 795.000 οβίδες, 5.100 μυδράλια και 200.000 χειροβομβίδες.


Στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του Ρούζβελτ δημιουργήθηκε η «επιτροπή βοηθείας της Φιλανδίας» με πρόεδρο τον Χούβερ


Ταυτόχρονα οι Γάλλοι αρχίζουν να συγκεντρώνουν στρατεύματα και βομβαρδιστικά στην αποικία τους την Συρία, υπό την ηγεσία του στρατηγού Βεϋγκάν (Maxime Weygand) για να επιτεθούν στην Σοβιετική Ένωση με σκοπό να καταστρέψουν τις πετρελαιοπηγές της στο Μπακούμ. Τα πετρέλαια στο Μπακούμ «ανήκαν» πριν την σοσιαλιστική επανάσταση στις οικογένειες Νόμπελ και Ρότσιλντ.O στρατηγός Βεϋγκάν πιστός στην αποστολή του, διορίστηκε υπουργός της κυβέρνησης του Βισύ ενώ όταν παλαιότερα η Πολωνία του Józef Piłsudski είχε εισβάλει στην Σοβιετική Ρωσία το 1919 για να βοηθήσει στο πνίξιμο της οκτωβριανής επανάστασης, ήταν τεχνικός σύμβουλος της γαλλο-βρετανικής αποστολής στην Πολωνία.

Επίσης ο Γάλλος στρατηγός Bernard Serrigny και πρόεδρος της εμπορικής ένωσης Βιομηχανίας πετρελαίου στο βιβλίο τουL'Allemagne face à la guerre totale γράφει: «Στην πραγματικότητα το Μπακούμ με την παραγωγή του των 23 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου παίζει κυρίαρχο ρόλο. Αν καταφέρουμε να κατακτήσουμε τον Καύκασο ή αν αυτά τα διυλιστήρια τα παραδώσουμε απλά στις φλόγες, από την αεροπορική μας δύναμη το τέρας θα κατέρρεε άναιμο». (σελ 228) Ο στρατηγός Σερινί ήταν από τους τέκτονες, λίγο αργότερα του φασιστικού Γαλλικού Κράτους του Βισύ.

Ο Σαρλ ντε Γκωλ γνωστός και ως Général De Gaulle παρατηρεί στο βιβλίο του Mémoires de Guerre Τόμος I στην σελ 29 πως «αγγλογάλλοι κυβερνήτες σκεπτόντουσαν λιγότερο τον αγώνα ενάντια στον χιτλερισμό και περισσότερο την επίθεση τους ενάντια στην ΕΣΣΔ , το βομβαρδισμό του Μπακούμ».

Είπαμε το πρώτιστο των μελημάτων των καπιταλιστικών αποικιοκρατικών κρατών είναι η καταστροφή της ΕΣΣΔ και δευτερευόντως η αποκατάσταση της ισορροπίας δυνάμεων ανάμεσά τους. Όμως όλα αυτά αποτελούν ένα ενοχλητικό μέρος της ιστορίας και γι αυτό πολλοί είναι αυτοί που δεν «θυμούνται».

Ωστόσο τα σχέδια Βρετανών και Γάλλων δεν πρόλαβαν να διεκπεραιωθούν αφού στις 12 Μαρτίου του 1940 η Σοβιετική Ένωση είχε κατακτήσει μια ασφαλή ζώνη γύρω από το Λένινγκραντ και έτσι πρότεινε ειρήνη στην Φιλανδία. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο Τσάμπερλαιν μιλώντας στη Βουλή (19/3/1940 μετά την συνθηκολόγηση της Φιλανδίας): «...Οι προετοιμασίες προχωρούσαν με την ανώτατη δυνατή προσοχή και το σώμα θα ήταν έτοιμο να ξεκινήσει στις αρχές του Μαρτίου...δύο μήνες πριν από την ημερομηνία που είχε ορίσει ο στρατάρχης Μάνερχαϊμ (σ.σ του Φιλανδικού στρατού) για την άφιξη του...». Επρόκειτο για ένα στρατό 100.000 ανδρών.

Ο φιλανδοσοβιετικός πόλεμος από άποψη ωμών πολιτικών τακτικισμών και πολεμικής στρατηγικής ήταν απαραίτητος για την ΕΣΣΔ. Διασφάλισε την άμυνα του Λένινγκραντ και ματαίωσε μια συνδυασμένη επίθεση όλων εναντίων της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή μια επανάληψη της 18ης Δεκεμβρίου του 1918 όπου οι πρώτες Δυτικές μεραρχίες αποβιβάστηκαν στην Οδησσό με σκοπό να τσακίσουν την εργατική επανάσταση.

Όμως από άποψη ιδεολογική, αυτός ο προληπτικός πόλεμος που εξαπολύθηκε από την Σοβιετική ένωση, έστω και αν δεν έγινε για να επιβάλει τις επιθυμίες της στον φιλανδικό λαό, έστω και αν εκ των υστερών η τακτική αυτή δικαιώθηκε από τα πράγματα, ήταν μια ήττα σε ιδεολογικό επίπεδο και έσπειρε σύγχυση μέσα στις γραμμές των αντιφασιστών παντού στην Ευρώπη. Διότι για τους ιδεολόγους αντιφασίστες δεν είχε σημασία πως έπρατταν τα «δημοκρατικά» κράτη αλλά πως έπραττε ένα εργατικό διεθνιστικό κράτος.

Στις 3 Μαρτίου του 1940 και ενώ Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι εξακολουθούν να αδρανούν στρατιωτικά, ο διπλωμάτης Samner Welles φτάνει στο Βερολίνο ως απεσταλμένος του Roosevelt, όπου και συναντήθηκε με τον Χίτλερ. Ο τελευταίος για να συνάψει ειρήνη με την Δύση και για να επιτεθεί μόνο στην Σοβιετική Ένωση έθεσε ως όρους: να επιστραφούν οι αφρικανικές αποικίες της Γερμανίας, να αποστρατιωτικοποιηθούν το Βρετανικό Γιβραλτάρ, η Μάλτα, η Σιγκαπούρη και τα Βαλκάνια και να αναγνωριστεί η Γερμανική κατοχή και ηγεμονία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Βρετανία αντέδρασε μα ούτε οι ΗΠΑ δέχονταν να μην έχουν κανέναν ενεργό ρόλο στην Ευρώπη έτσι οι ύστατες διπλωματικές μεσολαβήσεις απέτυχαν.


Ο Γκερινγκ δείχνει έργα τέχνης στον Γουέλς κατά την επίσκεψη του στη Γερμάνια


Έτσι στις 9 Απριλίου του 1940 οι Γερμανοί, για να εκμεταλλευθούν τα λιμάνια της, εισέβαλαν στη Νορβηγία. Πάλι τίποτα, Γάλλοι και Άγγλοι αποχωρούν. Ακολουθεί η Δανία (Απρίλιος 1940), η Νορβηγία (Απρίλιος 1940), το Βέλγιο (Μάιος 1940), η Ολλανδία (Μάιος 1940), το Λουξεμβούργο (Μάιος 1940). Ο “Γελοίος Πόλεμος” θριαμβεύει.

Ώσπου την 10η Μαΐου του 1940, όταν οι Γερμανοί εισβάλουν στην Γαλλία. Την ίδια μέρα ο Τσάμπερλαιν παραιτείται. Πρωθυπουργός ο Τσώρτσιλ. Τα στρατεύματα των Γάλλων και των Βρετανών μέσα σε δεκατέσσερις μέρες από την έναρξη της Γερμανικής επίθεσης υπέκυψαν, ηττήθηκαν και βρέθηκαν περικυκλωμένα στην μικρή πόλη της Μάγχης, Δουκέρνη, το τελευταίο λιμάνι που ήταν στα χέρια Βρετανών και Γάλλων.

Περίπου 340.000 στρατιώτες (οι 100.000 Γάλλοι) ήταν εκεί εγκλωβισμένοι σε μια λωρίδα γης. Μόλις δέκα μίλια πριν την Δουκέρνη τα φασιστικά στρατεύματα, η αεροπορία και το πυροβολικό παίρνουν εντολή να σταματήσουν την επίθεση και να μην προβούν σε καμία ενέργεια ενάντια στους εγκλωβισμένους. Ούτε καν να τους ζητήσουν να παραδοθούν!

Η διαταγή προέρχονταν από τον Χίτλερ και εκδόθηκε στις 11.42 π.μ. της 24ης Μαΐου. Γιατί; Ο Χίτλερ δικαιολόγησε την απόφαση: « Ο στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αγγλίας και της αυτοκρατορίας της. Αν συντρίψουμε τα στρατεύματα της η αυτοκρατορία είναι καταδικασμένη. Και επειδή εμείς δεν θέλουμε ούτε μπορούμε να την κληρονομήσουμε πρέπει να της δώσουμε μια ευκαιρία. Οι στρατηγοί μου δεν το έχουν καταλάβει αυτό».
Η Γαλλία έπρεπε όμως να συντρίβει και να μείνει έξω από την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Σε ομιλία του ο Χίτλερ: «Η Αγγλία μπορεί να έχει ειρήνη αν κρατηθεί μακριά από την Ευρώπη και μας επιστρέψει τις αποικίες μας...». Και ο Goebbels σημειώνει στο ημερολόγιο του: «Εντούτοις θα έκανε (ο Χίτλερ) ειρήνη ακόμα και σήμερα. Προϋπόθεση: η Αγγλία έξω από την Ευρώπη και επιστροφή των αποικιών μας, χονδρικώς. (abgerundet στο πρωτότυπο)Θα δούμε. Δεν επιθυμεί καθόλου να εξολοθρεύσει την Αγγλία ούτε να καταστρέψει την αυτοκρατορία της».

Ο Χίτλερ γνώριζε ότι η νέα κυβέρνηση Τσώρτσιλ δεν έστεκε καλά και πως η ήττα είχε κάνει τον Βασιλιά της Βρετανίας να προωθεί μια κυβέρνηση τριανδρίας από τους Chamberlain, David Lloyd George, και Halifax και να ζητήσει ειρήνη. Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια ήταν και o Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λονδίνο με επενδυμένα κεφάλαια στην φασιστική Γερμανία, Joseph Kennedy.

Ο Τσώρτσιλ όμως κατάφερε εκμεταλλευόμενος το δώρο του Χίτλερ (για τρεις μέρες τα στρατεύματα του δεν κινήθηκαν) και με την προπαγάνδα, να μετατρέψει μια ήττα και την τελικά σχεδόν αναίμακτη αποχώρηση των Βρετανικών στρατευμάτων από την Γαλλία κινητοποιώντας τους ψαράδες, σε θρίαμβο του «αγωνιστικού πνεύματος των Βρετανών» πάνω σε όποια αντιξοότητα. Ένας «αρχέτυπος θρίαμβος της μακραίωνης ιστορίας του αυτοκρατορικού έθνους». Μια εποποιία.

Ο λαός τον πίστεψε γιατί ήθελε να πιστέψει σε μύθους! Ο Τσώρτσιλ όμως κατάφερε να βγει κερδισμένος στέλνοντας ταυτόχρονα στο περιθώριο τις ισχυρές δυνάμεις, «ομάδα του Κλαίβεντεν» (Cliveden Set), που ήθελαν να προχωρήσουν σε συμβιβασμό με τον Χίτλερ.

Ο ελιγμός των φασιστών τους γύρισε μπούμερανγκ γιατί γύρω από τον σκληροπυρηνικό ιμπεριαλιστή Τσώρτσιλ είχε σχηματιστεί μια ισχυρή ομάδα από την βρετανική άρχουσα τάξη που πίστευε ότι Γερμανικός επεκτατικός καπιταλισμός συνιστούσε απειλή για την αυτοκρατορία της Βρετανίας διότι αμέσως μετά που θα ένωνε την Ευρώπη υπό την κυριαρχία του (Mitteleuropa) θα επεκτεινόνταν μέσω των Βαλκανίων στη Μέση Ανατολή και θα απειλούσε τα κοιτάσματα πετρελαίου καθώς και την διώρυγα του Σουέζ που συνέδεε την Βρετανία με την αποικία της στην Ινδία.

Ωστόσο η Γαλλία συνθηκολόγησε στις 21 Ιουνίου και κάτω από το σύνθημα Εργασία, Οικογένεια, Πατρίδα, του Πεταίν συνεργάστηκε με τους Γερμανούς διακηρύσσοντας ότι: «η Γαλλία θα γινόταν το ανάχωμα που θα προστάτευε την Ευρώπη από τον κομμουνισμό.» Και το έπραξε ακολουθώντας τις πρακτικές των φασιστών με μέτρα διώξεων κατά των αντιφρονούντων των κομμουνιστών των Εβραιών. Οργάνωσε την «φασιστική γαλλική νεολαία» με φασιστικά πρότυπα, και βοήθησε στρατιωτικά των Χίτλερ με την «Φασιστική Λεγεώνα Πολεμιστών».


Πεταίν-Χίτλερ


Στις 3 Ιουλίου 1940 οι Βρετανοί με την "Επιχείρηση Καταπέλτης" βυθίζουν σχεδόν το σύνολο του Γαλλικού στόλου που είναι αγκυροβολημένος στο λιμάνι Μερς ελ Κεμπίρ του Οράν. Τρία θωρηκτά, δυο καταδρομικά ένα αεροπλανοφόρο και έντεκα αντιτορπιλικά δεν αφήνουν περιθώρια στον εγκλωβισμένο Γαλλικό στόλο. Ήταν ένα προληπτικό χτύπημα των Βρετανών που κόστισε 1.297 νεκρούς στους συμμάχους των Βρετανών με την δικαιολογία ότι μπορεί ο στόλος να πέσει στα χέρια των Γερμανών μια και στις 21 Ιουνίου Πεταίν και Βεϋγκάν είχαν συμμαχήσει με τον Χίτλερ.

Στην ουσία η «Επιχείρηση Καταπέλτης» ήταν επιθυμία του Τσώρτσιλ για να αποδείξει τη θέληση του για πόλεμο και για να παρουσιάσει μια νίκη της Βρετανίας. Για δημιουργία εντυπώσεων δηλαδή. Και ο Τσώρτσιλ πέτυχε ξανά, έστω κι αν η ενέργεια αυτή παραλίγο να καταστρέψει τον έξαλλο ντε Γκωλ που ήταν και σχετικά άγνωστος, και είχε προαχθεί στο βαθμό του ταξίαρχου όταν οι φασίστες εισβάλλουν στη Γαλλία. Στρατηγός δεν ήταν ποτέ.

Η μάχη της Αγγλίας ξεκινά τον Αύγουστο του 1940 με την κωδική ονομασία «Θαλάσσιος Λέοντας», που προέβλεπε την κατάκτηση της Βρετανίας μετά από σκληρούς βομβαρδισμούς των αμάχων και ισοπέδωση των Βρετανικών πόλεων. Παρ'όλα αυτά ο Βρετανικός λαός και ο Τσώρτσιλ, υπερασπίστηκαν με θέληση και θυσίες την εθνική ανεξαρτησία τους.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον φρόντιζε να έρθει σε επαφή με τον Χίτλερ προτείνοντας του να μοιράσουν τις Γαλλικές αποικίες και σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα αναγνώριζαν την γερμανική ηγεμονία σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη! Μεσολαβητής ήταν ο πρόεδρος της General Motors ,James David Mooney. Αμέσως ο Χίτλερ έστειλε στην Ουάσιγκτον τον Gerhardt Alois Westrick, νομικό εκπρόσωπο των αμερικανικών εταιρειών στην Γερμανία Kodak , Ford , Texas Oil , General Motors, Davis Oil Company και ITT. Όμως ο Βρετανός επικεφαλής της MI6 στις ΗΠΑ, William Stephenson , έμαθε για αυτήν την συνάντηση και έδωσε την πληροφορία στις εφημερίδες. Οι συζητήσεις διακόπηκαν.

Σε αυτό το ιστορικό σκηνικό οι ΗΠΑ είχαν ως στόχο να κυριαρχήσουν σε χώρες της περιφέρειας και πρώτα-πρώτα στις Βρετανικές αποικίες, καθώς θεωρούσαν τον πόλεμο αναπόφευκτο. Το πρόβλημα τους ήταν πώς το αμερικανικό κεφάλαιο θα κυριαρχήσει παγκόσμια. Έτσι οι ΗΠΑ γύρευαν από την Βρετανία, η κυβέρνηση και ο στόλος της να καταφύγει στον Καναδά και από εκεί με την «βοήθεια» των ΗΠΑ να υπερασπιστεί τα εδάφη της στην Ευρώπη και τις αποικίες της. Τώρα όμως είναι πρωθυπουργός ο Τσώρτσιλ. Και ο Τσώρτσιλ έδωσε αρνητική απάντηση:
«Αν εμείς (χωρίς την βοήθεια σας) νικηθούμε, τότε θα έχετε ενάντια σας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης κάτω από την ναζιστική κυριαρχία, που θα είναι πολύ πιο πολυπληθείς, δυνατότερες και καλύτερα εξοπλισμένες από ότι οι ΗΠΑ».
Έδειξε δηλαδή ο Τσώρτσιλ πως έτσι όπως εξελίσσονταν τα πράγματα οι δυο κύριοι αντίπαλοι για την παγκόσμια ηγεμονία, ΗΠΑ και Αγγλία, έπρεπε να συμμαχήσουν για να μην κατακτήσει το Γ' Ράιχ την Βρετανία γιατί θα άνοιγε και η πόρτα των ΗΠΑ.

Πράγματι, στα τέλη Ιουνίου του 1940 όλα έδειχναν πως η Ευρώπη θα ήταν χιτλερική. Η Βρετανία έδινε μάχη αποτροπής της γερμανικής εισβολής στο έδαφός της και προσπαθούσε να απωθήσει την Ιταλική επίθεση στην αποικία της Αιγύπτου. Ταυτόχρονα η Ιταλία άρχισε την επίθεση κατά της Ελλάδας και η χιτλερική Γερμανία που ουσιαστικά είχε ενοποιήσει την καπιταλιστική Ευρώπη κάτω από την ηγεμονία της, άρα είχε στην διάθεση της όλο το οικονομικό δυναμικό της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, κατέστρωνε τα σχέδια εισβολής στην Σοβιετική Ένωση για να την μετατρέψει σε «Ινδία της Γερμανίας» όπως έλεγε ο Χίτλερ και συμπληρώνει:
« Η νότια Ουκρανία και ειδικότερα η Κριμαία θα εποικιστεί από Γερμανούς αγρότες-στρατιώτες. Από τα βουνά της Θουριγγίας και του Έρτσγκεμπιργκε για παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε να μετακινήσουμε τους φτωχούς εργαζόμενους Γερμανούς και να τους προσφέρουμε μεγάλες εκτάσεις γης.»
Το Ράιχ θα τους παραχωρούσε αγροκτήματα, τρακτέρ, αυτοκίνητα και Ουκρανούς δούλους μια και όλοι οι Σλάβοι «ήσαν μια οικογένεια κουνελιών και γι αυτό καμία εργασιακή δεοντολογία δεν έχει νόημα».


Προπαγανδιστική αφίσα των φασιστών που σκοτώνουν με κεραυνούς τον «κόκκινο» αναφέρει: «Νίκη της Γερμανίας, Ελευθερία της Ευρώπης»


Προέβλεπε μάλιστα ότι η «Ουκρανία και στην συνέχεια η λεκάνη του Βόλγα θα αποτελέσουν μια μέρα τους σιτοβολώνες της Ευρώπης. Θα προμηθεύουμε επίσης την Ευρώπη σίδηρο. Στην Κριμαία θα έχουμε εσπεριδοειδή, φυτείες ελαστικού κόμμεος, και βάμβακος. Θα δίνουμε στους Ουκρανούς κεφαλομάντηλα, γυάλινες χάντρες για κοσμήματα και όλα όσα επιθυμούν οι σλάβικες κουνελο-οικογένειες. Η ομορφιά της Κριμαίας θα είναι προσιτή στους Γερμανούς μέσω ενός αυτοκινητόδρομου. Αυτή θα αποτελέσει μια παραλλαγή της ιταλικής ή της γαλλικής Ριβιέρας. Κάθε Γερμανός πολίτης θα έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται ο ίδιος με το Volkswagen του.»


Volkswagen


Τι ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Ήταν ένας πόλεμος ανάμεσα στην «δημοκρατία» και τον φασισμό; Τι ήταν ο πόλεμος από την μεριά του «αντιφασιστικού» συνασπισμού; Ποιος διεύθυνε τον συνασπισμό και που τον οδηγούσε; Τι γύρευε η Βρετανία; Τι γύρευαν οι ΗΠΑ; Γιατί αποφάσισαν να πολεμήσουν τον «Άξονα» ; Μήπως για να σώσουν τους Εβραίους (λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, Γαλλία και Πολωνία ήταν σε διαπραγματεύσεις με θέμα τον εκτοπισμό των Εβραίων στην Γαλλική αποικία της Μαδαγασκάρης), τους Τσιγγάνους, τους ομοφυλόφιλους ή τους ανθρώπους με κάποιας μορφής αναπηρία; Τους κομμουνιστές ίσως; Μήπως για να διαλύσουν τις αποικιακές αυτοκρατορίες τους και να δώσουν την λευτεριά και την ανεξαρτησία σε εκατοντάδες λαούς που έλεγχαν με τα όπλα; Μήπως πολέμησαν γιατί δεν άντεχαν τις ρατσιστικές θεωρίες και τον εθνοφυλετισμό των φασιστών; Και τι ήταν ο φασισμός; Ήταν ένα «ιδιαίτερο» ιταλικό ή γερμανικό φαινόμενο;

Ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ινδικού κόσμου, φυλακισμένος από τους υπερασπιστές της ελευθερίας, Βρετανούς, έγγραψε το 1944:
«Ο μόνος δυνατός παραλληλισμός για τον βασιλέα (σ.σ. της Βρετανίας) θα ήταν αυτός του Χίτλερ. Η ιδεολογία της βρετανικής κυριαρχίας ήταν αυτή του herrenvolk και της κυρίαρχης φυλής που είναι εγγενής (ιδέα) στον Ιμπεριαλισμό.»

Μερικά ευρωπαϊκά έθνη και οι ΗΠΑ είχαν υποταγμένα άλλα έθνη με σκοπό την εκμετάλλευσή τους. Αυτό ήταν δυνατό λόγω της ευρείας αποδοχής της «επιστήμης» του κοινωνικού Δαρβινισμού και άλλων παρόμοιων ρατσιστικών θεωριών. Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες «το βάρος του λευκού ανθρώπου» συνεπάγεται το “καθήκον” των αποικιοκρατών Ευρωπαίων να «εκπολιτίσουν» τους άλλους λαούς και ταυτόχρονα να τους φέρουν στον «σωστό δρόμο του Θεού».

Ωστόσο ο «επιστημονικός φυλετισμός» όπως αποκαλούν οι ρατσιστές την επιστήμη τους, η αντίληψη δηλαδή ότι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, το παρουσιαστικό και οι βιολογικές διαφορές ορίζουν την αξία των ανθρώπων, άνθησε στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες. Έτσι, απόψεις που θεωρήθηκαν εκ των υστέρων ναζιστικής έμπνευσης, κυκλοφορούσαν ευρύτατα τις δύο μεσοπολεμικές δεκαετίες, κατά τις οποίες μάλιστα γνώρισαν και τις πρώτες εφαρμογές τους.

Ο ρατσισμός δε των ΗΠΑ «οφείλεται κατ' αρχάς στην μακρά παράδοση της « νομικής κατασκευής » της έννοιας της φυλής, η οποία ασκούσε έντονη έλξη στο ναζιστικό κίνημα, ήδη από τις απαρχές του. Πράγματι, για ιστορικούς λόγους που συνδέονται με την αδιάλειπτη εφαρμογή της δουλείας των μαύρων επί αιώνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τη μοναδική μητρόπολη που άσκησε -μέσα στο ίδιο της το έδαφος- μια επίσημη ρατσιστική κατηγοριοποίηση στην οποία στηριζόταν η έννοια του αμερικανού πολίτη.» (Οι πρόδρομοι του ναζισμού στις ΗΠΑ. Le Monde diplomatique).

Ο Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους (1766-1834) ήταν ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας, καθηγητής πολιτικής οικονομίας και διάσημος συγγραφέας. Ένα από τα δοκίμια που επέδρασαν κατά μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση της σκέψης των αποικιοκρατών αυτού του κόσμου ήταν το «Δοκίμιο για την Αρχή του Πληθυσμού» όπου ο άνθρωπος του Θεού, Μάλθους αναφέρει:
«Αντί να εκκαθαρίσουμε τους πτωχούς, κάτι που θα ηχούσε άσχημα, μπορούμε και πρέπει να ευνοήσουμε τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσής τους και αυτές θα κάνουν το έργο τους. Οι δρόμοι των πόλεων πρέπει να είναι στενοί κι ανήλιαγοι και όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να ζουν μέσα σε κάθε σπίτι, έτσι ώστε, λόγω έλλειψης συνθηκών υγιεινής, να επανεμφανισθεί η πανούκλα. Στην επαρχία τα χωριά πρέπει να κτίζονται κοντά σε ελώδεις περιοχές και γενικότερα να ενθαρ-ρύνεται η οικοδόμηση οικισμών σε ελώδεις και ανθυγιεινούς τόπους και ούτω καθ' εξής»…..
«….Ευτυχώς έρχονται οι τέσσερις Ιππότες της Αποκάλυψης, ο πόλεμος, οι αρρώστιες, το έγκλημα και η ανηθικότητα, και διορθώνουν την ανισορροπία, καθαρίζοντας όσους περισσεύουν. Κατά προτίμηση, τους υπανθρώπους του πληθυσμού: τους φτωχούς, τους αμόρφωτους, τους μαύρους…»

Ο Βρετανός φιλόσοφος Χέρμπερτ Σπένσερ (1820 -1903) εμπνεύστηκε από τον Μάλθους τα κοινωνιολογικά μοτίβα του περί ζωτικού χώρου, αγώνα επιβίωσης και κυριαρχίας του προσαρμοστικότερου και της φυσικής επιλογής. Ο Σπένσερ επίσης αναπτύσσει ιδέες για τον ατομικισμό, το laissez-faire στην οικονομική ζωή και προσφέρει στον ανελέητο οικονομικό ανταγωνισμό βιολογική αιτιολόγηση. (Και οι δυο τους μνημονεύονται σήμερα από τους νέο-φιλελευθέρους)

Πατέρας ωστόσο του «επιστημονικού» ρατσισμού, φυλετισμό τον ονόμασε, θεωρείται ο Γάλλος διπλωμάτης και κοινωνιολόγος Joseph Arthur κόμης του Γκομπινό ο οποίος ως διπλωμάτης δούλεψε διαδοχικά στην Ελβετία, στην Περσία, στην Ελλάδα (1864 – 1868), στη Βραζιλία και τη Σουηδία. Ο Γκομπινό έγραψε το πόνημά του «Δοκίμιο επί της ανισότητας των ανθρωπίνων φυλών» όπου υποστηρίζει ότι η μοίρα των ανθρώπινων πολιτισμών καθορίζεται από τη φυλετική τους σύνθεση και ότι οι Άριες κοινωνίες ανθούν, όσο δεν έρχονται σε επιμιξία με μαύρα και κίτρινα στοιχεία. Το «Δοκίμιο» του που δημοσιεύτηκε το 1853 αποτέλεσε την πρώτη θεωρητική-επιστημονική κάλυψη της βάρβαρης αποικιοκρατίας.

Λίγο μετά, το 1889, ο γιος Άγγλου ναυάρχου με το όνομα Houston Stewart Chamberlain με σπουδές βιολογίας στο βιογραφικό του, παρουσιάζει το βιβλίο του «Τα θεμέλια του 19ου αιώνα» όπου υποστηρίζει την απόλυτη υπεροχή και αγνότητα της βόρειας φυλής, εξελίσσει τις ιδέες του Αρτύρ ντε Γκομπινώ σχετικά με τις πανίσχυρες Άριες κοινωνίες τις οποίες ταυτίζει με την γερμανική φυλή. Οι θεωρίες του Τσάμπερλεν προσέφεραν αργότερα το θεμέλιο της θεωρίας του εθνικοσοσιαλιστικού ρατσισμού, που διατύπωσε αργότερα ο ναζιστής Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ.

Αμέσως μετά τον Houston Stewart Chamberlain, το 1890, το πανεπιστήμιο Columbia και ο καθηγητής John Burgess, ένας από τους πατέρες της αμερικανικής πολιτικής επιστήμης, διατυμπάνιζαν ότι ανακάλυψαν μια νέα «επιστημονική μέθοδο», μια μέθοδο για την «εφαρμογή των νόμων των φυσικών επιστημών στην πολιτική επιστήμη και το δίκαιο…», «…επειδή στην ανθρώπινη κοινωνία επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, δίνεται η ευκαιρία στις ανώτερες Αγγλοσαξονικές και Τευτονικές φυλές να κυριαρχούν και να κυβερνούν τις κατώτερες φυλές, τα κατώτερα έθνη».

Κανέναν λοιπόν δεν παραξένευαν στον δυτικό πολιτισμένο καπιταλιστικό κόσμο, τον 19ου αιώνα και ως στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα περιφραγμένα θεματικά πάρκα στην Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Βαρσοβία, στο Αμβούργο, στο Βερολίνο στα οποία εκθέτονταν Αφρικανοί δίπλα σε γορίλες για να δείξουν στον λευκό κυρίαρχο επισκέπτη ότι αυτοί οι μαύροι δεν διαφέρουν από τα ζώα.

Κανείς δεν αντέδρασε όταν o Τεύτονας Γουλιέλμος ο δεύτερος της Γερμανίας, στην αποικία αυτής, στην σημερινή Ναμίμπια, τα γερμανικά στρατεύματα του εξολόθρευαν συστηματικά τους γηγενείς Χερέρο και Νάμα και πάνω σε αυτούς έγιναν τα πρώτα ιατρικά γενετικά πειράματα από τον Γερμανό «επιστήμονα» Όιγκεν Φίσερ που ως βοηθούς είχε τους φοιτητές του Γιόζεφ Μένγκελε τον μετέπειτα χασάπη και τον Χέντριχ Φέρβουρντ, τον μετέπειτα αρχιτέκτονα του Αγγλοκινούμενου ρατσιστικού καθεστώτος του Κράτους της Νοτίου Αφρικής. Του Απαρτχάιντ.(Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η συστηματική σφαγή των Χερέρο και Νάμα θεωρείται η πρώτη Γενοκτονία).


Ο «γερμανικός πολιτισμός» στη Ναμίμπια


Ο Όιγκεν Φίσερ συνεργαζόταν με τον καθηγητή ζωολογίας στο Χάρβαρντ Τσάρλς Μπ. Ντάβενπορτ ο οποίος είχε ιδρύσει το ινστιτούτο Eugenics Record Office και μαζί ίδρυσαν την «Διεθνή Ομοσπονδία της ευγονικής». Επικεφαλής στον τομέα εργαστηρίων της ευγονικής του Ντάβενπορτ ήταν ο Harry Η Laughlin. Ο κύριος αυτός ήταν ο δημιουργός της μελέτης για την «υπερβολική παραφροσύνη των μεταναστών από τη Νότια Ευρώπη» και του «πρότυπου νόμου» περί αναγκαστικής στείρωσης «νοητικά καθυστερημένων ατόμων και άπορων» που εφαρμόστηκε σε 32 Αμερικανικές Πολιτείες.

Ο «πρότυπος νόμος» του Harry Laughlin μεταφράστηκε στα γερμανικά και εφαρμόστηκε από τους φασίστες γιατρούς του Χίτλερ. Αυτός ο «κτηνοτρόφος» που με τη στείρωση «νοητικά καθυστερημένων και άπορων ατόμων» ήθελε να δημιουργήσει ανθρώπους με εκλεκτά σωματικά χαρακτηριστικά τιμήθηκε από τους φασίστες το 1936 στο Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης για την προσφορά του στο «εθνικοσοσιαλιστικό πρόγραμμα ευγονικής». Ο Laughlin δεν κατάφερε να παραστεί στην τελετή και παρέλαβε τον τίτλο από το Ίδρυμα Ροκφέλερ που χρηματοδότησε διάφορα γερμανικά προγράμματα ευγονικής, συμπεριλαμβανομένου εκείνου στο οποίο εργάστηκε ο Γιόζεφ Μένγκελε.

Από το 1909 η ελίτ της Σουηδίας είχε ιδρύσει την «Σουηδική λέσχη για την καθαρότητα της φυλής» και είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που το 1921 δημιούργησε το «Κρατικό Ινστιτούτο Βιολογίας Φυλών» στην Ουψάλα υπό τον καθηγητή Χέρμαν Λούντμποργκ ο οποίος με την επιστημονική μεθοδολογία της μέτρησης των κρανίων κατηγοριοποιούσε τις φυλές, απεδείκνυε την ευφυΐα ή μη αυτών των φυλών και ταυτόχρονα χρησιμοποιούσε τα συμπεράσματά του με σκοπό να δημιουργήσει υγιείς ανθρώπους και μια άσπιλη κοινωνία.

Την μεθοδολογία αυτή του Λούντμποργκ και των συνεργατών του επιστέγασε ο νόμος υπέρ αναγκαστικών στειρώσεων το 1934 προκειμένου να αποφευχθούν «κατώτερης ποιότητας γόνοι». Σύμφωνα με τον νόμο, τα αίτια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιον σε στείρωση ήταν : «η ανηθικότητα, η αναπηρία , η επιληψία η ανάρμοστη κοινωνική συμπεριφορά».

Η κτηνωδία και ο ρατσισμός κυριαρχούσαν όταν το 1915 οι Αμερικανοί εισέβαλαν με την στρατιωτική μηχανή τους στην Αϊτή αρπάζοντας γη από τους χωρικούς προς όφελος αμερικανικών εταιριών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ William Bryan έγραφε: «Απίστευτο, φανταστείτε, σκυλάραπες να μιλάνε Γαλλικά». Τέτοιου είδους σκέψεις ήταν νομιμοποιημένες.
Ο Τσώρτσιλ, την ίδια εποχή, ενέκρινε την χρήση χημικών όπλων εναντίων «των απείθαρχων και απολίτιστων φυλών των Αράβων» και ως υπουργός εσωτερικών είχε εγκρίνει την στείρωση 100.000 «πνευματικά μειωμένων και να σταλούν σε κρατικά στρατόπεδα εργασίας ώστε να προστατευτεί η βρετανική φυλή από την εξασθένηση».
Και το 1937, μιλώντας ενώπιον της Βασιλικής Επιτροπής για την Παλαιστίνη, σε μία από τις γνωστές διαλέξεις του για την ιστορία της ανθρωπότητας, είπε τα εξής:
«Δεν δέχομαι ότι προξένησε κακό στους ερυθρόδερμους της Αμερικής, ή στους μαύρους της Αυστραλίας, το γεγονός ότι μια ισχυρότερη και ανώτερη φυλή εγκαταστάθηκε στα μέρη τους.» ( «Οι μέρες αφηγούνται» Eduardo Galeano.)

Το 1932 στην Κοινωνία των Εθνών η Βρετανική διπλωματία εμπόδισε την συνθήκη μερικού αφοπλισμού και της απαγόρευσης βομβαρδισμού αμάχων. Ο David Lloyd George περιχαρής παρατηρούσε: «επιμείναμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα να βομβαρδίζουμε σκυλάραπες» (niggers στο πρωτότυπο)

Ο φιλελεύθερος Theodore Roosevelt, 1858-1919 ο 26ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν από αυτούς που κρατούσαν ψηλά τις παραπάνω «αξίες»: «Ο τελικά πιο ηθικός από όλους τους πολέμους είναι ένας πόλεμος με τους άγριους που εγκαθιστά την εξουσία των κυρίαρχων φυλών.»

Όταν δε το Μεξικό κατακτήθηκε στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, ο εθνικός ποιητής Walt Whiltman έγραψε: «Τι δουλειά έχει το κακομοίρικο ανίκανο Μεξικό με την μεγάλη αποστολή του εποικισμού από μια ευγενή ράτσα;»
Πριν μα και κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ είχαν κατακτήσει με τα όπλα 10 από τις 20 χώρες της Λατινικής Αμερικής, την Χαβάη, την Μαλαισία, τις Φιλιππίνες. Αμερικανικές εταιρείες έλεγχαν την παραγωγή πετρελαίου, χαλκού, υδραργύρου, γενικά όλων των πρώτων υλών και όλων των αγροτικών προϊόντων. Μόνο την περίοδο 1898-1934 οι ΗΠΑ εισέβαλαν στρατιωτικά σε χώρες της Λατινικής Αμερικής 32 φορές.

Έτσι έθεσε το θέμα στα γεράματα του ο δύο φορές παρασημοφορημένος με το Μετάλλιο της Τιμής, υποστράτηγος στο Σώμα των Πεζοναυτών Smedley
Butler: «Έζησα 33 χρόνια στρατιωτικής υπηρεσίας και σε αυτή τη περίοδο έπαιξα κυρίως τον ρόλο του μπράβου των Μεγαλοεπιχειρηματιών, της Γουόλ Στριτ και των Τραπεζιτών. Εν συντομία ήμουν ένας τυχοδιώκτης, ένας γκάνγκστερ του καπιταλισμού. Βοήθησα να καταστεί το Μεξικό και ειδικά το Ταμπίκο ασφαλέστερο για τα αμερικανικά πετρελαϊκά συμφέροντα το 1914. Βοήθησα να γίνουν η Κούβα κι η Αϊτή ένας καλός τόπος εισοδήματος για τα παιδιά της Νάσιοναλ Σίτυ Μπανκ. Βοήθησα στον βιασμό μισής ντουζίνας δημοκρατιών της Κεντρικής Αμερικής προς όφελος της Γουόλ Στριτ. Βοήθησα στην εκκαθάριση της Νικαράγουας για χάρη του Διεθνούς Τραπεζικού Οίκου των Αδελφών Μπράουν μεταξύ 1901-1912. Έκανα φωτεινότερη την Δομινικανή Δημοκρατία για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ζάχαρη το 1916. Βοήθησα να καταντήσει η Ονδούρα υποτελής των αμερικανικών εταιρειών εισαγωγής φρούτων το 1903. Βοήθησα την Στάνταρντ Όιλ το 1927 να κάνει τις μπίζνες της χωρίς αντίσταση στην Κίνα…» (Smedley Butler "War is a Racket")

Μια άλλη παράμετρος την περίοδο του μεσοπολέμου στις ΗΠΑ ήταν ότι οι εργάτες αρχίζουν να αποκτούν συνείδηση της κοινωνικής τους ύπαρξης σε σχέση με το οικονομικό καπιταλιστικό κατεστημένο. Για να εξασφαλιστεί το φαΐ της ημέρας μιας οικογένειας έπρεπε να δουλεύουν όλα τα μέλη της. Δούλευαν ήλιο με ήλιο χωρίς κανένα δικαίωμα εκτός αυτό της εξαθλίωσης και σε μια κατάσταση χρόνιου υποσιτισμού. Οι ενήλικες δούλευαν 80 ώρες την βδομάδα και τα παιδιά 70 ώρες, με αστείες αμοιβές και σε άθλιες συνθήκες. Κάθε Σάββατο στα εργοστάσια αναρτούσαν μια επιγραφή που έλεγε: «Αν δεν έρθετε για δουλειά την Κυριακή μην κάνετε τον κόπο να έρθετε ούτε την Δευτέρα.»


Τα παιδιά εργάτες, οι γυναίκες μα και οι άνδρες εργαζόμενοι ήταν απλά εργαλεία, χωρίς ανθρώπινη υπόσταση που τα πουλούσαν και τα αγόραζαν όπως τα αυτοκίνητα που παρήγαγε ο φασίστας Ford. Συνθήκες σκλαβιάς. Μια ζωή με πίστωση και ένα πεπρωμένο χαραγμένο με γνώμονα


Στις ΗΠΑ σημειώθηκαν 3630 απεργίες την περίοδο αυτή ως τις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που πνίγηκαν στο αίμα, στις φυλακίσεις και στους ξυλοδαρμούς. Ζητούσαν μια μέρα αργία, οχτώ ώρες εργασία και λιγότερες ώρες εργασίας για τα παιδιά προκειμένου να μπορέσουν να πάνε σχολείο.
Κυριολεχτικά η άρχουσα τάξη είχε κηρύξει πόλεμο εναντίων των εργατών.
Ιδρύθηκε η «Αμερικανική Αμυντική Ένωση» με σκοπό την «προστασία της Αμερικής από ανατρεπτικές ιδέες» και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα μέλη της διοίκησης προέρχονταν από τις τράπεζες, τις σιδηροδρομικές εταιρείες, τα τραστ του πετρελαίου και την ελίτ των κτηματιών. Διέθεταν γραφεία σε 600 πόλεις και ένα ένοπλο τμήμα, την «Αμερικανική Περίπολο Επαγρύπνησης», στελεχωμένη από κατακάθια της κοινωνίας εγκληματίες και τραμπούκους. Αυτοί έλεγχαν περιπτώσεις «απείθειας», την «νομιμοφροσύνη» των πολιτών, τα σαλούν, τους κινηματογράφους και κάθε δημόσια συνάθροιση με σκοπό να «συμβάλουν στην καταστολή στασιαστικών πράξεων και αισθημάτων.»
Για να αντιμετωπιστεί όμως το εργατικό κίνημα και η ισχυρή εργατική οργάνωση των «Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου» ιδρύθηκε η παραστρατιωτική ομάδα «Αμερικανική Λεγεώνα» (American Legion) με ηγέτη τον Theodore "Ted" Roosevelt πρωτότοκο γιο του προέδρου των ΗΠΑ Theodore Roosevelt, και βοηθό Γραμματέας του Πολεμικού Ναυτικού , αργότερα Κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο , Κυβερνήτη των Φιλιππινών, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της American Express Company, Αντιπρόεδρο της Doubleday & McClure Company και δωροδοκούμενο από την εταιρεία πετρελαίου Pan American Petroleum του μεγιστάνα Edward Doheny.

Τυπικά σκοπός της «Αμερικανικής Λεγεώνας» ήταν η « Προάσπιση των αμερικανικών θεσμών και παραδόσεων από ανατρεπτικά στοιχεία». Στο πλαίσιο αυτό κατασκόπευαν εργάτες και σωματεία για λογαριασμό του Bureau of Investigation (BOI)- υπηρεσία που λίγο αργότερα έγινε γνωστή ως FBI- και για λογαριασμό της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών της Βουλής. Επέβαλαν λογοκρισία παρακολουθώντας κάθε έντυπο που θεωρούσαν ότι έκανε αναφορές σε «κομμουνιστικές- αναρχικές- συνδικαλιστικές ξενόφερτες ιδέες».

Μια άλλη οργάνωση ήταν η «Μαύρη Λεγεώνα» (Black Legion) παρακλάδι της Κου Κλουξ Κλαν, που με την χρηματοδότηση του κεφαλαίου ανέλαβε «να προφυλάξει την Αμερική από τη διεθνή κομμουνιστική και ιουδαϊκή συνωμοσία.»


«Μαύρη Λεγεώνα» (Black Legion) παρακλάδι της Κου Κλουξ Κλαν. Τα καθήκοντα της περιελάμβαναν τρομοκράτηση εργαζομένων, δολοφονίες, βασανισμούς, απαγωγές, εμπρησμούς σπιτιών συνδικαλιστών και φρουρούσαν πολλά εργοστάσια αυτοκινήτων του Ντιτρόιτ. Η οργάνωση αυτή ήταν που δολοφόνησε τον Charles Poole, συνδικαλιστή της Works Progress Administration


Υπήρχαν όμως και άλλοι παράγοντες που έδρασαν εναντίων των εργατών. Πρωτεύουσα θέση κατέχει η εταιρεία «Sherman Service Inc», ο πρώτος ιδιωτικός στρατός που σκοπό είχε να παρέχει «συμβουλές και υπηρεσίες για καλυτέρευση των εργατικών και βιομηχανικών σχέσεων». Στην ουσία της η εταιρεία ήταν χρηματοδοτούμενη από τα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα, όπως της Ford, της Du Pont της General Motors, της Standard Oil Company. Ήταν η πρώτη εταιρεία που αγόρασε σελίδες εφημερίδων για να προπαγανδίζει τα καλά της ιδιωτικής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας με σκοπό οι φτωχοί να συνεχίσουν να επιδοτούν τους πλούσιους. Η προπαγάνδα άλλωστε ήταν και είναι ο μοναδικός τρόπος για να επικοινωνούν οι καπιταλιστές με την υπόλοιπη κοινωνία.

Η πρώτη εταιρεία προπαγάνδας ήταν η «Ivy Lee and George Parker» ήδη από το 1905, όταν ο τομέας διαχείρισης κρίσεων ήταν ακόμα εκκολαπτόμενος. Το 1914, ο Ivy Lee πήγε και δούλεψε για την οικογένεια Ρόκφελερ με σκοπό να διαχειριστεί την δολοφονία συνολικά 66 ανθρώπων, ηλικίας από 2,5 έως 45 ετών έπειτα από 10 μέρες συγκρούσεων στα ορυχεία της οικογένειας και από πληρωμένους από αυτήν δολοφόνους.

Από τους νεκρούς αυτούς οι 17 -ανάμεσα τους δυο γυναίκες και 11 παιδιά-σκοτώθηκαν την ημέρα που έμεινε στην ιστορία ως «Η σφαγή του Λάντλοου», όταν οι εθνοφρουροί και το Πρακτορείο Ντετέκτιβ «Μπάλντουιν-Φελτς» (BaldwinFelts Detective Agency) με ειδικότητα στην διαχείριση εργατικών διαφορών επέδραμαν στην κατασκήνωση του Λάντλοου όπου σε παραπήγματα της εταιρείας έμεναν οι ανθρακωρύχοι.

Ο Ivy Lee είχε τέτοια επιτυχία ώστε ξεκίνησε να δουλεύει για την Αμερικανική Κυβέρνηση ενάντια στον εσωτερικό εχθρό που ήταν οι απεργοί, οι άγριοι Ινδιάνοι και οι μαύροι. Κορωνίδα στην καριέρα του ήταν όταν το 1933 προσελήφθηκε από τον στενό προπαγανδιστικό κύκλο του φασιστικού καθεστώτος του Χίτλερ και στην εταιρεία IG Farben μαζί με τον γιο του.

Οι ΗΠΑ το 1940 ίδρυσαν και χρησιμοποίησαν ιεραποστολές μια και ενδιαφέρθηκαν για τις πρώτες ύλες της Αφρικής. Πρόεδρος των δεκάδων χριστιανικών αποστολών ορίστηκε ο Τζον Φόστερ Ντάλες, αδελφός του Άλλεν που ήταν επικεφαλής του Office of Strategic Service (της μετέπειτα CIA) και οι δυο μαζί μεγαλομέτοχοι της United Fruit που έλεγχε την αγροτική παραγωγή της Λατινικής Αμερικής. Σκοπό είχαν πέρα από την προώθηση του χριστιανισμού στους μαύρους «να μελετήσουν τις βασικές αρχές για μια δίκαιη και σταθερή ειρήνη για να έχουν οι χριστιανικές αποστολές μεγαλύτερη ελευθερία δράσης στο χριστιανικό έργο τους». Οι ΗΠΑ στην διάρκεια του πολέμου μάζευαν τα κέρδη τους τσακίζοντας την Βρετανική αυτοκρατορία που δεν μπορούσε πια να προστατεύσει τις κτήσεις της.

Επίσης το 1940 η κυβέρνηση των ΗΠΑ με χρηματοδότηση των μυστικών υπηρεσιών του Άλλεν Ντάλες δημιουργεί την οργάνωση: (AMCOLIB)
«American Committee for Liberation from Bolshevism», (αμερικανική επιτροπή για την απελευθέρωση από τον μπολσεβικισμό) όπου από τότε συντόνιζε την δράση και την προπαγάνδα ενάντια στην ΕΣΣΔ, στο αντιαποικιακό κίνημα ή ενάντια σε προοδευτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο που στα ηλίθια μυαλά τους φαίνονταν να είναι πιόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Δεύτερος Πρόεδρος της AMCOLIB ήταν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ, Ναύαρχος Alan G. Kirk ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και διευθυντής του «Συμβουλίου Στρατηγικής Ψυχολογίας» ,Psychological Strategy Board, με στόχο την οργάνωση ψυχολογικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο ώστε «να παράγουν ψυχολογική προπαγάνδα ενάντια στην εξάπλωση του κομμουνισμού.»
Από το 1942 και μετά, οι ΗΠΑ ίδρυσαν το Inter-American Defense Board που αποτελούσε όργανο του Πενταγώνου για τον έλεγχο των στρατών και των σωμάτων ασφαλείας των Λατινοαμερικανικών χωρών. Την American Financial and Economic Advisory Committee για τον έλεγχο από τις ΗΠΑ όλης της οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. Επικεφαλής εδώ ήταν ο Νέλσον Ροκφέλλερ της Στάνταρντ Όιλ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εποχής είναι το αίμα που έχυσαν υποχρεωτικά οι αποικιοκρατούμενες χώρες στα πεδία μαχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μονάχα από την Κένυα, την Ουγκάντα και την Τανγκανίκα, οι Βρετανοί είχαν στρατολογήσει 228.000 χιλιάδες άνδρες. Από την Νοτιοαφρικανική Ένωση 345.000, από την Νιγηρία 90.000 και από την Ινδία 100.000. Ο στρατός δε του Ντε Γκωλ αποτελούνταν από Μαροκινούς, Αλγερινούς και Σενεγαλέζους σε ποσοστό 84% μια και ο γαλλικός στρατός πολεμούσε στο πλευρό των Γερμανών. Το γεγονός αυτό είχε άμεσες συνέπειες στην μελλοντική ανάπτυξη των αντι-αποικιακών κινημάτων μεταπολεμικά. Τα οποία αντιμετωπίστηκαν με γνήσιο χιτλερικό τρόπο.

Παρένθεση:
Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κινημάτων που αντιμετωπίστηκαν με γνήσιο χιτλερικό τρόπο από το Λονδίνο είναι κατά του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ τον Δεκέμβριο του 1944 (σχέδιο «ΜΑΝΝΑ»), ενώ ακόμα ο πόλεμος εναντίον της Γερμανίας μαίνονταν σε όλα τα μέτωπα. Οι Εγγλέζοι δεν δίστασαν να τραβήξουν από το μέτωπο της Ιταλίας τον στρατηγό Χάρολντ Αλεξάντερ και να παρατάξουν στην Αθήνα υπό την διοίκησή του από τις πρώτες μέρες των συγκρούσεων περισσότερους από 30.000 στρατιώτες που κλιμακωτά και σχετικά γρήγορα έφθασαν τις 60.000, 80 αεροπλάνα, 200 τανκς και πολλά πυροβόλα, ενώ μονάδες του αγγλικού στόλου με τα πυροβόλα τους κανονιοβολούσαν την πρωτεύουσα και ταυτόχρονα εξασφάλιζαν τον εφοδιασμό των στρατευμάτων. Τέτοια δύναμη δεν παρέταξαν οι Βρετανοί ούτε κατά στην εισβολή των Γερμανών μα ούτε και στην μάχη της Κρήτης.
Την ημέρα δε που η φασιστική Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων, γαλλικά «δημοκρατικά» στρατεύματα κατέσφαξαν χιλιάδες Αλγερινούς που ξεχύθηκαν στους δρόμους με συμμαχικές σημαίες στα χέρια γιορτάζοντας το τέλος του πολέμου και νομίζοντας ότι ήρθε η ώρα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους. Επί πέντε μέρες ο «δημοκράτης» Σαρλ ντε Γκωλ ένας εκ των νικητών των φασιστών εξόντωνε με γνήσιο Ες Ες τρόπο 40.000 άντρες γυναίκες και παιδιά.


Μαζικές εκτελέσεις στο Σετίφ της Αλγερίας από τους Γάλλους.


Ο Ιστορικός Dr Sadek Hadjer περιγράφει: «Πιο αποτρόπαιες, όμως, κι από τους αριθμούς των νεκρών είναι οι μέθοδοι. Στις πόλεις και τα χωριά, άνδρες κάθε ηλικίας μεταφέρθηκαν με φορτηγά στις χαράδρες της Χεράτα, όπου εκτελέστηκαν. Μερόνυχτα ολόκληρα, στρατιώτες και Γάλλοι πολιτοφύλακες πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον περαστικών σε δρόμους ή αγροτικές οδούς. Το πυροβολικό, η αεροπορία και τα πολεμικά πλοία της Γαλλίας βομβάρδιζαν ακόμη και τα πιο απομονωμένα χωριά. Η οσμή της σήψης γέμιζε τον αέρα.» («Καθημερινή» 29 Μαΐου 2011) Και ο ιστορικός Sir Alistair Allan Horne γράφει: «..πολλά από τα πτώματα ήταν φοβερά ακρωτηριασμένα: γυναίκες με τα στήθη τους κομμένα και πεταμένα μακριά, άνδρες με κομμένα τα γεννητικά τους όργανα τα οποία είχαν τοποθετήσει στο στόμα τους…» (Alistair Horne, A Savage War of Peace: Algeria (New York 1977 σελ 26).

Κλείνει η παρένθεση

Στα αμερικανικά στρατεύματα η υπεροχή της άριας φυλής επέβαλε δικαιωματικά οι μαύροι στρατιώτες να στοιβάζονται στα κατώτερα σημεία των πλοίων θυμίζοντας δουλεμπορικά πλοία του παρελθόντος. Ο Ερυθρός Σταυρός του Max Huber μετά από αίτηση της αμερικανικής κυβέρνησης διαχώριζε το αίμα που δώριζαν οι μαύροι από εκείνο των λευκών και έτρωγαν σε διαφορετικές ώρες και διαφορετικά εστιατόρια από των λευκών. Μέσα στην χώρα οι μαύροι προσλαμβάνονταν σε δουλειές μόνο ως καθαριστές ή ανειδίκευτοι εργάτες και με πολύ χαμηλά ημερομίσθια. Δεν είχαν το δικαίωμα να περπατάνε στο ίδιο πεζοδρόμιο με τους λευκούς ούτε να κάθονται στα λεωφορεία. Δεν είχαν το δικαίωμα να μπαίνουν σε μπαρ που είχαν ταμπέλα μόνο για λευκούς, δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα, είχαν διαφορετικά κολέγια από τους άριους.

Έτσι έθεσε το θέμα ο Γουόλτερ Ουάιτ ηγέτης της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Εγχρώμων:

«Ο Ερυθρός Σταυρός αρνείται το αίμα μας. Οι εργοδότες και τα σωματεία δεν μας θέλουν. Τα λιντσαρίσματα δεν έχουν σταματήσει. Μας φέρνονται ρατσιστικά, μας φτύνουν στο δρόμο και μας στερούν τα πολιτικά μας δικαιώματα. Τι χειρότερο θα μας έκανε ο Χίτλερ;»

Τον Ιανουάριο του 1943 δημοσιεύθηκε η παρακάτω προσευχή σε εφημερίδα των μαύρων :
Θεέ μου σήμερα πάω στον πόλεμο:
Να πολεμήσω να πεθάνω πες μου για ποιον;
Θεέ μου θα πολεμήσω, Γερμανούς και Γιαπωνέζους δεν τους λογαριάζω.
Μόνο εδώ στην Αμερική Τρομάζω.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν ένας «αντιφασιστικός» πόλεμος διότι οι εργαζόμενες μάζες δεν έδρασαν ανεξάρτητα σε βαθμό που με την δική τους ιδεολογική και πολιτική αυτονομία θα πολεμούσαν για έναν κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, για έναν κόσμο χωρίς εξαρτημένα και αποικιοκρατούμενα έθνη, χωρίς καταπιεστικούς και καταπιεσμένους λαούς.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας Ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Και πόλεμος σημαίνει μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων της ανθρωπότητας, του άψυχου και έμψυχου πλούτου της, υπερκατανάλωση υλικών, γρήγορη κίνηση κεφαλαίου, ανανέωση του ίδιου παγκόσμιου συστήματος και διάσπαση των λαών. Είναι το πιο αποδοτικό μέσο της αναπόφευκτης ανάγκης για περιοδική μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων και βασικός τρόπος για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας. Ταυτόχρονα οι άρχουσες τάξεις και των δυο στρατοπέδων πάλευαν μεταξύ τους για την παγκόσμια ηγεμονία. Όλοι τους πάλευαν μέσα σε συνθήκες μετεξέλιξης του παγκόσμιου αποικιοκρατικού καπιταλιστικού συστήματος, για την διατήρηση ή την καλυτέρεψη της θέσης τους στην ιεραρχική κλίμακα του παγκοσμίου καπιταλιστικού συστήματος με βάση την δυναμική του συσχετισμού δυνάμεων που άλλαζαν διαρκώς.

Με μεγάλη «καθαρότητα» στο βιβλίο του Mémoires de Guerre ο Général De Gaulle παρατηρεί: «...Κρίνω ότι η συντριβή της Γερμανίας, ο διαμελισμός της Ευρώπης και ο ρωσοαμερικανικός ανταγωνισμός προσφέρουν στη Γαλλία, που σώθηκε σαν από θαύμα, μοναδικές ευκαιρίες για δράση, μου φαίνεται πως η καινούρια τούτη περίοδος θα μου επιτρέψει ίσως να επιχειρήσω την εκτέλεση του τεράστιου σχεδίου που έχω κατά νου για το καλό της χώρας… από πολιτικής, οικονομικής και στρατηγικής πλευράς.»

Το στίγμα άλλωστε της μεταπολεμικής κατάστασης το έδωσε από τον Μάρτιο του '46 ο Τσώρτσιλ στο πανεπιστήμιο του Westminster όταν ανακοίνωνε τον χωρισμό του κόσμου σε δυο στρατόπεδα και γνωρίζοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία έχασε την πρωτοκαθεδρία στον έλεγχο του κόσμου και επιζητώντας την συν-διαχείριση του κόσμου-μια Pax Angloamericana- με τις ΗΠΑ, είπε πως στην παγκοσμιοποιημένη κοινότητα «τα έθνη εκείνα που ομιλούν την αγγλική ως έθνη μοναδικά παγκοσμίως αυτεξούσια, υποχρεωτικά θα είναι και οι κυρίαρχοι πάνω σε άλλα έθνη του κόσμου». Ενώ στην συνδιάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο, -η επίσημη ονομασία ήταν United Nations Conference on International Organization- ο Τσώρτσιλ είχε ζητήσει τον εξοπλισμό των ηττημένων Γερμανών με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε μια αιφνιδιαστική επίθεση «ώστε να επιβληθεί στην ΕΣΣΔ η θέληση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας».

Λογικά όλα αυτά μια και ο Γερμανικός ρατσιστικός φασισμός είχε ηττηθεί και ο κύκλος της κυριαρχίας του καπιταλισμού πρέπει να επαναληφθεί.

Ο Βόθρος του μεταπολεμικού κόσμου.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας στρατολόγησαν ως συνεργάτες με μισθοδοσία χιλιάδες φασίστες με στόχο να λάβουν ως αντάλλαγμα τα μυστικά που οι Nαζί κατείχαν για τη Σοβιετική Ένωση, τα οποία θα βοηθούσαν τις Η.Π.Α. να κερδίσουν έναν επερχόμενο «Πόλεμο».

Πρωτοπαλίκαρα του φασιστικού καθεστώτος όπως οι Αλόις Μπρούνερ, Κλάους Μπάρμπι, ο Χανς Ότο, Χέρμαν Μπάουν, Χάιντς Χέρε διέπρεψαν στην CIA. Επικεφαλής δε του κλιμακίου των μυστικών υπηρεσιών των Αμερικανών στην ηττημένη Γερμανία ήταν ο στρατηγός του Γ΄ Ράιχ, Ράιχαρτ Γκέλεν σε συνεργασία με τον στρατηγό Ουόλτερ Μπιντέλ Σμιθ.

Ο Σμιθ έγινε διευθυντής της C.I.A. (1950-1953) και η «οργάνωση Γκέλεν» μετεξελίχθηκε και αποτέλεσε την μυστική υπηρεσία BND (Bundesnachrichtendienst) της Δυτικής Γερμανίας το 1955.

Ο δόκτωρ Χανς Γκλόμπκε -συνεργάτης του Άιχμαν και υπεύθυνος του υπουργείου Εσωτερικών του Γ΄ Ράιχ επί των εβραϊκών υποθέσεων και ο αρμόδιος για την εκτόπιση Εβραίων- χάρη στην «εύνοια» των νέων αφεντικών του, της CIA- έγινε το «δεξί χέρι» του καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ, καταλαμβάνοντας το πανίσχυρο πόστο του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και αποτελώντας ουσιαστικά τον κύριο σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ Βόννης, ΝΑΤΟ και CIA.

Έτσι κι αλλιώς σχεδόν η μισή, διορισμένη από τους Αμερικανούς, κυβέρνηση του Αντενάουερ είχε στελεχωθεί από «πρώην» ναζιστές. Επίσης ο ναζί υποστράτηγος Hans Speidel που πολεμούσε τις συμμαχικές δυνάμεις όταν αυτές αποβιβάστηκαν στην Νορμανδία διορίστηκε από τους Αμερικανούς ως Commanderin-Chief of the Allied NATO ground forces in Central Europe δηλαδή ανέλαβε την ανώτατη διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ευρώπη από τον Απρίλιο του 1957, μέχρι τη συνταξιοδότησή τον Σεπτέμβριο του 1963.

Ο Βέρνερ Φον Μπράουν αξιωματικός των Ες Ες που είχε ξεκινήσει την κατάκτηση της Ευρώπης για λογαριασμό του Χίτλερ συνέχισε την ίδια δουλειά στις ΗΠΑ φτιάχνοντας πυραύλους.

Ήταν στρατηγική επιλογή η στρατολόγηση χιλιάδων φασιστών και συνεργατών τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με αρωγή των φιλοφασιστικών κύκλων του Βατικανού.

Οι περισσότεροι δε από τους φασίστες και τους συνεργάτες τους που διέφυγαν σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, το πέτυχαν με τη βοήθεια των «καναλιών» των American Counter Intelligence Corps (CIC) και των «Γραφείων για τους Πρόσφυγες» του Βατικανού με επικεφαλής τον Krunoslav Stjepan Draganovic. Οι δυο αυτές οργανώσεις είχαν στήσει μια οδό διαφυγής για χώρες της Λατινικής Αμερικής μα και της Ισπανίας για υψηλόβαθμους ναζί που έφερε την κωδική ονομασία «Ratlines».

Για τους φανατικούς αντικομμουνιστές αμερικανούς αλλά και για τους καρδινάλιους του Πάπα Πίου XII, οι ναζιστές ως επαγγελματίες αντικομμουνιστές με πολύτιμη τεχνογνωσία, ήταν απαραίτητοι στον νέο «υπέρ πάντων αγώνα» κατά των άθεων τέως «συμμάχων» Σοβιετικών, και συνέβαλαν καθοριστικά τόσο στη δρομολόγηση όσο και στην παράταση του Ψυχρού Πολέμου.

Πολλοί φασίστες που είχαν διαφύγει στην Λατινική Αμερική έκαναν νέα καριέρα ως κυνηγοί του κομμουνισμού ή σε ότι έμοιαζε στα φασιστικά μάτια τους κομμουνιστικό, μέσα από το δίκτυο «Κόνδορας», ένα αμερικανικό σχέδιο, με σκοπό την « άμυνα της ηπείρου απέναντι στον κομμουνισμό ».
Οι ναζί μετατράπηκαν σε εκπαιδευτές ήδη από το 1946 όταν και οι ΗΠΑ ίδρυσαν την «Σχολή της Αμερικής» (SOA) (School of the Americas Watch) μετά την παναμερικανική διάσκεψη του Τσαπουλτεπέκ, στο Μεξικό, με σκοπό την «διδασκαλία της αντι-κομμουνιστικής προπαγάνδας, την αντιμετώπιση εξεγέρσεων, τον ψυχολογικό πόλεμο, την συλλογή πληροφοριών και των τακτικών (βασανιστήρια) ανάκρισης.»

Η SOA εκπαίδευσε πάνω από 60.000 αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Λατινικής Αμερικής, που ενορχήστρωσαν πραξικοπήματα και μαζικές σφαγές. Από αυτήν την οργάνωση προέκυψε το πρόγραμμα «Κόνδωρ», ένα εκτεταμένο σχέδιο καταστολής σε ολόκληρη την ήπειρο, που εφαρμόστηκε από τις λατινοαμερικανικές δικτατορίες.

Μερικοί από τους αποφοίτους της SOA:

Guillermo Rodríguez Lara γνωστός και ως "Bombita" στρατιωτικός δικτάτορας του Ισημερινού.

Emilio Eduardo Massera : Βρέθηκε να είναι μέλος της μασονικής στοάς Ρ2 στην Ιταλία που εμπλέκεται στην αποκαλούμενη «Στρατηγική της Έντασης» το Νατοϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της αριστεράς στην Ιταλία. Αποτελούσε μέρος του γενικού σχέδιο «αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας» που ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία «Stay Behind» και αφορούσε όλη την Ευρώπη. Επίσης είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε τα «τάγματα θανάτου» στην πατρίδα του την Αργεντινή.

Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα : στρατιωτικός δικτάτορας της Αργεντινής. Καταδικάστηκε σε 50 χρόνια φυλάκισης για την συστηματική απαγωγή παιδιών, δολοφονίες βασανιστήρια, εξαφανίσεις. Το ΔΝΤ έκανε όμως μαζί του χρυσές δουλειές.

Leopoldo Fortunato Galtieri Castelli : στρατιωτικός δικτάτορας της Αργεντινής. Δημιουργός της ομάδας θανάτου «Batallón de Inteligência 601» η οποία ασχολείται όχι με μαζικές αλλά στοχευμένες και συντονισμένες δολοφονίες και απαγωγές. Η ομάδα συμμετείχε στο πραξικόπημα της Βολιβίας το 1980.

Hugo Banzer στρατιωτικός δικτάτορας της Βολιβίας γνωστός και ως ο δημιουργός των «θαλάμων του τρόμου». Χαρακτηριστικό της κυβέρνησης του αποτέλεσαν οι εύκολες πιστώσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Raúl Eduardo Iturriaga Neumann : αναπληρωτής διευθυντής της DINA της φασιστικής μυστικής αστυνομίας της Χιλής του Αουγούστο Πινοσέτ. Υπεύθυνος στο μυστικό κέντρο κράτησης γνωστό ως «Λα Βέντα Σέξι» (δεμένα μάτια) όπου βίαζαν γυναίκες ή κορίτσια με συνοδεία μουσικής. Η Χιλή ήταν η αγαπημένη χώρα του ΔΝΤ μα και των θεόπνευστων νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων Hayek και Friedman.

François DuvalierTonton : δικτάτορας της Αϊτής γνωστός και ως το «Βαμπίρ της Καραϊβικής" δημιουργός των ομάδων θανάτου «Tontons Macoutes».Ήταν έμμισθος υπάλληλος της CIA μα και των μαφιόζων. Την περίοδο εκείνη οι ΗΠΑ χαρακτήριζαν την Αϊτή ως «προπύργιο κατά του κομμουνισμού» Σωστά, μια και η Αϊτή βρίσκεται δίπλα στην Κούβα. Ο Ντιβαλιέ έσφαζε κόσμο καθ 'όλη τη δεκαετία του 1960 και ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Roberto D'Aubuisson Arrieta: Στρατιωτικός του Ελ Σαλβαδόρ, ηγετικό στέλεχος της αμερικανοευλογημένης χούντας και δημιουργός των εκεί ταγμάτων θανάτου. Έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι "Blowtorch Bob" διότι βασάνιζε και σκότωνε με καμινέτο.

Από τις τάξεις της SOA έχουν αποφοιτήσει επίσης και οι δικτάτορες της Αργεντινής: Λεοπόλδο Γκαλτιέρι και Ρομπέρτο Βιόλα, του Παναμά: Ομάρ Τορίχος και Μανουέλ Νοριέγκα, της Βολιβίας: Ούγκο Σουάρες και Βιλδόσο Καλντερόν, της Γουατεμάλας: Εφρέν Ρίος Μοντ, του Εκουαδόρ: Γκιγιέρμο Ροντρίγκες κι ο δικτάτορας του Περού Βελάσκο Αλβαράδο.

Επιπροσθέτως αυτή η περίοδος, αμέσως μετά τον πόλεμο, χαρακτηρίζεται και από την προτεραιότητα των ΗΠΑ να θάψουν εντέχνως τον παθολογικό και σφοδρό αντικομουνισμό των φασιστών αφού κάτι τέτοιο σε ανθρώπους που είχαν ζήσει τα γεγονότα θα δημιουργούσε το κίνδυνο ανομολόγητων σκέψεων και παραλληλισμών με την ομοιότητα πρακτικών του καθαγιασμένου αντικομουνισμού του «Ελεύθερου Κόσμου» με τις φασιστικές πρακτικές.

Στην πράξη οι ΗΠΑ εκδήλωσαν τον παγκόσμιο ηγεμονισμό τους με την στρατιωτική κατοχή κρατών, με αλυσίδες από αμερικανικές στρατιωτικές κατοχικές βάσεις παντού στον κόσμο, με το δόγμα Τρούμαν, το σχέδιο Μάρσαλ, την οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, το ΝΑΤΟ, το Βαλκανικό σύμφωνο, το ΔΝΤ και με διορισμένες χουντικές κυβερνήσεις, μα και με πολλές ΜΚΟ, σύμφωνα, προγράμματα, εταιρείες κ.λπ που αποτελούσαν εργαλεία και όπλα για την επιβολή της παγκόσμιας ηγεμονίας.

Ο φασισμός δεν πέθανε. Φόρεσε από τότε το προσωπείο της δημοκρατικής κρατικής μηχανής και αυτοαποκαλείται προστάτης της ισότητας, των ελευθεριών των νόμων και της δημοκρατίας. Σήμερα ξεσπούν τοπικοί πόλεμοι παντού στον κόσμο και ξαναζούν οι εθνικισμοί, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία. Κράτη στην Ευρώπη διαμελίζονται, η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία παριστάνει ότι ξεχνάει τις συνέπειες που προκάλεσε η οικονομική κρίση του μεσοπολέμου και συνεχίζει να καταργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, μειώνει μισθούς, περιορίζει κοινωνικές δαπάνες, κλείνει σχολεία, νοσοκομεία, διαλύει δημόσιες υπηρεσίες κοινωνικών αγαθών όπως η ενέργεια και η ύδρευση.

Αντί Επιλόγου

Ο Φριτς Χάμπερ ήταν χημικός και διευθυντής του φημισμένου παγκόσμια Ινστιτούτου Μοριακής Χημείας, Κάιζερ Βίλχελμ. Του είχε ανατεθεί από το Γερμανικό κράτος την περίοδο του Μεγάλου Πολέμου, να βρει έναν τρόπο ώστε να καταφέρουν τα γερμανικά στρατεύματα να υπερισχύσουν στον πόλεμο των χαρακωμάτων. Ο Φριτς Χάμπερ ήταν ο άνθρωπος που συνέθεσε το δηλητηριώδες αέριο χλωρίου και επινόησε και τον τρόπο διασποράς του στο μέτωπο. Διατύπωσε επίσης μια απλή μαθηματική σχέση ανάμεσα στη συγκέντρωση του αερίου και στον χρόνο εκθέσεως που χρειαζόταν για να επέλθει ο θάνατος. Αυτή η σχέση, C x t = k:, έγινε γνωστή ως «Κανόνας του Χάμπερ». Η γυναίκα του Κλάρα, τον κατηγόρησε ως ανήθικο και απάνθρωπο. Στις διαμαρτυρίες της εκείνος απάντησε : «Ο θάνατος είναι θάνατος ανεξάρτητα από την αιτία.»


Ο Φριτς Χάμπερ (Fritz Haber) δείχνει φιαλίδια αερίου χλωρίνης 1916


Η γυναίκα του αυτοκτόνησε στις 2 Μαΐου 1915. Την ίδια ημέρα ο Χάμπερ αναχώρησε για το Ανατολικό Μέτωπο, για να οργανώσει και να επιβλέψει προσωπικά την απελευθέρωση δηλητηριωδών αερίων. Το 1918, ο Χάμπερ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Κατά τη δεκαετία του 1920,ανέπτυξε το χημικό προϊόν γνωστό ως «Κυκλώνας Β» (Zyklon B), για λογαριασμό της εταιρείας IG Farben που χρησιμοποιήθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1933 με την άνοδο των φασιστών στην εξουσία, ο Φρίτς Χάμπερ σε μια προσπάθεια να σωθεί έγινε Χριστιανός. Ήταν βλέπετε, Εβραίος…
Όμως το Ζάικλον Β που χρησιμοποίησαν οι ναζιστές δικαιώθηκε στα 77.000.000 (!) λίτρα agent orange που ράντισαν οι προστάτες της «ελευθερίας» τον λαό του Βιετνάμ. Τα δηλητηριώδη και καρκινογόνα αέρια του agent orange ήταν μια ευγενική χορηγία στην «ελευθερία», της Monsanto. Ακόμα και σήμερα Βιετναμέζες μητέρες γεννάνε παραμορφωμένα μωρά.Υ.Γ.
Αυτά που περιγράφονται και καταγράφονται εδώ δεν έχουν κανένα σεβασμό σε ψηφίσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμηθεί η μνήμη των «θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» και που όρισε ως «ημερομηνία εορτασμού» την 23η Αυγούστου, ημέρα που ανακοινώθηκε το 1939 το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ.

Μάλιστα το επιδοτούμενο πρόγραμμα με 229 εκατομμύρια ευρώ «Ευρώπη για τους Πολίτες, 2014 – 2020» έχει σκοπό να αναδείξει: «τις αιτίες της ανάδυσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία: ναζισμός, φασισμός, σταλινισμός και ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα».
Το πρόγραμμα υλοποιείτε «από διάφορους τύπους οργανισμών (τοπικές αρχές, ΜΚΟ, ερευνητικά ιδρύματα κ.ά.) αναπτύσσοντας διάφορους τύπους δράσεων (ερευνητικές, άτυπες μορφές εκπαίδευσης, δημόσιες συζητήσεις, εκθέσεις κ.ά.) και εμπλέκοντας πολίτες από διαφορετικές ομάδες – στόχους. Το σύνολο των έργων θα πρέπει να υλοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο (δημιουργία και λειτουργία διεθνικών συμπράξεων και δικτύων) με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση.

Οι επιλέξιμοι φορείς και εταίροι των έργων: δημόσιες τοπικές/περιφερειακές αρχές, ΜΚΟ με νομική προσωπικότητα αναγνωρισμένη σε επιλέξιμη χώρα.

Μέγιστη επιδότηση: 100.000 ευρώ. Μέγιστη διάρκεια δράσεων: 18 μήνες».

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν «όλοι οι κοινωνικοί φορείς που προωθούν την ευρωπαϊκή ιδιότητα του πολίτη και ειδικότερα: Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές. Επιτροπές Αδελφοποίησης. Ερευνητικοί οργανισμοί της ευρωπαϊκής δημόσιας πολιτικής (δεξαμενές γνώσης). Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών. Οργανώσεις ερευνητικές, νεολαίας και εκπαιδευτικές».

Επομένως η έλλειψη σεβασμού στην συστημική προπαγάνδα, τη χαλκευμένη στα καταγώγια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ακαδημαϊκές έδρες των παραχαρακτών της ιστορικής αλήθειας, Καλύβα του Yale –Ν Μαραντζίδη (γνωστός για τα κατασκοπολογικά αντικομμουνιστικά γραπτά του, που θυμίζουν τον Γεώργιο Γεωργαλά της χούντας), του Mazower και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Ernst Nolte, ή του Young, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία γιατί υπάρχει βουνό ολόκληρο από προπαγανδιστές ψεμάτων που στηρίζουν το θεωρητικό και πολιτικό οπλοστάσιο του ιμπεριαλισμού. Καθήκον μας είναι να μην καταπλακωθούμε και αναγκαστούμε να υποκύψουμε και να χαθούμε.

Γιατί η ιστορία είναι ένας τόπος που άνετα μπορεί κάποιος να χαθεί εάν μπερδέψει την πραγματικότητα με την φαντασία.
Διότι η πραγματικότητα σπάνια είναι λαμπερή όσο ο μύθος. Και ο μύθος πάντα εξαρτάται από μείζονες ιδεολογικές αλλαγές, εθνικές αντιλήψεις, συμφέροντα, προσωπικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις, αποστροφές, στερεότυπα ακόμα και από προγράμματα αξίας 100 χιλιάδων ευρώ.

Αν υποθέσουμε όμως ότι υπάρχει απόλυτη αλήθεια τότε αυτή θα είναι μια σύνθεση από σχετικές αλήθειες.
Θα είναι ατερμάτιστη. Γιατί είναι μια διαδικασία αδιάκοπης και διαδοχικής εξέλιξης της κοινωνικής πραγματικότητας.
Πάντα θα υπάρχουν νέες σχετικές αλήθειες που θα περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Μήπως όμως η αλήθεια προφυλάσσεται μένοντας καλά κρυμμένη για να προστατευτεί από όσους δεν είναι ικανοί να την καταλάβουν; Γι αυτούς θα υπάρχει πάντα ο Γιάννης Πρετεντέρης και εναλλακτικά η διανοούμενη κυρία Σώτη Τριανταφύλλου ή οι «αποστασιοποιημένοι» και «αμερόληπτοι» επιστήμονες Καλύβας- Μαραντζίδης.

Με μέγιστη επιδότηση. Χρήμα υπάρχει πολύ για όλους. Από πολιτικούς μέχρι διανοούμενους-καθηγητές, δημοσιογράφους, φιλοσόφους, ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, που πωλούν αδρά την πραμάτεια τους.

Πηγές εκτός όσων αναφέρονται στο κείμενο:

 1. Θανάσης Σφήκας: «Ιστορικά. Ισπανικός Εμφύλιος. Ο θάνατος της ουτοπίας»
 2. Αλέκος Χατζηκώστας : Σοβιετοφιλανδικός πόλεμος
 3. Νίκος Ψυρούκης: «Ιστορία της Αποικιοκρατίας τόμος ΣΤ.»
 4. «Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας. Τόμος Πρώτος»
 5. «Καπιταλισμός Από την Γενική κρίση στην Σήψη.»
 6. «Η Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και ο Άλλος Δρόμος.»
 7. Γιώργος Μαργαρίτης: «Προαγγελία Θυελλωδών Ανέμων».
 8. Ian Kershaw: «ΧΙΤΛΕΡ 1889-1936 Ύβρις»
 9. «ΧΙΤΛΕΡ 1936-1945 Νέμεσις»
 10. Richard Evans: Το Γ΄ Ράιχ στην Εξουσία.
 11. Χάουαρτ Ζιν: «Η Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών».
 12. Νόαμ Τσόμσκυ : «Έτος 501 Η κατάκτηση συνεχίζεται»
 13. Έρικ Λάρσον: «Στον κήπο με τα θηρία»
 14. Gellert Tamas: «Μια ιστορία από την Σουηδία»
 15. Eric Hobsbawm: «Η Εποχή των Άκρων»
 16. Stuart Goldman: «Nomonhan, 1939: The Red Army's Victory That Shaped World War II»
 17. Χαγκεν Φλάισερ: «Οι πόλεμοι τις μνήμης».
 18. Ιβάν Μαισκι: Ποιος Βοήθησε τον Χίτλερ;
 19. Εφημερίδα: Ριζοσπάστης.
 20. Kevin C. Ruffner: "Forging an Intelligence partnership: CIA and the origins of the BND, 1945-49"
 21. Jean Ziegler : Η Ελβετία ο Χρυσός και οι Νεκροί.
 22. Richard Mandell: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Ναζί.
 23. Franz von Papen: Απομνημονεύματα


ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)

Υποστηρίξτε την σελίδα μας στο Facebook
κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο, ευχαριστούμε.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Στείλτε ιδέες, προτάσεις, κριτικές για τον ιστότοπό μας.


© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ - All Rights Reserved